Pfizer с рекордна глоба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Pfizer с рекордна глоба

Усмивката не слиза от лицето на председателя и изпълнителен директор на Pfizer Дефри Киндлър въпреки рекордната глоба, наложена на ръководената от него компания.

Pfizer с рекордна глоба

Маргарита Насева
4793 прочитания

Усмивката не слиза от лицето на председателя и изпълнителен директор на Pfizer Дефри Киндлър въпреки рекордната глоба, наложена на ръководената от него компания.

© Reuters


Най-голямата фармацевтична компания в света Pfizer бе глобена от американските власти с рекордните над 2.3 млрд. долара за неправомерно промотиране на 13 нейни лекарства. Срещу компанията се водеха няколко граждански и наказателни дела.

Част от обвиненията бяха за насърчаване на използването на четири лекарства за заболявания, за които те не са тествани и нямат лиценз за лечение на болестите, за които са предписвани.

Фармацевтичната компания бе обвинявана, че е насърчавала продажбите на свое болкоуспокояващо лекарство в дози, които са надвишавали допустимите. Медикаментът е бил предназначен за успокояване на симптомите на артрит, но също е било предписвано и при остри и следхирургични болки. Медикаментът бе изтеглен от пазара през 2005 г. заради съмнения, че може да причини инфаркт, удар или смърт.

Pfzer бе обвинена и в това, че е насърчавала одобрено за лечение на шизофрения лекарство да бъде използвано за депресия, смущения, деменция, аутизъм, посттравматичен стрес и други заболявания.

Използването на трето лекарство е било неправомерно насърчавано от производителя за лечение на различни видове инфекции, макар да е било одобрено единствено за пневмония и кожни инфекции.

Четвърто лекарство е използвано за лечение на заболявания на нервната система, но освен това е било неправилно изписвано за лечение на хронични и мигренозни болки, уточнява агенция Reuters.

Освен че е стимулирала използването на четирите лекарства, американската компанията е подкупвала лицата, които предоставят здравни услуги, за да използват въпросните четири и още седем други медикамента на Pfizer. Прокуратурата е установила, че част от неправомерните маркетингови методи са включвали покани към доктори и консултанти за браншови събирания в различни курорти - една широко разпространена практика по света.

Общата глоба по делата срещу Pfizer надвишава 2.3 млрд. долара. Това е най-високата глоба във фармацевтичния сектор. През следващите пет години разследващите органи ще трябва да наблюдават отблизо поведението на гиганта.

Властите са били информирани за част от проблемите от вътрешни източници (т.нар. whistle-blowers), които публично са разкрили злоупотребите и са завели дела в рамките на законодателството срещу лъжата. В резултат на това шест вътрешни източника ще получат обезщетения в размер на над 102 млн. долара. Един от тях е Джон Копчински, ветеран от войната в Персийския залив и бивш служител в отдела за продажби на Pfizer. Заведеното от него дело срещу световния фармацевтичен гигант, което продължи шест години, ще му донесе обезщетение от 51.5 млн. долара, твърди Reuters.

"В армията се очакваше от мен да защитавам хората на всяка цена, разказва Копчински. А във Pfizer трябваше на всяка цена да увеличавам продажбите. Дори застрашавайки живота на хората."

"Не можах да го направя", допълва 45-годишният Копчински. Той е бил уволнен от Pfizer през март 2003 г., две години преди компанията да изтегли от пазара едното от 13-те лекарства, за които сега е обвинена, че е е използвала незаконни маркетингови методи.

Говорител на Pfizer заяви, че не се очаква рекордната глоба да повлияе негативно върху финансовото състояние на компанията, защото тя вече е отчетена в резултатите на компанията за последното тримесечие на 2008 г. Отчетът й за миналата година показва, че тя е имала приходи от продажби в размер на 48.3 млрд. долара в сравнение с 48.4 млрд. долара предишната година. За разглеждания период нетната й печалба е намаляла от 8.14 млрд. долара до 8.10 млрд. долара.

Фондовата борса реагира слабо на новината за рекордната глоба. Акциите на гиганта паднаха с близо 0.6% при търговията в сряда, когато бе обявено наказанието. То бе изтълкувано от анализаторите по-скоро като ясен сигнал, че администрацията на американския президент Барак Обама няма да толерира злоупотреби с лекарства. В. New York Times отбелязва, обаче, че разследванията са били осъществени по време на предишната администрация в Белия дом.

Друг е въпросът, че посланието към нарушителите, което се отправя посредством съдебните дела срещу Pfizer, едва ли ще ги стресне. Размерът на възможните глоби бледнее пред печалбите, които фармацевтичните компании реализират чрез подобни неправомерни маркетингови практики, коментира Сидни Уолф, директор на Health Research Group.

Най-голямата фармацевтична компания в света Pfizer бе глобена от американските власти с рекордните над 2.3 млрд. долара за неправомерно промотиране на 13 нейни лекарства. Срещу компанията се водеха няколко граждански и наказателни дела.

Част от обвиненията бяха за насърчаване на използването на четири лекарства за заболявания, за които те не са тествани и нямат лиценз за лечение на болестите, за които са предписвани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  antonk avatar :-|
  Anton K

  "промотиране" - на пръв поглед ми разприлича на монтиране, но след това помислих и разбрах, че става въпрос за рекламиране или нещо подобно. Българският език е един от най бързо еволвирашите.

 • 2
  Avatar :-|
  зелен

  Пфайзер са продавачи на смърт. По-големи от оръжейните компании. За реклами (разбирай, "въвеждане на потребители в заблуда") отделят повече средства от, колкото за производство. Всичките им известни продукти начело с "Виагра" и серотониновите анти-депрасанти имат множество странични ефекти, някой от които отключват психични отклонения, алергии и хронични заболяваня. Политиката на Пфайзер е, не да лекува, а да подтиска симптомите. До безкрай. Болният е ценен докато е болен, но не мъртъв. За това, след ползването на едно лекарство предписват веднага друго. Нали уж болеста имала вторични проявления. А, всъщност подтисната имунна система е следствие от тежки лекарства предписани по "необходимост".

 • 3
  Avatar :-|
  W.A.S.P.

  Да, прави сте. Мутанта им антидепресант - Золофт заедно с останалите унищожителни ССРИ боклуци, предизвикват засилване на суицидното поведение в хората, вместо да го лекуват. Психиатри ги осъдиха преди години, като казаха, че ССРИ не са антидепресанти, а истински депресанти. Това е много агресивно отношение на фармацефтиката към човешкият живот и страдание...

 • 4
  Avatar :-|
  Avtor

  По-добре да се тровя с хапчетата на оригинална компания като Пфайзер отколкото с някакъв генеричен боклук. Така се случва с най-добрите!

 • 5
  Avatar :-|
  Д-Р МЕНГЕЛЕ

  ДА НЕ ГОВОРИМ С ЕКСПЕРИИМЕНТИТЕ СХОРА ОТ БЕДНИ РАЗВИВАЩИ СЕ СТРАНИ КАТО БЬЛГАРИЯ КЬДЕТО С-У МАГИЧЕСКАТА ДУМА КОМИСИОНИ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ СТОИ ЗДРАВЕТО НА ХИЛЕДИ НИЩО НЕПОДОЗИРАЩИ ХОРА НА КОИТО АКО БЕШЕ НА ЗАПАД ТРЕБВАШЕ ДА ПЛАЩАТ МИЛИОНИ ЕВРО КОМПЕНСАЦИИ

 • 6
  Avatar :-|
  watmark

  Най сетне. Такова нещо трябваше да се случи отдавна. Още по-раостното е че стана в щатите, страната с най-слиния лобинг на големите фарма компании. Не ги наричам производители, защото те вече не са такива. Това са огромни маркетингови компании, изоставили научната дейност и концентрирали се единдтвено в продажбите. Огромна част от иновационните им разходи са за маркетинг, което в този сорт бизнес е равнозначно на корупция. Много интересна е еволюцията на иновативните компании от близкото минало - фирми заети с откриването на нови молекули, с безупречни производства и най-вече отговорност към пациентите. След поредица от сливания и изкопувания, концентрацията на капитала и страха от акционерите доведе до миграция на големите от иноватори в маркетаджии. От откривател и производител в продавач. А продавачът може само да лъже - off label use, и корумпира - да купува лекари под различни форми. За да направи оборот - акционерите чакат дивиденти. И за това ние плащаме луди пари. Т.е. финансираме сами съмнителната им дейност. А резултатът - силно намаляване на бройката на новите лекарства, постояно повишаване цената и появата на огромно количество me too продукти. Един прекрасен пример как либералния капитализъм погубва една водеща индустрия. Проздравявам американците, че успяха да ужилят арогантността. Предствяте ли си, обаче какво е положението у нас?

 • 7
  Avatar :-|
  bor40

  Интересно ми кога тук в България ще накажат Актавис
  и разни други компании ,които не спират да водят докторите на екзотични екскурзии или да им плащат кеш заради изписаните им медикаменти.

 • 8
  Avatar :-|
  до watmark

  Скъпи Пфайзер Рош и Глаксо са едни от малкото компании които вадят нови молекули все още
  Направи справка през 2006 Пфайзер загубиха няколко милиярда заради една молекула ,ти ли ги спонсорираш?

 • 9
  Avatar :-|
  Toma

  Това е да си лидер всеки гледа теб,защо не глобиха ЕМ ЕС ДИ заради Вайокс дето изтрови хората дори и тук , или защо сега в България продават негов заместител без да е регистриран в Америка от тяхната агенция.

 • 10
  gnidka avatar :-|
  Serios

  Муха ги е ухапала, ама все от някъде трябва да се почне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK