
Ефектът на Зелената сделка върху глобалната хранителна верига
Засиленото местно производство и промяната в европейската диета ще намали вноса на някои стоки, а по-строгите стандарти за високоемисионни продукти ще е допълнителна тежест за ред търговски партньори на ЕС
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
- Засиленото местно производство и промяната в европейската диета ще намалят вноса на стоки като соя и месо.
- Това може да е шанс за страни - производителки на органични стоки, растителни протеини и др., особено от Африка.
- Затягането на регулациите за внос на храни с висок въглероден отпечатък ще е допълнителна търговска бариера особено за по-малките търговски партньори на ЕС.
Глобалната екосистема на храните е директно свързана с природата и биоразнообразието и допринася значително за общите емисии от парникови газове - според изследвания от нея идват между 1/4 и дори 1/3 от тях годишно. Проблемът е осъзнат и в рамките на Зелената сделка ЕС предвижда значителни промени в сектора. Тази екосистема обаче е изключително деликатна - дори малки нарушения в доставките могат да имат много сериозни социално-икономически последици в страни с ниски доходи, където достъпът до храна е все още значителен проблем. Европа пък има роля и отговорности в цялата верига и промените в сектора в ЕС могат да имат значителни ефекти в други части на света.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.