🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

McKinsey: Глобалните доставки на зърно може да са още по-свити догодина

Очертаващият се дефицит тази година е 15 до 20 млн. т, а през 2023 г. може да достигне 23 до 40 млн. тона, сочи анализ на консултантската компания

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Предстоящата украинска реколта и износ ще са най-ниските поне за последното десетилетие.
  • Фермерите са засадили минимум с 35% по-малко площи заради военните действия, липса на ликвидност, свит достъп до торове и препарати за защита, скъпи горива.
  • По-ниски добиви може да има и в Русия - заради търговските санкции, в Бразилия, която е силно зависима от вноса на торове, и в други региони заради климатичните промени.

Пандемията, нарушените вериги за доставки и климатични екстремности вече повишаваха цените на храните, когато Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Днес войната в един от шестте големи житни региона в света и в Черно море - критичен транспортен коридор за доставки на пшеница и торове, поставя глобалната продоволствена сигурност в състояние на още по-висок риск. Дефицитът на зърно тази година вероятно ще е между 15 до 20 млн. тона - в зависимост дали и колко гладко върви разблокираният наскоро износ от Украйна, но през 2023 г. недостигът може да достигне 23 до 40 млн. тона, предупреждава в доклад консултантската компания McKinsey. Според данните на компанията украинските земеделци са засяли с поне 35% по-малко култури.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.