Четири държавни горски фирми с нови директори, промени и в бордовете на останалите

Служебният кабинет направи серия от рокади на лица, назначени в 12 без 5 от ГЕРБ за нови мандати

Месец и половина след като с конкурси в 12 без 5 кабинетът на ГЕРБ преназначени досегашните ръководства на стратегическите шест държавни горски предприятия в страната, сегашното служебно правителство направи серия от рокади в тях. Това става ясно от съобщение на земеделското министерство от сряда. Така в три от фирмите е сменено цялото ръководство, а в останалите- някои членове от него.

На този етап не е ясно каква е юридическата обосновка на промените, както и дали не са атакуеми пред съда предвид, че макар и в последния момент те са направени със законова конкурсна процедура.

Рокада на рокадите

В последните седмици на кабинета "Борисов" бяха извършени серия от рокади в държавните фирми в енергетиката, здравеопазването, транспорта и земеделието, с което на практика бяха бетонирани кадри от кабинетите на ГЕРБ на възлови места. Случаят засяга и шестте ключови горски предприятия в страната, където без изключение бяха преизбрани управлявалите преди това шестима директори. Процедурите бяха стартирани покрай новия закон за публичните предприятия, който изисква ръководителите им да се избират с конкурси, а в случая с горските фирми те са били почти без конкуренция: при пет от предприятията на финалния етап от конкурса е допуснат само досегашния директор, а в случая със Североизточното държавно предприятие отсяването е било между двама, но действащият ръководител Веселин Нинов побеждава.

В сряда обаче от земеделското министерство съобщиха, че са направени "рокади на рокадите". Така в три дружества - "Южноцентралното държавно предприятие", "Северозападното държавно предприятие" и "Североизточното държавно предприятие", е освободен "целият състав на органите на управление", който включва изп. директор и двама членове на борда. В тях са назначени временно изпълняващи длъжността директори, които ще управляват до провеждането на конкурси. В "Северозападното държавно предприятие" това е досегашният заместник-директор Атанас Златков, в южноцентралното - Здравко Бакалов, а в североизточното - Ради Иванов. По непотвърдена информация на "Капитал" Бакалов е бивш директор на горското стопанство "Хвойна" край Чепеларе, което е част от южноцентралното предприятие, а Иванов е заемал пост в горското стопанство "Нови пазар", което е част от североизточното предприятие. От съобщението на агроведомството не става ясно кои са новите членове на бордовете на тези фирми.

Още едно предприятие ще има временен директор - югоизточното, което ще се ръководи от Димчо Радев, който по неофициална информация има ръководен опит в стопанството "Мазалат" край Стара Загора, част от същото предприятие. В тази държавна фирма е сменен и един от членовете на борда - Георги Йорданов, като не е посочено кой ще заеме мястото му.

Още промени в бордовете

Служебният агроминистър е сменил и членове на борда на останалите две държавни дружества. В северноцентралното предприятие с постовете си се разделят двамата членове на борда - Георги Костов и Иван Степанов, а в югозападното - Мария Маринова и Ваня Каменова. В съобщението също не е посочено кой ще заеме постовете им.

От съобщението на агроминистерството не става ясно нито какви са мотивите за смените, нито каква е юридическата обосновка за тях. От ведомството не отговориха до редакционното приключване на текста на въпроси по темата. Предвид, че предишните ръководители са избирани с конкурс, макар и направен в последния момент, е възможно сегашното решение да бъде атакувано пред съда. Такава заявка пред "24 часа" вече направи освободеният директор на южноцентралното предприятие Ботьо Арабаджиев.

Настоящите промени в горските фирми бяха предшествани и от уволнението на директора на агенцията по горите Мирослав Маринов. На негово място преди две седмици бе назначен природозащитникът Александър Дунчев. В структурите на земеделското министерство обаче поста си запаси "горският" зам.-министър Атанас Добрев.