С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 10 юли 2007, 14:25, 17499 прочитания

Чаша инфарктно кафе или парче здравословен шоколад?

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Милиони хора по света започват деня с кафе, на работа изпиват още едно-две, по обяд също, а до края на деня броят на чашите с ароматната течност клони към безкрайност. Заслужава ли си да поемаме литри кафе, за да поддържаме работоспособността си на ниво? Според най-новите изследвания отговорът е категорично не – поне във вида, в който употребяваме кафето най-често.

  
Освен че отстъпва само на петрола по икономически ефект, кафето е и основния конкурент на изпиваните от човек течности като се нарежда на второ място след водата (дневно човечеството изпива около 400 милиона чаши!). Наред с ободряващия ефект, то често е повод за сладка раздумка или съпровожда важен бизнес разговор. Споменатите топ позиции на плода от вечнозеленото растение Coffea го правят обект на горещи спорове за влиянието върху човешкото здраве.

Противоречивите в повечето случаи факти, излагани от лабораторни или медицински изследвания, са причина за високата степен на недоверие относно ползата или вредата от кафето, шоколада или даден хранителен продукт. В подобна позиция между легендите и реалните доказателства се намира и холестеролът. Въпросите, свързани с вредността и причините за повишаването му, както и начините за избягване на вредното влияние от повишените му стойности в организма, са обекти на спорове и дори на спекулации.

За първи път изследователи от Медицинския колеж Бейлър, в Хюстън, САЩ, доказаха съществуването на молекулярен механизъм за повишаване на холестерола в кръвта като резултат от злоупотреба с кафе. Една от многобройните съставки на кафето, известна на химиците като кафестол, е предводителят на т.нар. ”лош холестерол” (ниско плътностен холестерол). Докато действието на кафестола върху нивата на холестерола бе известно за учените, то конкретния механизъм оставаше до момента загадка. Откритието е, че на молекулно ниво става взаимодействие между молекулата на кафестола и специални молекули-рецептори в някои клетки от чревния тракт. Споменатите рецепторни клетки имат особена комуникация с черния дроб. Те „по задължение” отговарят за транспорта на жлъчните киселини, които се произвеждат в черния дроб. В случая обаче същите тези рецептори под влияние на кафестола водят до блокирането на няколко чернодробни гена, които от своя страна са отговорни за регулирането на нивата на холестерола в кръвта. Така индиректно кафестола става една от причините за сгъстяването на кръвта с мазнини, произведени в по-голямата си част от самия черен дроб.

Известно е, че атеросклеротичните плаки, които са предвестниците на сърдечни проблеми и често могат да доведат до сърдечен инцидент, например инфаркт, са резултат именно от повишеното съдържание на холестерол в кръвта. Според д-р Рикетс, водещ автор на научната публикация [1], оповестяваща откритието, употребата на 5 чаши кафе дневно в продължение на 4 седмици води до повишаването на плазмените конценрации на холестерола с 6 до 8 %. Въпреки че той е абсолютно необходим за функционирането на клетките, този процент на повишение преминава границата на здравословните му концентрации.

Два успокоителни факта може да ви предпазят от изпадане в тежки размисли как да изоставите кафето. Първо, както за всичко останало важи правилота за мярката – не бива да се прекалява. И не само заради холестерола – отрицателния ефект върху водния баланс на организма, както и риска от повишаване на кръвното налягане са отдавна известни и доказани ефекти на кафето. Второто облекчаващо обстоятелство е, че кафе, преминало при получаването си през хартиен филтър не съдържа нито кафестола, нито няколкото вида вредни мазнини, които се съдържат в него. А докато стане традиция приготвянето на филтрирано кафе, може да си назначите за сутрешен ободрителен агент парче черен шоколад. Освен подобното на кафе влияние на какаото, учени доказаха [2], че шест грама и половина черен шоколад, приемани ежедневно, могат да понижат кръвното налягане с няколко десети. Може и да е малко, но е забележимо. Пък и вкусно.


1. Marie-Louise Ricketts et al. The Cholesterol-Raising Factor from Coffee Beans, Cafestol, as an Agonist Ligand for the Farnesoid and Pregnane X Receptors. Mol Endocrinol 2007; 21: 1603-1616

2. Taubert D., Roesen R., Lehmann C., Jung N., Schömig E.. Effects of Low Habitual Cocoa Intake on Blood Pressure and Bioactive Nitric Oxide. A Randomized Controlled Trial. JAMA 2007; 298:49-60.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Архив" Затваряне
Искам мамааааа

Диференциран ДПС

До какво реално ще доведат идеите за по-ниски ставки на ДДС, с които се заиграват политиците

Ами ако утре и Amazon пусне пари?

Моделите на разплащане и средствата за това ще се променят и то благодарение на компании извън банковия сектор

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Sweet Dreams (Are Made Of This)

Ани Ленъкс изненада почитателите си с изложба-автопортрет

Пътят към голотата

Изложба с актова фотография на Георги Ст. Георгиев от началото на ХХ век