AIG се разцепва срещу 30 млрд. долара

AIG оцеля, но на каква цена?<br /> <br />    ©  Reuters

Финансовата помощ ще е третата намеса на държавата в AIG за последните пет месеца. Групата отчете огромни загуби от кредитната криза и от губещитe ипотечни облигации. Одобреният от борда на директорите план попари всякакви надежди на инвеститорите, че компанията може да оцелелее самостоятелно. След мащабното преструктуриране AIG ще остане холдингова група със затихващи функции.

Държавата, която в момента държи 80% от AIG, ще получи 70-75% в American International Assurance (AIA) – огромните азиатски операции на компанията, и в Аmerican Life Insurance Company (Alico), която е нейният глобален животозастрахователен бизнес. Правителството ще търси купувачи на тези подразделелия в опит да възстанови част от парите на данъкоплатиците, налети в конгломерата - около 150 млрд. долара. Финансовата помощ за AIG е три пъти по-голяма от тази за банковата група Citigroup (50 млрд. долара) и за Bank of America (45 млрд. долара). Според експрети евентуалният фалит на застрахователя ще има невиждани последици за глобалната финансова система, тъй като компанията е застраховала активи на най-големите банки в света. Ако тя фалира, ще повлече след себе си и тези институции. AIG отчете загуба за четвъртото си тримесечие от 61.7 млрд. долара - най-голямата в историята на САЩ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Jim Stark
  • - 1
  • + 4

  След като тази компания има загуби за 62 млр.долара, как е възможно шефовете и още да са поместата си?!?

  А га ядохте халва не ревахте!?!

  Сега трябва да върнат всичките си премии който са взимали през последните 5 до 8 години, ако ги нямат кеш - да си продават яхтите, вилите, лимузините, къщите-замъци и да ВРЪЩАТ ВСИЧКО!!!

  Нещастници алчни!!!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Бако
  • - 1
  • + 2

  Много интересна ситуация, която явно смърди на ограбване и комунизъм.
  Питам се: 1. Къде беше държавата, когато г-да управителите вземаха решения и лапаха огромни премии и комисиони ?
  2.За чия сметка ставаше това ?
  3. Защо държавата ще налива пари в нещо, което е вид черна дупка ?
  4.Чий пари ще излее там ?
  5.Държавата като субект произвежда ли принадена стойност ?
  6.Как тя ще защити дребния данъкоплатец, който е внесъл голямата част от тези пари ?
  7.Не е ли време всички надстроечни образувания, които не могат да оцелеят, просто да бедат оставени...
  8. Дали всички еднакво ще понесат тежестта на кризата ?!
  9.Не е ли справедливо да се вземе част от награбеното и с него да се бори кризата ?
  10. От опит добре знаем, че държавата е лош стопанин ! Нека се поучат от нашия опит - 1944г.- 1989г.- до сега.
  Един вид- бития- бит, държавата- лобита !

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Joro
  • - 1

  Трудни времена се очертават в САЩ.След това наред са други частни компании.На мен ми прилича на национализация.А това не вещае нищо добро за тази държава.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Istinata
  • + 2

  Бихме искали да знаем от автора, кои български банки са работили с AIG. Много интересно е, как само Българиа не е засегната от кризата.

  Един журналист трябва не само да преписва, трябва да прави собствени проу4вания.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-?
  някой

  Български банки къде има, защото в България отдавна такива няма?!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Bushido

  Не знам за банките, за сметка на това БТК е на AIG, доколкото си спомням.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Jonson

  Аз може би не разбирам много от финанси, но според това, което гледам и чета, основния проблем е, че банките са отпуснали кредити на няколко милиона американци да си построят къщи. Въпросните заемополучатели са се оказали неплатежоспособни и това предизвика лавинообразни фалити на банки, които са търгували микс от този, заедно с други дългове помежду си, застраховали са го и т.н. В резултат банките се декапитализираха, правителствата наливат пари до отказ, парите изчезнаха. Добре де, не беше ли по-лесно правителството на САЩ да откупи проклетите къщи, да поеме плащанията по тях и да остави вътре под наем както досегашните собственици, така евентуално да раздели къщите на апартаменти и да вкара още нуждаещи се, с което освен запазване на банките да разреши и голяма част социалните проблеми. Аз самият, като дясно мислещ възставам срещу идеята правителството да осигурява покрив, храна и каквото и да е на мързеливците, като взима пари от работещите, но каква е ситуацията в момента? Парите на данъкоплатците пак са изхарчени, "новодомците" са на улицата, банките се клатят, а общата криза засегна всички, включително и тези които при нормални обстоятелства безпроблемно си изкарват парите. Какво се получи сега? Хем данъкоплатците плащат къщите, хем в тях никой не живее. Като капак данъкоплатците не само плащат лошите дългове, но всеобщото срутване им излиза многократно по-скъпо, отколкото да бяха построили по 100 кв.м. на всеки с жилищен проблем в Америка.
  По всичко личи, че не е само в жилищата проблемът. Иначе, дори и няколко милиона построени дома без икономическа подплата не биха могли да срутят толкова могъща икономика и да поставят на колене целия свят. Мисля си, че се проявиха накакви дълбоки грешки, заложени в самото функциониране на американската (респ. световната) икономика, а издънката с кредитирането на домовете беше само отключващия фактор, позволил да изскочат наяве добре прикривани фундаментални недъзи.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Istinata
  • + 1

  До 5:

  //Български банки къде има, защото в България отдавна такива няма?! //

  Има, има:

  Първа инвеститионна банка(+дъстерни фирми, например в Албания)
  Обединена българска банка
  Инвестмент банка
  ...

  За ПИБ:
  "2006 г. ПИБ договори финансиране за МСП в размер на USD 10 млн. за срок от 5 години, покрито от OPIC.
  Акционерният капитал беше увеличен от 10 млн. лв. до 20 млн. лв. с издаването на 1 млн. акции.
  ПИБ получи синдикиран кредит в размер на €185 млн., организиран от Bayerische Landesbank и с участието на 33 банки.

  2007 г. ПИБ реализира най-голямото банково първично публично предлагане на акции на фондовия пазар в страната при свръхзаписване 5,97 пъти, като успя да привлече 107 млн. лв. капитал.
  Банката стартира издаването на дебитни и кредитни карти с чип. ПИБ е сред първите банки в България, въвели чип технологията в картовия бизнес.
  ПИБ получава синдикиран заем в размер на 185 млн. евро чрез ABN AMRO Bank N.V. и Bayerische Landesbank. "

  Тези кредити трябва да се обслужват и връстат.Кой е застраховал връстането на тези кредити?

  //Bayerische Landesbank-в момента я спасяват от фалит
  //ABN AMRO Bank състо

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  лари

  Не става дума нито за национализация, нито за реприватизация, а за пълна и повсеместна ТОТАЛИЗАЦИЯ на всичко съществуващо. Това е естественият мисловен ход на човека като такъв, такива са и обществените закони. Малката фирмичка на бай Грую от Индианаполис в качеството му на проспериращ бизнесмен просто си отива. Ако всичко се постави на чисто идеологическа основа, тогава наистина има проблем в самото общество. Но САЩ е само върхът на айсберга. Всякакви футурологични глупости за това какво ни чака са неоправдани!!!!!!!!! Както е казал Айнщайн - "Аз за бъдещето не се притеснявам - то ще си дойде само."

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал