Хаос с лекарствата, плащани от здравната каса

<p>&nbsp;<br /> <br /> &nbsp;</p>    ©  Красимир Юскеселиев

Ако поискате точно днес да се прегледате и да получите месечната ви доза медикаменти, които плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), вероятно ще ви върнат за ... утре.

Причината е много проста - в момента софтуеристи настройват компютрите на лекари и аптекари за работа с новия Позитивен лекарствен списък (на продуктите, които се плащат от здравната каса, болниците и здравното министерство). Наредбата за списъка и самият той се променяха няколко пъти през месец май. Последната корекция беше обнародвана в "Държавен вестник" миналия петък. В събота в 12 ч. на обяд здравната каса получила окончателния вариант кои лекарства и по колко плаща, разработили софтуера до неделя на обяд и уведомили компютърните фирми, които поддържат базите на болниците и аптеките. Оказало се, че актуализацията на аптечния софтуер, която била качена на сайта на НЗОК в 3 ч. тази сутрин, не работи и в момента се прави нова, каза пред "Капитал" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Будала Българин
  • + 1

  Така е било и ще бъде.
  И при тези, и при онези.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-P
  re·im·burse·ment

  Вече като европейци, от пресцентъра на минстерството на здравеопазването обявяват дейността на комисиите по Позитивния и Реимбурсивния лекарствен списък :-)))

  http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&amp;pageid=401&newsid=2325
  "
  В позитивния лекарствен списък за 2009 г. са включени над 1350 медикамента, списъкът е отворен и ще продължи да се допълва през цялата година. Това каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването председателят на Комисията по позитивния лекарствен списък доц. Йорданка Узунова. В проявата участваха членовете на Комисията по реимбурсивния лекарствен списък, определени с Решение на Министерския съвет.
  "

  А който не може да се оправи със софтуера - ето ги последните инструкции

  http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=770
  "
  ИНСТРУКЦИЯ ЗА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ПРОГРАМА, РАБОТЕЩА В АПТЕКА – ДОГОВОРЕН ПАРТНЬОР НА НЗОК


  От 01/06/2009 влизат в сила следните актуализации на аптечните номенклатури:

  1. Списък с лекарствени продукти, храни за специални медицински цели и консумативи – файл Drugs-01-06-2009.NDU.
  2. Връзка лекарство-тип рецепта – файл Drugs-presc-01-06-2009.DPU
  3. Списък на дистрибуторите на лекарствени продукти с техните кодове - файл Stikers-01-06-2009.DDU.
  4. Списък на диагнози, за които се предписват и отпускат лекарствени продукти, храни за специални медицински цели и консумативи – файл MKBPharm-01-06-2009.NIU
  5. Връзка лекарство-болест - файл Drugs-MKB-01-06-2009.IDL.
  6. Връзка лекарство-възраст - файл Drugs-age-01-06-2009.DAU.

  Актуализациите са задължителни за всички програми, с които работят аптеките-договорни партньори на НЗОК.

  Освен посочените файлове прилагаме и файл “otpadnali.xls”, съдържащ всички кодове на лекарствени продукти, които отпадат от 01.06.2009г.
  Рецепти, издадени след 01.06.2009г., които съдържат такива отпадащи кодове да не се изпълняват от аптеките.
  Рецептите, издадени преди 01.06.2009г., които съдържат такива отпадащи кодове да се изпълняват от аптеките и да не се връщат пациентите.
  "

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  irkata-lekar
  • + 1

  Как за 10 години здравна реформа Зд каса не успя поне веднъж да уточни изискванията си 10/десет/дни преди влизане в сила на НЯКАКВА новост,да я предложи навреме на софтуерните фирми и поне 2/два/ дни преди датата на влизане в сила,ние лекарите спокойно да разгледаме новите изисквания,да ги обмислим и да да работим НОРМАЛНО от първия ден според новите изисквания.
  Крамоли,спорове,промени до последния миг и при запитване как да работим йезуитски и уклончиви отговори от офисите пред които се отчитаме"по-добре е днес и утре да не се изписват лекарства,докато се УТОЧНЯТ нещата"
  И понеже на пангара,амортесьора,преден фронт...или както там го наричате е личния лекар всеки пациент,журналист или обикновен заблуден счита за нужно да излее цялата си отрицателна енергия,недоволство от всичко и от всички точно в или пред кабинета на лекаря,забравяйки толкова простата истина ,че и той се пържи отвътре на същия огън ,но е длъжен стойчески и доброволно да поеме като голям контейнер за душевна ненавист и отпадъчни страсти цялата помия и ако е възможно да се усмихне или поне да продължи да работи.Докато там в канцелариите ,зад добре пазени врати на офиси някои още продължават да излъчват и произвеждат безумни разпоредби и необмислени промени.просто заради промените или за да поддържат илюзията ,че правят здравеопзването по-добро.Нищо подобно!Ако нещо все пак е постигнато за тези 10 години ,повчрвайте ми,то е самоблагодарение на лекарите-тези които до тук издържаха на експеримента и въпреки всички укори и откровени обиди срещу тях все още работят.Много се отказаха!Да сте чули някой администратор да се откаже!!!!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал