Митове и факти: плодовете и зеленчуците днес са по-малко хранителни от преди
Заради интензивното земеделие модерните култури са по-бедни на витамини и минерали от тези, отглеждани от нашите баби и дядовци, а това носи рискове за общественото здраве


Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща
Щандовете с цветни зеленчуци и плодове по пазари и в хипермаркети неудържимо привличат потребителите със сочния си вид и с обещание за здравословни ползи. Всички знаят, че те са незаменим и изключително важен източник на витамини и други хранителни вещества. В последните 60-70 години обаче в съдържанието им е настъпила промяна - модерните култури са загубили значителна част от хранителната си стойност. Купата салата от днешния ви обяд, разбира се, продължава да е несравнимо по-хранителна от пакет чипс, но вероятно съдържа с близо една трета по-малко протеин, калций, фосфор, желязо, витамини и т.н., отколкото купата салата, която са консумирали вашите баба и дядо.
Това е доказано вече с множество изследвания, а основните причини за тази тревожна хранителна тенденция са съвременното високоинтензивно земеделие, което изтощава почвите, новите устойчиви сортове с високи добиви, както и донякъде глобалното затопляне.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.