Никога вече шофьорски курсове!

От тази година в Япония, от следващата в САЩ, Nissan ще предлагат автомобили със следните защити от човешкия фактор:

"Умен педал за газта" - с помощта на радар автомобилът преценява на какво разстояние сме от колата пред нас. Педалът на газта започва да се повдига и ако шофьорът вдигне крака си, автоматично се задейства спирачката. Изпреварванията вероятно ще са истинска борба, но ако не вдигнем крака от газта, колата си продължава (мерси).

"Анти-алкохол" - сензори в скоростния лост измерват нивото на алкохол в потта и получаваме предупреждение. Още не са я докарали дотам да блокира запалването. Ако ни дразнят предупрежденията, можем да си намажем ръцете с дезодорант против изпотяване. Нищо не пише дали измерва нивото на наркотици в потта, но пък има камера, която брои миганията и разсъждава, дали не сме задрямали.

"Анти-оверлог" - система, която разбира кога сме започнали да караме на зиг-заг. Ако се случва такъв фал, колата ни връща в правия път. Вероятно работи само на пътища с маркировка, т.е., в България - едва ли.

"Анти-оверлог" вече се предлага и от други производители.

Все още няма съобщения за бунтуващи се срещу тези иновации фенове на Кармагедон. Незапознатите с играта, да се запознаят, след като са минали инструктаж в БЧК.

*Владо е новият блогър на "Капитал". Той е техно ентусиаст. В свободното си време се занимава с маркетингови изследвания, за което е подписал и трудов договор. Още от него можете да прочетете в блога му.

Още от Капитал