🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Храна за 600 млрд. долара се губи всяка година. Какво могат да направят производители и търговци

С добро управление фермери и ритейлъри могат да превърнат загубите в нов печеливш бизнес

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Най-големи са загубите при плодовете и зеленчуците, зърнените храни, корените.
  • Над половината загуби се случват още при прибиране на реколтата, транспорта, съхранението и първичната обработка на продуктите.
  • Фермерите и ритейлърите могат да ги ограничат с две трети, като събират данни за загубите, подобрят прозрачността за търсенето и предлагането и въведат добри практики.

Това е ужасна статистика: 33-40% от храната в света се губи или прахосва всяка година. Този факт е особено драматичен на фона на риска от глобална продоволствена криза като страничен ефект на войната в Украйна, пандемията и изменението на климата. Около 800 млн. души вече страдат от глад по данни на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН. Секторът на храните е виновен за около 30% от световните емисии и е свързан с огромно потребление на вода. Част от тези ресурси се влагат в продукти, които буквално отиват на боклука.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.