Кръгова икономика, насекоми, биотехнологии: Разговорът за иновативната храна започва и в България
Производството на алтернативни протеини може да е ключово за продоволствените проблеми, а страната ни трябва да е по-активна, ако иска да е част от него
Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
- Глобалната нужда от калории расте, а сегашната хранителна система не може да ги осигури и трябва да се промени.
- Сред решенията са по-устойчиво земеделие, кръгова икономика, по-малко загуби на храна, нови технологии и алтернативните протеини от растения и насекоми.
- България може да е регионален лидер в производството на протеини от насекоми, но държавата трябва да е по-активна с регулациите.
До 2050 г. световното население ще достигне 10 млрд. души, а в комбинация с повишаващия се стандарт в големи развиващи се икономики като Индия и Китай прогнозите са, че човечеството ще се нуждае от цели 52% повече протеини, за да покрива хранителните си нужди. Земята и настоящата глобална хранителна верига не могат да осигурят това, още повече че климатичните промени усложняват ситуацията.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.