Митове и факти: плодовете и зеленчуците днес са по-малко хранителни от преди
Заради интензивното земеделие модерните култури са по-бедни на витамини и минерали от тези, отглеждани от нашите баби и дядовци, а това носи рискове за общественото здраве


Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
Щандовете с цветни зеленчуци и плодове по пазари и в хипермаркети неудържимо привличат потребителите със сочния си вид и с обещание за здравословни ползи. Всички знаят, че те са незаменим и изключително важен източник на витамини и други хранителни вещества. В последните 60-70 години обаче в съдържанието им е настъпила промяна - модерните култури са загубили значителна част от хранителната си стойност. Купата салата от днешния ви обяд, разбира се, продължава да е несравнимо по-хранителна от пакет чипс, но вероятно съдържа с близо една трета по-малко протеин, калций, фосфор, желязо, витамини и т.н., отколкото купата салата, която са консумирали вашите баба и дядо.
Това е доказано вече с множество изследвания, а основните причини за тази тревожна хранителна тенденция са съвременното високоинтензивно земеделие, което изтощава почвите, новите устойчиви сортове с високи добиви, както и донякъде глобалното затопляне.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.