С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

//Блогове /Crop

Снимка

Блог за фотография и визуална журналистика.
Crop е блог за фотожурналистика. Обръщаме внимание на смислени и красиви фотографии, които отиват малко по-далеч от обикновеното снимане на събития - образи, които разказват интересни истории.

Публикации

Снимка

ZOOM: Милан Христев

Милан Христев има завидна фотографска история, над 200 участия в изложби, 20 от които авторски, удостояван е с над 100 награди за своите фотографски импресии. В тазгодишното издание на "Международни фотографски срещи" Милан участва с изложбата си "Репортажи от улицата". Фотографиите са от периода 1980 - 1990 г., последната декада от времето на развития социализъм.

16 окт 2014 4
Снимка

Фотогалерия: 30 години "Аполония"

Фотографиите на Тодор Денев ни връщат в първите години на "Аполония", която превърна Созопол в град на изкуствата

11 юли 2014 3
Снимка

Фотогалерия: 70 години от D-Day

Един от най-важните повратни моменти във Втората световна война, както е запечатан на лентите

28 май 2014 21
Снимка

Фотоесе: Миниатюри за водата: Киевско море

" Миниатюри за водата: Киевско море" е документален проект на Боряна Кацарова за човешки мечти и променени реалности, и двете идващи и стимулирани от славянското съзнание; от душите на хората, изповядващи източно-православното христянство и трагичният инцидент, разтърсил украинската Чернобилска ядрена електроцентрала на 26 април,1986 и причинил най-ужасяващата ядрена катастрофа в историята на човечеството

1 апр 2014 3
Снимка

Фотоистория: "Кучешки живот" на фотографа Денис Бучел

Представям ви фотографа Денис Бучел и неговия фотографски проект "Кучешки живот". За мен той е много добър пример за социална фотография, майсторско представяне на една наболяла тема - бездомните кучета. Ето и неговите думи: " Докато вървях по една уличка, видях куче. Спрях се и го заснех. После се появи следващото и по-следващото. Подредих ги и така се появи цикълът "Кучешки живот". Всеки от "моделите" си помня и ги разпознавам навсякъде из София. Животът ме е научил да различавам човек от човека, като почти никога усещането не ме подвежда. Има добри и лоши, тъжни и весели, благородни и завистливи. Точно както и при хората. Напоследък, когато снимам, пред хората предпочитам кучетата. Те не лъжат. И не принадлежат на никого освен на себе си, свободни са и това ги прави различни."

29 ное 2013 18
Снимка

Фотогалерия: В завода на легендарната стогодишна камера Leica

Първите прототипи на Leica са били построени от Oskar Barnack в завода Ernst Leitz Optische Werke, Вецлар в Германия, през 1913 г. От устройство за тестване на експозициите за кинофилм той развива Ur-Leica, може би първия наистина успешен малък формат камера в света. Малкият формат на изображението на 24 x 36 mm е постигнат по това време чрез удвояване на 18 х 24 mm, който е киноформат. Фотографиите, създадени през 1914 г., са били с изключително качество за времето. Заради Първата световна война Leica не е влязъл в серийно производство до 1924 и е представен на обществеността едва през 1925 г. Сензационното откритие на камера с малък формат дава тласък на фотографията, в частност на журналистиката, като позволява максимално доближаване до реалните събития, разказвайки историите в по-динамичен и честен начин. Leica стана незаменен спътник във всички ситуации, "неразделна част на окото" или "удължаване на ръка". Използването на тъй наречения лайка формат филм става базисно за всички марки фотоапарати, работещи до ден днешен.

27 сеп 2013 16
Снимка

Zoom: Николай Василев

Любовта към фотографията е необяснимо чувство, споделяно от огромен брой хора. Тя е и страст с необятни размери. При Николай тази любов го пленява още от малък и остава с него и до днес. На почти всяко по-значимо събитие в София можеш да го срещнеш държащ филмовия си апарат "Салют", със заредена 12 кадрова касета. Снима за себе си, така казва. Предпочита свободата и независимото изразяване. В биографията си на инженер, на първо място поставя хобито – фоторепортажа и редицата участия в изложби, някои от които самостоятелни (наградите му са много и заслужено е удостоен дори със званието АФИАП). Ще го представя с неговата черно-бяла колекция от "Кремиковци" – едно, за времето си, трудно за достъп място. Снимките са правени в продължение на 10 месеца през далечната 1988 г.

23 авг 2013 7
Снимка

Фотогалерия: World Press Photo 2012

Представяме ви тазгодишните победители в най-престижния фотоконкурс за фотожурналистика. Шведският фотограф Пол Хансен взе най-голямата награда

15 фев 2013 4
Снимка

Фотогалерия: Светът през 2012 в снимки III

Трета част на най-добрите кадри на агенция Reuters за изминаващата година

30 дек 2012 4
Снимка

Фотогалерия: Светът през 2012 в снимки II

Втора част на най-добрите кадри на агенция Reuters за изминаващата година

28 дек 2012 9
Снимка

Фотогалерия: 2012-та през погледа на фотографите на "Капитал" и "Дневник"

Селекция от най-добрите снимки от изминаващата година

26 дек 2012 11
Снимка

Фотогалерия: Светът през 2012 в снимки I

Първа част на най-добрите кадри на агенция Reuters за изминаващата година

24 дек 2012 6
Снимка

Фотогалерия: София в края на 19 век

Всяка година на 17 септември честваме празника на София, която е и един от най-старите градове в Европа. Снимките, датиращи от края на ХІХ век, са истинска ценност за нас и неволното сравнение с днешния облик на столицата ни дава възможност да видим непреходното в тях. Публикуваме фотогалерия от 20 снимки с огромна благодарност и преклон пред невероятния труд на Пейо Колев, създател на сайта www.lostbulgaria.com

14 сеп 2012 40
Снимка

Zoom: "Нашенци" на фотографа Златко Латев

Фотографията е страст за Златко Латев. Последната му изложба "Нашенци" е доказателство за любовта, с която работи върху незабравими образи, станали герои на неговата фотография. Лицата които ни гледат, са наши съвременници, живеещи в села, отдалечени от градската суматоха и обезличаване, те са истински – чисти и открити. Златко има дълга творческа биография с над 10 самостоятелни изложби, над 20 награди във фотоконкурси в България и в чужбина.

17 юли 2012 11
Снимка

Zoom: Жан-Кристоф Беше

Представям ви фотографския проект "Американски пъзел" на Жан-Кристоф Беше, за някои вече познат от редицата изложби и издадени книги. Завършил е икономика и фотография, член е на редакционния екип на популярното списание "Réponses Photo". Привърженик е на уличната фотография, спонтанна и документална.

6 апр 2012
Снимка

Zoom: Пучът в Москва през 1991 във фотографиите на Антоан Божинов

Фотографиите, направени от Антоан Божинов в Москва в далечната 1991 г., ни връщат в тревожното време на огромни промени, настъпили в бившия социалистически лагер. Видяното от него е достоверен документ от историята, тяхното вълнение и тревога от събитията, произтекли от преврата в бившия СССР.

9 мар 2012 2
Снимка

Zoom: Улична фотография

В продължение на половин година всяка сутрин между 6.30 и 7.00 часа на различни места в София група запалени по фотографията членове на школата "Паралакс" използват времето преди работа, за да намерят своя кадър.

24 фев 2012 18
Снимка

Фотоистория: На гурбет в СССР

По време на социализма българите масово ходеха на гурбет в чужбина. Това беше начин да подобриш материалното си състояние, да придобиеш апартамент, кола. Попаднах на тези снимки, дело на тогавашния студент по операторско майсторсто в Москва и настоящ преподавател в НАТФИЗ доц. Атанас Кънчев, който е бил кореспондент на вестник "Български строител" в бившия СССР в периода между 1972 и 1978.

5 дек 2011 17
Снимка

Фотоистория: Конфликтът в Ирак

На днешната среща на американския вицепрезидент Джо Байдън с президента на Ирак Джалал Талабани в Багдад, Байдън сподели мнението си, че оттеглянето на американските войски от Ирак отваря нова фаза в отношенията между двете страни. Агенция "Ройтерс" пусна по този повод архивни снимки от началото на войната до днес

2 дек 2011
Снимка

Zoom: Горан Томашевич и Амър Абдалах Далш

Двама водещи фотографи, отразяващи събитията в Африка. Горан и Амър се хвърлят в поредната битка за демокрация в арабския свят. Вълненията в Египет изискват смелост и умение да са в центъра на събитието. Представям ви техните фотографии, направени през последните дни.

24 ное 2011
Снимка

Фоторепортаж: Птичe богатство

Перуанският остров Балестас, редом с другите 21 острова в близост до брега на южноамериканската страна, служи за временен дом на над 4 млн. мигриращи птици. Огромното количество изпражнения, които оставят след себе си се ползва като най-качествената естествена тор в света. Правителството на Перу очаква да събере 20 хил. тона тор, с която да подхрани разцъфтяващия бизнес на страната с органично земеделие.

14 окт 2011 8

Архив