Гацо Бацов Фемили

Не мога да взема решение: дали продуцентите на Big Brother Family ме обиждат или просто са луди

Елеонора и Давид Кочанови. Тя работи като танцуваща сервитьорка (каквото и да означава това), той е горд погасител на кредит, изтеглен за покупката на ботушки за любимата.
Елеонора и Давид Кочанови. Тя работи като танцуваща сервитьорка (каквото и да означава това), той е горд погасител на кредит, изтеглен за покупката на ботушки за любимата.
Елеонора и Давид Кочанови. Тя работи като танцуваща сервитьорка (каквото и да означава това), той е горд погасител на кредит, изтеглен за покупката на ботушки за любимата.
Елеонора и Давид Кочанови. Тя работи като танцуваща сервитьорка (каквото и да означава това), той е горд погасител на кредит, изтеглен за покупката на ботушки за любимата.

Универсалната защита на продуценти, водещи и т.н. свързани с Big Brother лица винаги се е крепяла на изрази като "социален експеримент" и "представителна извадка". Шоуто винаги е имало "за цел да демонстрира" нещо. Понякога (ама много понякога, на пръстите на едната ръка) се е получавало. Но да твърдиш сериозно подобни неща е като да твърдиш, че хората, които се обаждат по телефона в сутрешните/следобедните блокове са "представителна извадка". Read my lips: пълни глупости.

Първо, ако шоуто трябва да бъде определено като експеримент, в словосъчетанието би трябвало да присъства думата "манипулиран". След поредица от тежки кастинги, психопортрети, анализи и т.н. се подбират участници, които евентуално да създадат желания от продуцентите от Old School ефект.

От горенаписаното следва и втората глупост - "представителна извадка". Елементарно търсене в Google вади на първо място следното: "Получаването на представителна извадка се осигурява чрез случаен избор на нейните елементи". В подбора, извършен от екипа на предаването няма нищо, ама нищо случайно. Да не говорим, че качеството на кастинга става все по-ниско с всяко следващо издание, но за това по-надолу.

Третата глупост - целта. Целта на всяко предаване в една частна телевизия е една-единствена. Да изкарва пари. Всичко останало е маркетинг и генериране на публичност. С цел допълнителни приходи. Точка.

Не знам какви са били очакванията на "Нова тв" и продуцентите, но когато днес бяха обявени снощните рейтинги на TNS/TV Plan никак не се изненадах, че bTV водят в периода между 20:00 ч. и 23:00 ч. (докогато продължи Big Brother Family) - 44.1% пазарен дял (от всички, гледали телевизия снощи) срещу 31.1% за "Нова тв". При всичките условности и дефекти на измерването на тв аудиторията, по-адекватни данни няма. Резултатът е много по-нисък от предишни издания на формата. (Повече за снощните рейтинги)

Пред "първото в света" семейно издание на риалитито има два основни проблема поне на пръв поглед: постоянно спадащия интерес към формата и еднообразния кастинг. Макар и по-слаба, гледаемостта на първото издание е достатъчна, за да не пропъди рекламодателите, финансиращи проекта. Но освен някаква изключително екстремна ситуация, нищо друго няма да генерира рейтинги, подобни на тези през първите две издания на Big Brother, например.

Подборът на участниците, обаче, е най-големият провал на екипа на предаването. Факт е, че набирането на смислени хора става все по-трудно. Ако през първите една-две години не всички потенциални участници осъзнаваха в какъв дългосрочен ужас се забъркват, сега това е ясно. Поне според мен това обяснява липсата на "нормални хора". Другата причина е в явно търсения екстремен ефект. Танцьорки, порно-актриси, държанки, лабилни моми тип "селска чест", бившо-настоящи любовници и т.н. Целеното първоначално възмущение, което да генерира приказване по темата е налице. Форумите цяла вечер и цял ден бръмчат от мнения тип "Това ли е България?" и "Какви са тия селяни!?" Факт, това са хора живеещи, работещи и създаващи поколение в България. Факт е също, че така наречените "нормални хора" не биха се забъркали в подобно нещо.

Вариантите са два. Продуцентите или искат да шокират "нормалните хора", показвайки им какви семейства има извън "жълтите павета" или са направили предаването като огледало на всички, които не живеят/работят на "жълтите павета" (с този израз на шега с колеги описваме хората на престижни, високоплатени постове). Но и двата ми се струват неустойчиви. Първият, защото "нормалните хора" не биха гледали предаването по никакъв повод. Вторият, защото ми се струва скучно, да гледаш по телевизора всяка вечер някакви хора като теб да правят неща като теб и обсъждат проблеми като твоите...

В момента лично на мен ми е най-любопитно дали ще се стигне до протести, подобни на следната ситуация, описана най-добре от моя приятелка по Skype: "Като я правиха тая изложба, дет ни изтипосаха като кенеф .. падна едно бучане, една драма и т.н. А сега като ни изкарват к**ви и селяни мазни всичко е ок. Шантава работа".

Или поне една група на недоволните във Facebook да направят...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  xavier avatar :-|
  xavier

  айде направи групата :)

 • 2
  georgi_k avatar :-|
  Georgi K

  някой да пусне и линк към групата, ако обичате :)

 • 3
  violetav avatar :-|
  violetav

  Силно се надявам хората да са се отказали да гледат този цирк. Тъжното е,че по традиция телевизията става нетърпима в месеците на излъчване на предаването, понеже от сутрешния блок та чак до малките часове върху зрителите се излива плява, засягаща "невероятния социален експеримент". Питам се до кога тази простащина ще властва, маскирана като провокация?

 • Dimitar Velkov

  Кандов, "нормални хора" няма. Никъде. Даже и в чужбина. Или всички заедно сме нормални или всички заедно не сме. "Нормалните хора от паветата"(доста тъпо. Само в твоята глава паветата са знак за това, което наричаш "престиж". "...от бизнес парка" е по-добре. Смени го.) са същите изроди като тези от риалитито, само че с по-добър жребий,

  а това предаване:

  а. е пълна глупост;
  б. най-вероятно е нагласено
  и
  в. няма място в издание, което бих чел

  Спрете! Има по-интересни неща. Това е за "Блясък". Моля ви!

 • 5
  norm avatar :-(
  Dimitar Velkov

  Изтрийте тази публикация веднага и всичко е простено. Обещавам.

  Ваш читател.

 • 6
  norm avatar :-|
  Dimitar Velkov

  И ако смяташ името Гацо Бацов да фигурира във всяка следваща публикация, по-добре е да преосмислиш професията си като цяло. К'во следва - Гацо Бацов пиар в петък? Не го превръщай в символ на каквото и да било - положително или отрицателно. Колкото по-малко говорите за произведенията она Слави и со., толкова повече се повишава качеството ви. Това е нещо като закон за българската журналистика или поне би трябвало да е.

 • 7
  norm avatar :-|
  Dimitar Velkov

  http://www.youtube.com/watch?v=EQAr_AjZt-E

  Най-верният коментар за тази индустрия. Всички гледайте това. Пуснете това видео вместо статията.

  Започва в 1:14

 • 9
  borimechka avatar :-(
  Bear Force One

  Голем е Рики Джервес, но няма опасност хуморът му да пробие на българска почва, както и 95% от останалите смислени селебритита (какъвто е и той), защото:
  - не е травестит, няма силикон и не пее
  - не бие жена си или тя него
  - не го дават по Дъ Войс
  - не познава Евгений Минчев
  - не познава продуцентите от Олд Скул

  Въобще, лузър. Не е представителна извадка.

 • 10
  vladimiryosifov avatar :-|
  Владимир Йосифов

  Това е народа !
  Нацията е друга и е навън.
  Тук са тия.
  Това е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал