Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

След речта на Фон дер Лайен: Идва ли край за устойчивата стратегия в земеделието?

"Да намалим законодателното темпо и да поговорим", бе посланието на председателката на ЕК към фермерите, а бъдещето на ключовата стратегия за устойчивост от "От фермата до трапезата" е мъгливо

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
 • Земеделието бе една от темите в речта на председателката на ЕК тази година.
 • От думите й стана ясно, че Брюксел е готов да направи пауза, след като в продължение на няколко години законотворците товариха сектора с редица нови правила за устойчивост.
 • Това вероятно означава, че Брюксел е свил амбициите си за бъдещето на стратегията "От фермата до трапезата".

В обширната годишна реч на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица (последна в този състав на комисията) имаше за всекиго по нещо. Силно впечатление обаче направи реверансът към селскостопанските производители в съюза. След критиките миналата година от фермери и земеделци, че са били пренебрегнати в обръщението й, сега Урсула фон дер Лайен изрично им благодари, като изрази признателност за това, че "ни осигуряват храна ден след ден". Но това съвсем не беше най-важният момент в думите на председателката на ЕК, с които тя зададе посоката на бъдещото развитие на сектора.

В рамките на няколко минути тя разви идеята за "стратегически диалог", който според нейната визия трябва да помогне за преодоляване на поляризацията в сектора. А посланието за следващите месеци бе ясно: "нека направим крачка назад от правенето на политика и вместо това просто да говорим".

Анализатори забелязаха, че основният документ за зеления преход в земеделието - стратегията "От фермата до трапезата", дори не бе споменат от Фон дер Лайен. А това не вещае амбициозно бъдеще за нея.

Скрити и явни послания

Преди години ЕК разработи изключително амбициозни планове за намаляването на емисиите и в селското стопанство и поставянето му на ускорения път към устойчивост - като част от Зелената сделка. В последната година обаче зеленото законодателство за сектора започна да буксува. Уморени от интензивното налагане на нови и нови екоправила, фермери и държави започнаха да се съпротивляват на някои нови мерки в ЕС: едните заради притеснения за намаление на приходите и увеличение на задълженията за сектора, другите - от потенциални протести в сектора и преливането им в политическо недоволство и последици. Войната в Украйна също внесе много сериозен смут в земеделието на Европа.

Сега в Брюксел си дават сметка за всичко това. Сигналите напоследък са, че Зелената сделка след европейските избори ще отстъпи малко от дневния ред на политиците в Европа за сметка на укрепване на икономиката на блока.

Изглежда, това ще важи и в земеделския сектор. Урсула фон дер Лайен подчерта необходимостта от опазване на природата на Европа, но добави, че тези действия трябва да се случват в съответствие с осигуряването на продоволствената сигурност, която остава "основна задача". "Аз съм и оставам убедена, че селското стопанство и защитата на природата могат да вървят ръка за ръка. Имаме нужда и от двете", каза тя.

Така бе даден ясен знак, че темпът на зелената трансформация в сектора ще бъде забавен, за да отговори на нуждите на производителите. Председателката на изпълнителния орган на ЕС отбеляза и предизвикателствата, пред които са изправени фермерите, изброявайки инвазията на Русия в Украйна и изменението на климата заедно с "новите задължения" като "нарастващо въздействие върху работата и доходите на фермерите".

Този ход беше приветстван - и от асоциациите на фермерите в ЕС, и от нейната собствена политическа партия - дясноцентристката ЕНП, която поведе война срещу Зелената сделка в името на продоволствената сигурност в опит да ухажва гласоподаватели в селските райони на ЕС преди европейските избори през 2024 г.

Но сега всички се чудят какво точно ще се случи с високите екологични цели на ЕС в селското стопанство.

Какво липсваше в речта

Някои забелязаха (и осъдиха) факта, че ключови политики за устойчивост в сектора - като Закона за устойчивите хранителни системи и преразглеждането на законодателството за хуманно отношение към животните, очевидно липсваха в думите на председателката на ЕК.

Хуманното отношение към животните е важна тема не само за заинтересованите страни, но и за гражданите - тя е и сред приоритетите на някои от българските евродепутати. Много от тях очакваха тези два ключови елемента на стратегията "От фермата до трапезата" да бъдат представени и съответно реализирани в този мандат на ЕК. Но вероятността това да се случи изглежда все по-малка.

Дъъъъългият път от фермата до трапезата

Стратегията "От фермата до трапезата" е първата в ЕС, която обединява всички елементи на хранителната верига - селскостопански, екологични, хранителни - в опит да се създаде всеобхватен зелен подход в хранителната система. Това е и разликата между нея и Общата селскостопанска политика, която е винаги е била силно секторна земеделска политика.

Накратко "От фермата до трапезата" предвижда намаляване с 50% на риска и употребата на химически пестициди и използването на по-опасни пестициди, съкращаване наполовина в срок до 2030 г. на продажбите на антимикробни средства, предназначени за селскостопанските животни и за използване в аквакултурите, намаляване на употребата на торове с поне 20%, най-малко 25% от земеделската земя да се обработва по метода на биологичното земеделие и да се увеличи значително прилагането на агроекологични практики, както и поне 10% от земеделската земя да е с непроизводствени характеристики.

Макар амбициозни, тези цели са научно обосновани - заради климатичните промени, дезертификацията (70% от почвите в ЕС са в незадоволително състояние), драстичния спад на европейското биоразнообразие и др.

На този фон Европа не може да си позволи категорично да се откаже от водещата си нова хранителна политика - поне като подход. Най-малко това не трябва да означава започване от нулата в този нов стратегически диалог, а по-скоро запазване на неговата авангардна амбиция в изготвянето на политики, насочени към обединяване на цялата верига на доставки, към тяхната устойчивост и полза за здравето на хората и на континента.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood
  • + 1

  Крайно време. Ако може и изобщо да спрат с тия зелени схеми и вместо това вземат мерки ЕС да стане икономическият лидер, който трябва да бъде, ще е супер.

  Нередност?
 • 2
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 2

  Ако на фрау наистина ѝ уредят още един мандат, не знам за устойчивото земеделие и зелената сделка (тя отсега се вижда, че умира - и Нидерландия след Германия зарязва надеждите за перките и соларите и сключва 20 годишен договор със САЩ за доставка на LNG), но категорично това ще е края на ЕС в този му урудлив вид.
  Което приветствам. Давай, Урсула!

  Нередност?
Нов коментар