🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бий, за да те уважават

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първо, броят на осъдените за побой полицаи са супер малко, докато незаконната употреба на сила е по-скоро практика в РПУ-тата (вижте повече в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет). Дотук историята с ямболския полицай в по-скоро положителна, макар и не толкова любопитна. Това, което я направи наистина интересна е реакцията на присъдата. На следващия ден информационната агенция „Фокус“ предаде новината със заглавие „ Глоба от 1000 лева за полицай, защитил от поругаване националния флаг“. По-късно агенцията продължи да следи темата с интервюта и дописки, като превърна този сюжет в кампания за защита на полицая. Лично собственикът на „Фокус“ Красимир Узунов обеща да плати глобата, ако следващата съдебна инстанция потвърди присъдата. Погледнато отстрани (за мен) историята е доволно ясна – ако полицаят е набил тези хора, трябва да си понесе наказанието. Ако те са късали знамето (все пак за това има текст в Наказателния кодекс) – също. Нямам отговор обаче, защо цялата история се заплита в напълно безсмислен възел от омраза и предразсъдъци... Какво кара хората да търсят сами поводи да изпитват толкова разрушителни емоции и вместо да намират решения, си създават сами напълно излишни проблеми?


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

44 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boriaz avatar :-|
  Boriaz

  Какво кара хората да търсят сами поводи да изпитват толкова разрушителни емоции и вместо да намират решения
  Явно това е решението- колко роми бяха осъдени заради побоите над полицаи?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  българин

  Извинете, но, ако някой къса знамето, какъв е текста в Наказателния кодекс?

  Нередност?
 • 5
  lazarov avatar :-|
  Алексей Лазаров
  • + 1

  @ #2, българин

  Става дума за чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс

  "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева."

  http://www.vks.bg/vks_p04_04.htm#%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB/%20IV

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  И-Небесний
  • - 1

  Поредната нападка срещу агенция Фокус. Някой информиран може ли да внесе малко яснота защо Капитал следят изкъсо Фокус - в смисъл това е не знам коя публикация относно някаква грешка допусната от Фокус.

  Много по-популярни медии пишат и излъчват много по-големи глупости, влиянието с което разполагат минава в пъти това и на Фокус и на Капитал взети заедно, но Капитал никога не се заяжда с тях, в същото време не изпуска и най-малката грешчица на Фокус.

  Правя си извода, че има някаква история която не знам, която да мотивира това.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  СИГНАЛ
  • - 1

  СИГНАЛ
  На вниманието на Министерството на вътрешните работи и на Главния прокурор на Републиката, на вниманието на всички българи и цигани

  Във връзка с предстоящите избори искам да ви изложа и да ви запозная с една истина, която трябва да се разпространи и да се знае от висшестоящите органи, от българите и циганите в страната. И най-вече от всички медии. За нашия голям лидер-самозванец, който не е избиран от нас, циганите, а е регистрирал политическо движение, от което извлича много пари и дивиденти и си живее като лорд с модерните му автомобили, апартаменти и вила, която строи в момента в София. А дори си е наел и охрана да го пази за нечистите неща, които прави. И всичко това на нашия цигански гръб. Човекът, който преди време беше най-големият рекетьор, мафиот и измамник, човекът, който вкарваше хората по мазите и ги биеше, и им пускаше своите кучета да ги хапят и разкъсват. На хората им беше дошло до гуша от него. Но много хора се чудеха как досега не го последва някой куршум от някой снайпер за отмъщение, но сигурно не му се е разминало. След излизането си от затвора той започна с друг манталитет на работа. Все едно е станал Божи човек. Но има една такава поговорка – вълкът козината си мени, но нравът не. Започна да изсмуква пари, които се дават за циганското население по различни поводи и за различни проекти. Дава някъде малко в някой град, а останалите за него.
  СИГНАЛ
  На вниманието на Министерството на вътрешните работи и на Главния прокурор на Републиката, на вниманието на всички българи и цигани

  Започна да се включва активно с неговото политическо движение в изборните кампании. Започна да ни продава – нас, циганите и да си прави различни сделки с нас, от което получава много пари.
  Един пресен случай. На изборите за евродепутати защо тръгнахме с ДПС – с турците? Защото и там ни продаде за много пари. Нашата циганска представителка беше на пето място, а преди нея бяха един мъж и една жена от български произход. Кои българи щяха да гласуват за тях? Никой българин не би гласувал за турчин, както ние, циганите гласувахме из цяла България за тях, като им дадохме около 250-300 хиляди гласа. С тези гласове нашето момиче щеше да влезе за евродепутат. Но нашият вожд и лидер Цветелин Кънчев нямаше да вземе пари от тази далавера. И така, и тук ни продаде.

  Уважаеми сънародници – цигани, така нашите лидери ни продават и се подиграват със сиромашията и немотията ни, а те живеят охолно като царе. И ето, сега пак избори. Той продължава да ни продава, като предварително си прави обиколките в страната и с всеки кмет от градовете си уговарят далаверите за пари и им обещава да ги подкрепи от името на „Евророма” и да вкара някой и друг съветник, защото след това ще си играят игрите за обекти, проекти, проценти от еврофондовете. А ние, тъпанарите цигански викаме и скандираме – „Евророма” и Цветелин Кънчев, и го знаем като либерален човек, който защитава циганската общност в България. Сега, на тези избори той ще раздаде десетки хиляди лева на всеки град. С тези пари ще се купуват цигански гласове, за да се оправдае пред кметовете, от които е взел пари. Какъв циганин е той? Той е българин и в неговите вени тече българска кръв, предателска. Ние от гр. Златица знаем, че е така. И какво можем да очакваме от него? Същият човек разпалва и буни етническо напрежение в страната, което става напоследък между цигани и българи. Човекът си плаща да стават тези неща, а той отива там като войвода на бял кон, за да го видим ние, циганите в цяла България – нашият защитник и главорез. Той н евзема отношение по въпроса и оставя нашите хора да бъдат осъдени и в затвора. Иска да му повярваме и да му гласуваме доверие, защото му трябват много гласове, а те му насят огромни суми. След тези избори ще дойдат и други, а той тогава ще иска да става депутат, но вие си помислете дали му е там мястото. Многократно е излизал с неговия девиз пред нас:
  - Не се подчинявайте на българите, трябва да ги смачкаме, трябва да се забележи циганско присъствие в страната.
  Целта е той и неговата свита да заемат някои министерски кресла в държавата. Ако не се вземат мерки по циганските проблеми, може да стане второ Косово в България. Знае се, че раздава пари на негови приближени хора от „Евророма”, за да си купят лично оръжие за самоотбрана по градовете Ихтиман, Самоков, София, Елин Пелин, Пирдоп, Златица, Етрополе и Ботевград. Действително има закупено оръжие, ловни пушки и пистолети, знаят се адресите и имената на хората, които са въоръжени. Четири-пет дни преди изборите ще се уведоми МВР за техните имена и адреси, за да се приберат тези хора, с което ще се уверите, че е истина. А на вас, останалите цигани ви казваме:
  - Не се занимавайте с тези неща! Те не са за вас, искаме да жиеем заедно с хората от другия етнос в мир, сговорност и уважение, за да има работа за нас и нашите деца.
  Умоляваме всички цигани да не вземат никакви пари за гласуване по време на изборите, защото това няма да промени нито живота, нито съществуването ви.
  Има закон, който забранява вземане на пари по време на избори, заловените ще бъдат съдени. Умоляваме всички цигани да не гласуват за цигански партии, най-вече за „Евророма”. Гласувайте за българи, защото те ще ви дават работа, жилища и хляб. Циганските партии не дават нищо, само извличат чрез нашите гласове пари, охолства и дивиденти.
  Умолявам всички онези, които прочетат това, да го разгласяват и предават на останалите цигани, и най-вече на медиите. Благодарим на всички онези, които ще се съобразят с това писание, а властта ще вземе отношение за това, което се пише и става, а не да се хвали Кънчев със своите връзки и познати в йерархията на властта.
  Благодарим на всички за онова, което ще се направи за вашето светло бъдеще, уважаеми цигани!

  Ваш доброжелател: Калоян
  http://forum.botevgrad.com/viewtopic.php?t=34669

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Небесний
  • - 1

  Между другото ако имах излишни пари и аз щях да помогна на полицая.

  Кой залъгваме, че циганите са равни с българите? В смисъл колко човека познавате които имат уважение към циганите?

  Просто въпрос това не е расизъм.

  Ако бях на мястото на полицая и аз щях най-вероятно да постъпя по същия начин.. всъщност не защото щеше да ме е шубе на другия ден като ме намерят да не ме сринат от бой. Гонили са ме над 20 циганина от квартала защото се бях защитил веднъж от грабеж на улицата.

  Той си е доста смел всъщност, пича.

  Нередност?
 • 9
  mick avatar :-(
  mick
  • + 1

  "They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety" - Benjamin Franklin

  Тук не става въпрос за етноси, а за това, че обществото ни приема за нормално да няма първенство на закона и респ. равнопоставеност пред него. Всичко останало е резултат от това, в съчетание с агресивна човешка глупост. Във всички държави има глупави, агресивни и страхливи същества. Но там има общество, което регулира взаимоотношенията. Докато уви в България няма. И няма скоро да има.

  Нередност?
 • 10
  don_quixote avatar :-@
  Jim Stark
  • + 1

  Има закони и никои не е над тях - полицаят е виновен за побоя и трябва да си "плати"; ромът е винове и трябва да си излежи присъдата - точка.
  Така, че до номер 1: НЕ, НЕ е това решението - просто трябва да се спазват правилата (законите) и всичко ще е ОК, а който не ги спазва да бъде санкцинират заради това и тогава пак всичко ще е ОК.
  Ясно?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал