Митове и факти: плодовете и зеленчуците днес са по-малко хранителни от преди

Заради интензивното земеделие модерните култури са по-бедни на витамини и минерали от тези, отглеждани от нашите баби и дядовци, а това носи рискове за общественото здраве

Днешните зеленчуци съдържат с поне една трета по-малко протеин, калций, фосфор, желязо, витамини и т.н. от преди
Днешните зеленчуци съдържат с поне една трета по-малко протеин, калций, фосфор, желязо, витамини и т.н. от преди
Днешните зеленчуци съдържат с поне една трета по-малко протеин, калций, фосфор, желязо, витамини и т.н. от преди
Днешните зеленчуци съдържат с поне една трета по-малко протеин, калций, фосфор, желязо, витамини и т.н. от преди
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Щандовете с цветни зеленчуци и плодове по пазари и в хипермаркети неудържимо привличат потребителите със сочния си вид и с обещание за здравословни ползи. Всички знаят, че те са незаменим и изключително важен източник на витамини и други хранителни вещества. В последните 60-70 години обаче в съдържанието им е настъпила промяна - модерните култури са загубили значителна част от хранителната си стойност. Купата салата от днешния ви обяд, разбира се, продължава да е несравнимо по-хранителна от пакет чипс, но вероятно съдържа с близо една трета по-малко протеин, калций, фосфор, желязо, витамини и т.н., отколкото купата салата, която са консумирали вашите баба и дядо.

Това е доказано вече с множество изследвания, а основните причини за тази тревожна хранителна тенденция са съвременното високоинтензивно земеделие, което изтощава почвите, новите устойчиви сортове с високи добиви, както и донякъде глобалното затопляне.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове