Храна за 600 млрд. долара се губи всяка година. Какво могат да направят производители и търговци
С добро управление фермери и ритейлъри могат да превърнат загубите в нов печеливш бизнес
Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща
- Най-големи са загубите при плодовете и зеленчуците, зърнените храни, корените.
- Над половината загуби се случват още при прибиране на реколтата, транспорта, съхранението и първичната обработка на продуктите.
- Фермерите и ритейлърите могат да ги ограничат с две трети, като събират данни за загубите, подобрят прозрачността за търсенето и предлагането и въведат добри практики.
Това е ужасна статистика: 33-40% от храната в света се губи или прахосва всяка година. Този факт е особено драматичен на фона на риска от глобална продоволствена криза като страничен ефект на войната в Украйна, пандемията и изменението на климата. Около 800 млн. души вече страдат от глад по данни на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН. Секторът на храните е виновен за около 30% от световните емисии и е свързан с огромно потребление на вода. Част от тези ресурси се влагат в продукти, които буквално отиват на боклука.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.