Redefine Meat навлиза на пазара с 3D отпечатани веган стекове в ресторантите

Компанията казва, че е разкрила тайната на сочността на говеждото месо

Ястия, приготвени от продукта на Redefine Meat, ще се предлагат в ресторанти като стекхаусите на Марко Пиер Уайт и индийския ресторант Brigadiers в Обединеното кралство, както и в ресторантите със звезда "Мишлен" Ron Gastrobar в Холандия и Facil в Германия
Ястия, приготвени от продукта на Redefine Meat, ще се предлагат в ресторанти като стекхаусите на Марко Пиер Уайт и индийския ресторант Brigadiers в Обединеното кралство, както и в ресторантите със звезда "Мишлен" Ron Gastrobar в Холандия и Facil в Германия    ©  Reuters
Ястия, приготвени от продукта на Redefine Meat, ще се предлагат в ресторанти като стекхаусите на Марко Пиер Уайт и индийския ресторант Brigadiers в Обединеното кралство, както и в ресторантите със звезда "Мишлен" Ron Gastrobar в Холандия и Facil в Германия
Ястия, приготвени от продукта на Redefine Meat, ще се предлагат в ресторанти като стекхаусите на Марко Пиер Уайт и индийския ресторант Brigadiers в Обединеното кралство, както и в ресторантите със звезда "Мишлен" Ron Gastrobar в Холандия и Facil в Германия    ©  Reuters

Израелският стартъп Redefine Meat пусна 3D отпечатано месо на растителна основа, като направи цели "стекове" от веганския продукт достъпни за първи път в ресторанти в Европа и Израел. Дружеството произведе първата си 3D отпечатана растителна пържола през 2018 г. и вече има капацитет да прави около 10 кг растително месо на час. "Телешките" разфасовки имат влакнеста текстура като на истинското месо и са направени от соев и грахов протеин, нахут, цвекло, мая и кокосова мазнина.

Компанията, която събра 29 млн. долара в начален етап на финансиране през февруари, има партньорство с фирмата за изкуствени вкусове за храни Givaudan и твърди, че е разкрила тайната на сочността на месото. Ястия, приготвени от продукта на Redefine Meat, ще се предлагат в ресторанти като стекхаусите на Марко Пиер Уайт и индийския ресторант Brigadiers в Обединеното кралство, както и в ресторантите със звезда "Мишлен" Ron Gastrobar в Холандия и Facil в Германия.

Конкурентен пазар

Пазарът на растителни протеини става все по-пренаселен и водещите международни хранителни компании като Nestlé също бързат да се включат. Beyond Meat в САЩ проправи пътя със своите бургери на растителна основа, но досега предложенията от месната индустрия на растителна основа бяха до голяма степен алтернативи на продуктите от кайма като телешки банички и пилешки хапки.

Индустрията обаче ще мине на друго ниво, когато започне да произвежда "структурирано" месо, което наподобява истински стекове от говеждо или пилешко както визуално, така и по консистенция.

Принтирано "месо"

В момента в супермаркетите се предлагат алтернативи на растителна основа, симулиращи месо, но повечето нямат влакнестата текстура на истинските месни продукти. Хранителните предприемачи и учените, които се опитват да пресъздадат текстурата на месото, се обръщат към 3D печат.

3D принтирането може да се използва и за пресъздаване на мраморността на пържолата или определените области на мазнини и мускули в бекона според изследователската група IDTechEx. "Технологията напредва бързо в месната индустрия на растителна основа и следващите няколко години могат да бъдат решаващи при вземането на решение дали растителното месо може да наруши водещата позиция на световната месна индустрия", се казва в доклада на групата.

Есчер Бен-Шитрит, главен изпълнителен директор и съосновател на Redefine Meat, смята, че глобалната консумация на месо трябва да бъде намалена, за да се помогне при проблеми с околната среда като обезлесяването. "Повечето от произведените зърнени култури отиват за храна за животни. Имаме истинско решение, което днес, а не след 10 - 20 години, запазва всички кулинарни аспекти на месото, които познаваме и обичаме, но премахва говедата като средство за производство.