Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Агриволтаичните ферми са нов подход към по-устойчиво бъдеще

Концепцията комбинира производството на слънчева електроенергия със селскостопанска дейност на едно и също място

Shutterstock    ©  Shutterstock
Все повече проучвания подчертават потенциала на агриволтаиците (APV) за подобряване на ефективността на използване на земята, производство на регионална храна и като едно от решенията в борба с климатичните промени. Комбинирането на фотоволтаични технологии с обработваеми земи, пасища или местообитания на пчели може да допринесе за постигането на целите за възобновяема енергия и чиста храна, като същевременно намалява местната съпротива срещу разполагането на фотоволтаични инсталации.

Радина Калдамукова от авторския екип на научнопопулярната платформа "Климатека" описва ползите и ефектите от този подход. Тя е магистър по геоекология от Университета в Тюбинген, Германия и участник в програмата Pioneers into practice на най-голямото публично-частно партньорство в Европа в сферата на климата - Climate-KIC. "Капитал" публикува статията й с малки съкращения, заглавието е на редакцията.

Идеята за производство на слънчева енергия и отглеждане на култури на една и съща площ съществува от 80-те години на ХХ век. Концепцията е замислена от Гьотцбергер и Застров в института Fraunhofer (Германия) през 1981 г. Те предлагат фотоволтаичната конструкция да се издигне на височина 2 м и разстоянието между редовете да е около 3 пъти височината на модулите, за да се постигне равномерно огряване на културите, като в същото време позволява движението на механизирана селскостопанска техника.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pbdan avatar :-|
    Пламен Данаилов
    • + 1

    През 2013г. пътувах за Пловдив и минавайки покрай село Чернозем се удивих на наистина черната току що разорана земя. След около 500м. видях върху земята поставени на десетина, а може би и повече декара слънчеви панели. Понеже съм от планински край и там земята е жълта и глинеста ме хвана яд защо на тази хубава земя, а не в планината, над пътищата, по покривите не слагат панелите? Оказа се като поразпитах в ТУ- филиал Пловдив, че там било просто удобно - хем равно, хем до главен път и близко до града.

    Нередност?
  • 2
    zeroh avatar :-|
    Зоро
    • + 1

    Щот не им се копа, а искат да "усвояват" фондове, по-лесно е.

    Нередност?
  • 3
    vlad.gitsoaika avatar :-|
    Vlad Gitsoaika
    • - 1

    В същото време не се направи почти нищо да се стимулират домакинствата да инвестират във фотоволтаични панели, които са основно по покривите на сгради. Намалиха се пречките за такава инвестиция, но не и ангажимента да се изкупува излишната енергия. Така ефективността от подобна инвестиция се намалява в пъти.

    Нередност?
  • 4
    pbdan avatar :-|
    Пламен Данаилов
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "nhd52681745":

    Чувaл cъм в CAЩ кaквo прaвят. Cключвaш дoгoвoр c тяхнoтo eнeргo и ти дaвaт 10 000 дoлaрa бeзлихвeн зaeм зa зaкупувaнe нa 5кВтп фoтoвoлтaици и cъoтвeтнaтa eлeктрoникa. Твoeтo зaдължeниe e кaтo ce върнeш oт рaбoтa дa cи включиш eлкoлaтa в кoнтaктa. Прeз дeня фoтoвoлтaикa рaбoти и eнeргиятa oтивa в ниcкoтo нaпрeжeниe. Вeчeртa кoлaтa ти примeрнo e c 50% бaтeрия, кoятo ce изтoчвa дo 20% прeз чac-пикa. Cлeд 22:00 дo cутринтa ce зaрeждa дo 100% и тaкa вceки дeн. Нaкрaя пoлучaвaш фактура кoлкo ти e прoизвeл фoтoвoлтaикa, кoлкo ca ти изтoчили oт кoлaтa, кoлкo e зaрeдeнo в нeя и битoвaтa cмeткa. Пресметнато е пo oтдeлни тaрифи и твърдят, чe вcички ca дoвoлни.. Тaмoшнoтo eнeргo e прeцeнилo, чe вмecтo дa купувa 100 МВтч буфeрнa бaтeрия зa 10млн. дoлaрa рaздaвa тия пaри пo 10 000$ нa 1000 coбcтвeници нa eлкoли. C тия 5кВтп пaнeли, изтoчвaнe в чacпик и зaрeждaнe нoщeм и двeтe cтрaни ca в cимбиoзa, кaктo и върви изплaщaнeтo нa бeзлихвeния 10к зaeм. Тия 30х1000=30 000кв.м. плoщ (зa фoтoвoлтaицитe) в eдин гoлям грaд cъщo щяхa дa cтрувaт дocтa пaри.

    Нередност?
Нов коментар