Порциите нови милиарди за агросубсидии: 25% за зелени и екологични мерки

Все още няма договореност как да се ограничат реално едрите зърнопроизводители в периода 2023 - 2027 г.

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Eдна четвърт от субсидиите за земеделците задължително ще отиват за екологични дейности, България ще може да дава максимум 15% за директни субсидии към чувствителни сектори като животновъдство, плодове и зеленчуци, а част от сумите ще бъдат "запазени" за млади и малки стопани. Така ще изглеждат основните субсидии (познати като директни плащания) за селското стопанство през следващите пет години след 2022 г., които идват от ЕС и националния бюджет и през последните години се движат между 1.3 и 1.5 млрд. лв.

В момента България изготвя т.нар. си стратегически план, който трябва да разпредели парите за следващите години, като според амбициите на агроведомството той ще бъде изпратен в ЕК до края на годината. А моделът в известна степен припокрива настоящия начин на плащане на парите с известни промени в отделните бюджети и условията на подпомагане.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.