Pfizer с рекордна глоба

Усмивката не слиза от лицето на председателя и изпълнителен директор на Pfizer Дефри Киндлър въпреки рекордната глоба, наложена на ръководената от него компания.
Усмивката не слиза от лицето на председателя и изпълнителен директор на Pfizer Дефри Киндлър въпреки рекордната глоба, наложена на ръководената от него компания.    ©  Reuters
Усмивката не слиза от лицето на председателя и изпълнителен директор на Pfizer Дефри Киндлър въпреки рекордната глоба, наложена на ръководената от него компания.
Усмивката не слиза от лицето на председателя и изпълнителен директор на Pfizer Дефри Киндлър въпреки рекордната глоба, наложена на ръководената от него компания.    ©  Reuters

Най-голямата фармацевтична компания в света Pfizer бе глобена от американските власти с рекордните над 2.3 млрд. долара за неправомерно промотиране на 13 нейни лекарства. Срещу компанията се водеха няколко граждански и наказателни дела.

Част от обвиненията бяха за насърчаване на използването на четири лекарства за заболявания, за които те не са тествани и нямат лиценз за лечение на болестите, за които са предписвани.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  antonk avatar :-|
  Anton K

  "промотиране" - на пръв поглед ми разприлича на монтиране, но след това помислих и разбрах, че става въпрос за рекламиране или нещо подобно. Българският език е един от най бързо еволвирашите.

 • 2
  Avatar :-|
  зелен

  Пфайзер са продавачи на смърт. По-големи от оръжейните компании. За реклами (разбирай, "въвеждане на потребители в заблуда") отделят повече средства от, колкото за производство. Всичките им известни продукти начело с "Виагра" и серотониновите анти-депрасанти имат множество странични ефекти, някой от които отключват психични отклонения, алергии и хронични заболяваня. Политиката на Пфайзер е, не да лекува, а да подтиска симптомите. До безкрай. Болният е ценен докато е болен, но не мъртъв. За това, след ползването на едно лекарство предписват веднага друго. Нали уж болеста имала вторични проявления. А, всъщност подтисната имунна система е следствие от тежки лекарства предписани по "необходимост".

 • 3
  Avatar :-|
  W.A.S.P.

  Да, прави сте. Мутанта им антидепресант - Золофт заедно с останалите унищожителни ССРИ боклуци, предизвикват засилване на суицидното поведение в хората, вместо да го лекуват. Психиатри ги осъдиха преди години, като казаха, че ССРИ не са антидепресанти, а истински депресанти. Това е много агресивно отношение на фармацефтиката към човешкият живот и страдание...

 • 4
  Avatar :-|
  Avtor

  По-добре да се тровя с хапчетата на оригинална компания като Пфайзер отколкото с някакъв генеричен боклук. Така се случва с най-добрите!

 • 5
  Avatar :-|
  Д-Р МЕНГЕЛЕ

  ДА НЕ ГОВОРИМ С ЕКСПЕРИИМЕНТИТЕ СХОРА ОТ БЕДНИ РАЗВИВАЩИ СЕ СТРАНИ КАТО БЬЛГАРИЯ КЬДЕТО С-У МАГИЧЕСКАТА ДУМА КОМИСИОНИ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ СТОИ ЗДРАВЕТО НА ХИЛЕДИ НИЩО НЕПОДОЗИРАЩИ ХОРА НА КОИТО АКО БЕШЕ НА ЗАПАД ТРЕБВАШЕ ДА ПЛАЩАТ МИЛИОНИ ЕВРО КОМПЕНСАЦИИ

 • 6
  Avatar :-|
  watmark

  Най сетне. Такова нещо трябваше да се случи отдавна. Още по-раостното е че стана в щатите, страната с най-слиния лобинг на големите фарма компании. Не ги наричам производители, защото те вече не са такива. Това са огромни маркетингови компании, изоставили научната дейност и концентрирали се единдтвено в продажбите. Огромна част от иновационните им разходи са за маркетинг, което в този сорт бизнес е равнозначно на корупция. Много интересна е еволюцията на иновативните компании от близкото минало - фирми заети с откриването на нови молекули, с безупречни производства и най-вече отговорност към пациентите. След поредица от сливания и изкопувания, концентрацията на капитала и страха от акционерите доведе до миграция на големите от иноватори в маркетаджии. От откривател и производител в продавач. А продавачът може само да лъже - off label use, и корумпира - да купува лекари под различни форми. За да направи оборот - акционерите чакат дивиденти. И за това ние плащаме луди пари. Т.е. финансираме сами съмнителната им дейност. А резултатът - силно намаляване на бройката на новите лекарства, постояно повишаване цената и появата на огромно количество me too продукти. Един прекрасен пример как либералния капитализъм погубва една водеща индустрия. Проздравявам американците, че успяха да ужилят арогантността. Предствяте ли си, обаче какво е положението у нас?

 • 7
  Avatar :-|
  bor40

  Интересно ми кога тук в България ще накажат Актавис
  и разни други компании ,които не спират да водят докторите на екзотични екскурзии или да им плащат кеш заради изписаните им медикаменти.

 • 8
  Avatar :-|
  до watmark

  Скъпи Пфайзер Рош и Глаксо са едни от малкото компании които вадят нови молекули все още
  Направи справка през 2006 Пфайзер загубиха няколко милиярда заради една молекула ,ти ли ги спонсорираш?

 • 9
  Avatar :-|
  Toma

  Това е да си лидер всеки гледа теб,защо не глобиха ЕМ ЕС ДИ заради Вайокс дето изтрови хората дори и тук , или защо сега в България продават негов заместител без да е регистриран в Америка от тяхната агенция.

 • 10
  gnidka avatar :-|
  Serios

  Муха ги е ухапала, ама все от някъде трябва да се почне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал