

Капитал

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Тази седмица "Капитал" подготвя тема за хранителните навици на българите, тенденциите, които се появиха през последните години и факторите, които определят избора на храни.
Според социологически изследвания в България намалява потреблението на хляб, брашно и носталгично звучащи храни като компоти и туршии. Храним се с повече зеленчуци и пилешко месо, но fast food индустрията също изживява голям бум. Една част от населението започва да набляга на салата и пълнозърнест хляб, друга пък не изневерява на пицата "на парче" и традиционната баничка с боза.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
64 коментара
F*ck the burger, f*ck the pizza, the best is banitza!
Кебап, пица, шльокавица!!!
А по-сериозно - трендът е микро-микро, та чак нюню.
Храните, които консумираме в нашето семейство всеки ден са сурови ядки, сезонни плодове, зеленчуци, варива, мед, шоколад.
През ден -мляко и млечни продукти, яйца от свободни кокошки.
Веднъж седмично консумираме месо и риба.
Храни-табу- маргарин, вафли, подсладители, нискомаслени млека,разтворими супи и други "храни-оксиморони" напр. растителна сметана.
За съжаление "генните мутанти" настъпват и почти няма продукт на хранителната индустрия без ГМ соя, царевица, ориз.
Винаги, когато имаме избор избираме биологични /органични/ продукти.
Винаги четем етикетите, но за съжаление информацията в тях не винаги е коректна и ясна. Досега не сме видяли продукт, на който да е указано ,че съдържа ГМО. Периодичните провеки доказват наличието им в най- различни продукти-вафли, колбаси и др.
много се надявам генерализацията в стил в-к 'стандарт' - храним се с повече зеленчуци, да си остане там горе и да забравите използването на подобни конструкции. пламен, много ясно, е прав - не знам какви са тия социологически изследвания, които са цитирани, но ако има тренд към здравословно хранене, то той наистина е микрото на микрото. имаме очевиден пример от центъра на софия - вижте на ъгъла на витошка и патриарха какво става пред пицата на парче по обяд и сравнете например с еко-ресторанта на иван асен. просто ценовата разлика е твърде голяма.
ако има аспект в темата, което ми е интересен, той е какво значи здравословно? сиренето сигурно е здравословно, но има ли стандарт, който ми показва какво е качеството на сиренето, което ям? има ли някаква структура, която следи качеството? ето такива неща.
иначе на въпросите - не чета етикети. в последните години забелязах, че не съм дали нито лев за български салам и кашкавал.
Проблемът е не толкова, че ядем калорични храни, а че не се движим. И само черен хляб да ма'аме, ако дупето ни не се отлепя от офисния стол, наднорменото тегло не ни мърда. Основният принцип е да поглъщаш толкова калории, колкото изгаряш.
Никога не съм се смятала за представителна извадка, но аз съм от онази нюню група, за която става въпрос: не ям пица на парче, не ходя в макдоналдс и кфс, не ям банички и не пия боза, не ям кренвирши и заводски хляб. От години.
Винаги чета етикетите на новите стоки, които купувам, но на повечето вече им знам и къните зъби, така де - съставки. Според мен е важно да се чете - не защото задължително ;яма да купя, а защото човек трябва да прави информиран избор. Аз например ям луканка, макар да съдържа сумати Е-та в етикета.
Казвам всичко това, защото познавам много хора като мен - премерено здравословни. Ядат това, което им понася и не правят трагедия от някои забежки. Мисля, че прекалените лишения за никого не са полезни.
- Какви храни консумирате най-често?
През седмицата бейк ролс, солети, кексчета, корнита, вафли и фъстъци (това зареждат във вендинг машината в офиса). Уикенда готвя или отивам в ресторант с добро обслужване, надути цени и бели покривки.
- Четете ли етикетите на продуктите?
Да, чета ги, но нищо не запомням, а и няма значение, защото ям това, което има.
- Какво се е променило в хранителните ви навици през последните години?
През седмицата спрях да вечерям в пицарии, бистра и кръчми, защото не ми е вкусно. Виждам се с приятели, но само пием.
В момента текат Коледните пости и опитвам да ги спазвам. Купувам пресни зеленчуци и ги готвя без мазнина или с малко растителна. Не мога да се откажа от млякото.
Ям пилешко, телешко, риба, овесени ядки, салати, пия малко, ходя на фитнес. Обядвам точно в 12 и солидно.
Но никой няма да ми отнеме кефа да хапна сутринта мазна баничка с боза!!
Ям, месо - печено или варено, много рядко пържено - всякави млека без плодови и нискомаслени, сиренета и кашкавали, имаме орех, така, че имаме и чувал сурови ядки, зеленчуцу ит градината, цитруси и ябълки, мразя варива, обожавам репи и гулии и мазни баници :)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.