Гинтарс Кавацис: "Хану Про" и "Тауърком" няма да се обединяват

Мениджърът на компанията, която ще разпростанява повечето цифрови телевизии, пред "Капитал"

"Хану Про" е компанията, която ще разпространява цифровия сигнал на БНТ, БНР и повечето частни телевизии. Латвийската фирма спечели два конкурса на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изграждане на т.нар. мултиплексори. Това са цифровите платформи, които играят ролята на посредници между телевизиите и предавателите. По закон България трябва да прекрати аналоговото излъчване на телевизиите до края на 2012 г.

"Хану Про" ще изгражда четири от общо шест мултиплексора. Останалите ще бъдат собственост на "Тауърком", закупена наскоро от "НУРТС България". Гинтарс Кавацис е мениджър на "Хану Про". Попитахме го за регулацията на прехода към цифрова тв, необходимите инвестиции и използваните технологии.
Вярно ли е, че "Хану Про" и "Тауърком" преговарят да се слеят?

- Няма такива преговори и не виждам смисъл от тях. Въпреки това има дискусии между двете компании да споделим експертиза и инвестиции, за да намалим съществено инвестицията за изграждане на DVB-T мрежи. По този начин цената, която ще плащат крайните потребители за цифрови ТВ услуги, може да бъде много по-ниска. Точно този път избраха Естония, Латвия и Литва, където притежателите на мултиплексори оперират обща DVB-T инфраструктура (DVB-T е стандартът, по който ще се цифровизира ефирната телевизия в България - бел.авт.)

Кой е собственик на "Хану Про"? Какъв е нейният опит?

- Компанията е създадена през 1993 г. като студио за компютърна графика под името Silicon Graphics. След известно време фирмата набра опит и започна да работи като системен интегратор в 2/3 от от големите проекти за ТВ излъчване в Естония, Латвия и Литва. Към момента  в Латвия поддържаме 7 мултиплексора по технологиите DVB-T и DVB-H (стандарт за пренос на телевизия към мобилни устройства като телефони - бел.авт.)

Собствениците на "Хану Про" са четирима. Трима души от Латвия, които работят в компанията, и Хану Лийнонен от Финландия. От него идва името на компанията.

Колко цифрови програми ще излъчва "Хану Про" в България?

- Ще можем да излъчваме 8 SD канали и 3 HD за всеки мултиплексор. Това прави общо 24 SD и 9 HD програми.

Защо "Хану Про" се интересува от предстоящата цифровизация на ТВ сигнала в България?

- Винаги сме търсили възможности за растеж извън балтийските страни. Подобна възможност възникна в България миналата година. Страната прилича на Латвия по това, че е от бившия соцлагер, скоро влезе в ЕС и е с размера на балтийските държави. Затова решихме да поемем риска и да участваме в цифровизацията.

Колко ще струва да построите мултиплексорите?

- Не сме публична компания, затова предпочитаме да не обявяваме данни за нашите инвестиционни планове. Ще използваме оборудване на Thomson Grass Valley, NEC, Spinner и RFS.

Ще сравня разходите за България с инвестициите, които направихме в Латвия за DVB-T мрежа по стандарта MPEG-4 - 20 млн. евро (в България сумата ще е по-голяма, тъй като Латвия е с равнинен релеф и 3 пъти по-малка - бел.авт.).

За мрежата в България ще си сътрудничим с инвестиционни фондове от балтийския регион и Скандинавия. Както може би знаете, въпреки финансовата криза през 2008/2009 г. в Западна Европа, фондовият пазар в Скандинавия е стабилен.

Ще използва ли "Хану Про" предавателите на "НУРТС България"(джойнт-венчър между БТК и кипърската офшорна компания Mancelord Limited, представлявана в България от банкера Цветан Василев)?

- Единствената разумна опция е да се използва инфраструктурата на НУРТС. В противен случай, стойността на проекта ще се увеличи най-малко три пъти. Дори не можем да планираме колко време е небходимо да построим нови кули.

Ще поставим DVB-T предаватели, регионални системи за разпределяне на сигнала, комбинатори на тв сигнал и антенни системи на 400 площадки на НУРТС. От тях смятаме 100 точки да бъдат с основни предаватели (с мощност от 0.1kW до 5 kW), а 300 да служат като ретранслатори (под 0.1kW мощност).

На всички 400 площадки на НУРТС ще инсталираме по три цифрови предаватели и по един резервен за всеки мултиплекс. Това прави общо 1600 цифрови предаватели (сметката не включва четвъртия мултиплекс, който ще разпространява БНТ и БНР - бел.авт.)

Вярно ли е, че ще таксувате телевизиите по 6 млн. евро годишно, за да ги излъчвате?

- Гарантираме равни условия за всички потенциални клиенти - радио и тв оператори. Таксата зависи от формата на тв канала (HD или SD), броят канали, които клиентът иска да излъчва и добавените услуги (електронен справочник, домашна медийна платформа, брой аудио канали).

Прозрачна ли е регулацията на прехода към цифрова телевизия в България?

- КРС обяви период от 1 година, в която да има едновременно аналогово и цифрово излъчване, което е факт и в другите страни от ЕС. Дококолкото знаем, българското правителство ще приеме програма за подкрепа на прехода от аналогова към цифрова телевизия. Това е много важен ход на държавата и оценяваме високо тези усилия във времена финансова и икономическа криза.

Възможно ли е България да прескочи въвеждането на DVB-T и да лицензира DVB-T2?

- Предложената от нас технология за излъчване - цифровите ТВ предаватели и главните системи за разпределяне на сигнала (head end) - можe да се надгради до DVB-T 2. Въпросът на този етап е дали крайният потребител би закупил DVB-T 2 декодер. Засега цената на това устройство започва от 100 евро, а масовото производство е планирано за края на 2010 г.

Какви услуги ще предоставяте освен цифрова тв?

- Паралелно с излъчването на цифровата тв може да предложим DVB-H и стерео радио програми. Тази година в Латвия тествахме излъчване на триизмерна телевизия от "Ролан Гарос" и световното първенство по футбол в Южна Африка. Българкската мрежа ще бъде готова за тази технология. Освен това цифровите тв програми могат да имат едновременно няколко аудио канали на 10 езика, а потребителят да избира езика - оригиналния, български или друг.

Още от Капитал