ЕС готви по-строги екоправила и за ферми за млечни продукти, свинско и говеждо месо

До 2024 г. Брюксел иска да ограничи вредните емисии от промишлените инсталации и от най-големите животновъдни стопанства в Европа

Европейската комисия иска да затегне и разшири европейските правила за замърсяването от промишлеността, включително от едрото животновъдство, като част от пакета за индустриалните емисии в зеленото си законодателство. Предложението, излязло по-рано тази седмица, ще обхване над 50 000 промишлени инсталации в ЕС, включително добива на някои минерали, електроцентралите, съоръженията за третиране на отпадъци и циментовите фабрики. За първи път вече съществуващото законодателство ще включва и животновъдните ферми за млечни продукти и говеждо месо. Новите изисквания биха задължили държавите да издават разрешителни само на съоръжения, които отговарят напълно на стандартите от директивата за индустриални емисии на ЕС, включително за изхвърляне на отпадъци и ограничения за емисии на газове (серен диоксид, азотни оксиди и др.).

Планът е да се разшири сега съществуващата система за разрешителни за големи свиневъдни ферми и ферми за домашни птици. От една страна, предложението е тя да обхване и по-големи предприятия за рогат добитък (включително млечни предприятия), а от друга - да се увеличи броят на свиневъдните и птицевъдните ферми, които са обект на системата, като се намали прагът на животновъдните единици, над който се изисква разрешително.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.