Как България стана най-големият износител на лавандулово масло в Европа
Бурният ръст на сектора крие рискове поради навлизането на много нови производители и натиск върху цената, показва анализ на "ИнтелиАгро"


Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
България се превърна в европейски лидер в производството на лавандулово масло и основен износител за Европа. Благодарение на солидните агросубсидии за сектора интересът към тази култура от 2008 г. нараства значително, а на фона на проблемите в борбата с вредителите и болестите в доскорошния пазарен лидер Франция България постига значителен резултат. Разнообразното приложение на лавандулата обаче има допълнителен пазарен потенциал, който е почти неразвит в страната. Това са едни от основните изводи в анализа на производството и пазара на тази земеделска култура, подготвен от "ИнтелиАгро".
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове