Седем с един удар

Снимка: National Institute of Arthritis Musculoskeletal and Skin Diseases
Снимка: National Institute of Arthritis Musculoskeletal and Skin Diseases
Снимка: National Institute of Arthritis Musculoskeletal and Skin Diseases
Снимка: National Institute of Arthritis Musculoskeletal and Skin Diseases

Първи резултати за наличието на генетичен контрол при седем широкоразпространени заболявания наскоро бяха оповестени в списание Nature (Nature 2007;447: 661 – 678). В мащабно генетично проучване екип от 200 учени са изследвали 500 000 генетични белега от 1700 пациенти в Обединеното Кралство. Изследването е част от проекта на алианса за всеобхватни геномни изследвания, чиято основна идея е „преследването” на гени, отговорни дори в най-малка степен за развитие на широкоразпространени и генетично непредопределени заболявания.

Болести като диабет, ревматоиден артрит, хипертония и други не са генетични заболявани в общоизвестния смисъл на понятието, т.е. не се кодират от един ген. Анализирането на огромен брой сегменти ДНК (в конкретното изследване над 10 милиона) показва неподозирани до момента области от носителя на наследствената информация, които в комбинация определят предразположеността към някое заболяване. При обработването на резултатите от клинични изследвания, проведени с генни чипове, детектиращи състоянието на определени гени, изследователите установяват 24 точкови генетични вариации, които по всяка вероятност са отговорни за повишен риск от възникване на седем масови заболявания.

Най важното следствие от тези резултати е нов подход при лечението на хипертония, хронични колити и някои психични разстройства. Така нареченото индивидуално лечение е вече напълно осъществимо. Чрез изготвяне на личен генетичен профил, всеки пациент ще получи толкова и такива медикаменти, с които максимално ефективно ще бъде лекуван. Още един плюс на персоналната дозировка на лекарствата е, че ще бъдат избегнати редица странични действия, които понякога могат да бъдат и фатални.

“Повечето от широкоразпространените заболявания са твърде комплексни – те са резултат от взаимодействието на гените и начинът на живот” казва пред в-к Индипендънт д-р Донъли от университетa Оксфорд, ръководител на армията учени. “Но с идентифицирането на гените, определящи тези заболявания ще можем с по-голяма точност да посочим за кои хора рискът е по-голям, както и да провеждаме индивидуално лечение”, допълва професорът.

С това изследване в Обединеното кралство бе положено началото на огромна информационна банка, наречена UK Biobank, която ще съхранява генетични данни на половин милион британци. Техните гени ще бъдат непрестанно изследвани до края на живота им за разкриване на връзката между проявата на различни болести и промяната в генетичния им статус

Вече е известно, че мутирали няколко гена могат да причинят:

1. Маниакална депресия; 2. Сърдечно-съдови заболявания; 3. Хипертония; 4. Ревматоиден артрит; 5. диабет тип 1; 6. диабет тип 2; 7. болест на Крон

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  .
 • 2
  Avatar :-P
  Thanx

  Искам да ви благодаря за смислените писания в тази рубрика. За разлика от останалите наши вестници не използвате нямакви незнайни "учени", а слагате имена и дори линкове, а и няма инфантилни преводи. Спомням си, последния дебилски такъв във в. "Стандарт" за научно постижение, където били направили полупропусклива мембрана от натриев хлорид, през която, като мине водата и може да убива микроби. Май наистина Нобелова награда трябва да се даде, ако някой направи полупропусклива мембрана от готварска сол. (Наистина в "New Scientist" имаше подобна новина, но мако по-различна)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал