E-дентифицирай се

Ускорената дигитализация в рамките на Европа и прякото ѝ приложение във финансовия сектор налага необходимостта от създаване на изцяло нови бизнес модели

E-дентифицирай се
E-дентифицирай се
   ©  shutterstock
   ©  shutterstock

През 2016 година влезе в сила Регламент (EU) No 910/2014 (Регламент/ eIDAS) на Европейския парламент и на Съвета относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни транзакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО. Негова основна цел е изграждането на единен цифров пазар чрез улесняване на сигурна електронна идентификация и електронно удостоверяване на автентичността на съответния потребител.

Националното законодателство във връзка с eIDAS се детайлизира от Закона за електронната идентификация и правилника за прилагането му, които обслужват валидирането на новите бизнес модели и възможности за дигитализация. В закона се предвижда издаване на удостоверение за електронна идентичност, което е формализиран официален електронен документ, представен чрез общоприет стандарт, издаден с определен срок на валидност и съдържащ електронен идентификатор и други данни, които са определени с правилника за прилагане на закона.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  На авторите на този материал ще напомня, че става дума за е-идентичност, а не за е-идинтичност.

  С всичко останало съм съгласен.

  Нередност?
 • 2
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  При нормотворчеството изобщо взели ли са предвид технологиите, които се ползват сега? Или ще измислят нещо "уникално"?

  Защото и сега има възможност като цъкнеш горе в ляво на полето за адрес в браузъра да излезе информация за сайта - дали е проверена идентичността на лицето, което продава на сайта, какво е името му и адреса.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал