Кой взима най-много агросубсидии

Индивидуалният шампион е "Златия агро" на Кирил Иванов, а сумарно - групата "Октопод" на Светлозар Дичевски

Светлозар Дичевски    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Списъкът на 20-те най-големи частни получатели на директни субсидии в България не се променя от години (виж таблицата). В него има и редица свързани компании, водещи към едни и същи собственици - основно в зърнопроизводството, въпреки че държавата трябва да следи и да предотвратява тази практика. В по-голям мащаб в списъка на получателите на субсидии вероятно има и много повече свързани фирми.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Списъкът на 20-те най-големи частни получатели на директни субсидии в България не се променя от години (виж таблицата). В него има и редица свързани компании, водещи към едни и същи собственици - основно в зърнопроизводството, въпреки че държавата трябва да следи и да предотвратява тази практика. В по-голям мащаб в списъка на получателите на субсидии вероятно има и много повече свързани фирми.

Топ групата от едва 20 дружества е взела общо за миналата година над 60 млн. лв., а дружествата в топ 50 си поделят 100 млн. лв. - около 7% от общата годишна сума за директно подпомагане (над 1.3-1.4 млрд. лв.), като всяка от тези 50 фирми е получила над 1 млн. лв през миналата година. В същото време тези компании са под 0.1% от всички субсидирани фермери (около 55 хил.), сочат данните. В малко по-голям мащаб нещата стават още по-изкривени - половината от тази огромна сума отива при само около 1600 дружества според данните на ЕК. Проблемът на прекомерното окрупняване на земеделието вече е хроничен в България и това притеснява Брюксел.

Това е и причината в предстоящия нов програмен период поне за част от директните субсидии да бъде въведен таван от 100 хил евро за стопанство.

Лидер в класацията в последните три години е зърнопроизводителят от Северозападна България "Златия агро", еднолична собственост на Кирил Иванов - през 2021 г. той е получил рекордните 8.2 млн. лв. Няма публична информация колко земи обработва, но има сведения за над 100 хил. дка, основната част от тях под аренда и наем. Под контрола на Иванов е и един от големите дистрибутори на препарати за растителна защита - монтанската АСМ.

Кумулативно обаче шампион за поредна година е групата "Октопод холдинг" на Светлозар Дичевски - собственик на пет компании (някои формално са собственост на съпругата му), класирани от 2-ро до 6-то място по размер на субсидиите. Общо през 2021 г. дружествата ЕТ "Агро - Светлозар Дичевски", "Сортови семена - Вардим", ЕТ "Деси - Светла Симеонова", "Ресен" и "Троя авто" са получили над 29 млн. лв. "Октопод холдинг" през годините обработва между 900 хил. и 1 млн. дка земя - собствена и наета.

При най-големите получатели има и други свързани фирми - например дружествата "Краси" и "Евроагроимпекс", които се управляват от децата на най-големия търновски зърнопроизводител Младен Милков, който бе арестуван през 2010 г. заедно със служители на НАП в шумната акция "Недосегаемите" по подозрение в данъчни измами. През 2021 г. двете дружества са усвоили общо почти 5.5 млн. лв. Фамилията има и мелница, както и други бизнеси - например строителство.

Традиционно в последните години в списъка има и две дружествата, съсобственост на "Рослин Кепитъл Партнърс" - "Агро Сантия" и "Агро Сантини". Групата за дялови инвестиции е учредена през 2002 г със собственици Иво Евгениев, Спас Шопов, Даниел Александров, Захари Бочев, Любомир Минчев и Борислав Пантев и инвестира в различни отрасли и сектори, вкл. производство, храни, хотелиерство, телекомуникации, ВЕИ и др.

В Топ 20 е и бургаската фирма "Про-Агро" на бившия общински съветник на Бургас Ангел Ангелов и сина му Васил Ангелов. Компанията обработва дестки хиляди декари земя край Сливен и Карнобат. Освен със зърнопроизводство, дружеството се занимава и с животновъдство.

Агрофактор е позиционирано в Бяла, Русе. Работи в индустрията за смесено отглеждане на маслодайни и зърнени култури. Агро-Бел 2001 е земеделски производител с над 100 хил. декара земя в различни части на страната. Компанията е с дейност си в различни сфери - пшеница, царевица и слънчоглед, производство на фуражи, зеленчуци.

Две от компаниите в топ 20 пък са част от големи публични компании - "Кристера Агро" е дъщерна на "Агрия груп холдинг", а "БГ Агро земеделска компания" е част от групата "БГ Агро".

В клуба на големите 20 в последните години пробиват и едри животновъди, които притежават и собствена земя или са наели такава - за пасища или производство на фуражи. Сред тях е поставената на 12-то място по размер на субсидиите компания "Елит 95" от пловдивското село Поповица. Тя е собственост на братята Никола и Янко Ангелови, които притежават най-голямата кравеферма в България. През 2021 г. дружеството е получило над 2.3 млн. лв. Друга компания на същите собственици- "Елит Милк", пък е взела още 1.3 млн. лв. (тя попада в топ 50). На 13-то място също с 2.3 млн. лв. субсидия е дружеството "Недко Недков - Овчарово", което оперира в Добричко с голяма кравеферма и производство на млечни продукти.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Нали се обмисляше таван на субсидиите ? По-важно е да се дават на малките .

  Нередност?
Нов коментар