Как България стана най-големият износител на лавандулово масло в Европа

Бурният ръст на сектора крие рискове поради навлизането на много нови производители и натиск върху цената, показва анализ на "ИнтелиАгро"

Основни причини за ръста в сектора са затрудненията във Франция и други основни производители, както и нарастващото търсене и покачващите се изкупни цени
Основни причини за ръста в сектора са затрудненията във Франция и други основни производители, както и нарастващото търсене и покачващите се изкупни цени
Основни причини за ръста в сектора са затрудненията във Франция и други основни производители, както и нарастващото търсене и покачващите се изкупни цени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Основни причини за ръста в сектора са затрудненията във Франция и други основни производители, както и нарастващото търсене и покачващите се изкупни цени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Разнообразното приложение на лавандулата има пазарен потенциал, който е почти неразвит в страната.

България се превърна в европейски лидер в производството на лавандулово масло и основен износител за Европа. Благодарение на солидните агросубсидии за сектора интересът към тази култура от 2008 г. нараства значително, а на фона на проблемите в борбата с вредителите и болестите в доскорошния пазарен лидер Франция България постига значителен резултат. Разнообразното приложение на лавандулата обаче има допълнителен пазарен потенциал, който е почти неразвит в страната. Това са едни от основните изводи в анализа на производството и пазара на тази земеделска култура, подготвен от "ИнтелиАгро".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове