Фотоесе: Миниатюри за водата: Киевско море

" Миниатюри за водата: Киевско море" е документален проект на Боряна Кацарова за човешки мечти и променени реалности, и двете идващи и стимулирани от славянското съзнание; от душите на хората, изповядващи източно-православното христянство и трагичният инцидент, разтърсил украинската Чернобилска ядрена електроцентрала на 26 април,1986 и причинил най-ужасяващата ядрена катастрофа в историята на човечеството

Надежда Чипева
28106 прочитания
Тежките екологични поражения и преселването на поне 350000 души от района около централата са малка част от последствията на тази ядрена трагедия. Въпреки всичко, много са хората, останали да живеят в границите или около т.н. Чернобилска забранена зона и много са хората, които днес се завръщат по домовете си.
Водата бе нишката, която обедини посетените от мен места при реализирането на проекта. Търсех директното и индиректно присъствие на водата като символ на живота навсякъде около себе си
! Докато откривах моментни картини на пикници, къпещи се хора и рибари - все любими занимания за много украинци, които наричат днес Киевското "море’’ - "Чернобилската ривиера" - фокусирайки вниманието си върху човека, се опитах да разкажа една по - обща история - история за водата и за връзката, която хора, флора и фауна имат с нея.
Местен мъж свири на акордеон. Село Горностайпил, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Тапет, изобразяващ гледка към Черно море, град Крим, в местно заведение в квартала Буча, намиращ се на няколко километра от Киевското "море" и от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Романтични пикници и риболов са сред предпочитаните занимания през почивните дни за много хора, които наричат Киевското "море "- Чернобилската Ривиера.Село Сухолучия, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Местни украински ученички в традиционни украински носии. Село Горностайпил, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Жена показва уловената от нея рибка във водите на Киевско "море".Село Ясногородка, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Портрет на ученички по време на ежегодното честване за края на учебната 2011-2012 учебна година.Няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Жена мие чинии в местното училище в село Страхолучия. Селото е разположено на бреговете на Киевско "море", няколко километра от т.н. Чернобилска забранена зона, Украйна.
Риболовци, Киевско "море".Няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Повечето хора, които са живеели в района на Киевско "море" преди трагичната катастрофа в Чернибилската атомна централа на 26ти април 1986г., са започнали да се връщат преди няколко години в изоставените си домове. Повечето живеят в Киев, столицата на Украйна и се прибират по домовете си веднъж – два пъти в седмицата. Обикновено взимат вода в пластмасови бутилки от районите на селата около Киевско "море" и я носят обратно в Киев за ежедневна консумация, защото вярват, че тазии вода е по-чиста от тази в Киев. Село Сухолучия, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Водата, идваща от Киевското "море" се използва от местните хора за напояване при производството на плодове и зеленчуци, за поливане на цветята, както и за битови нужди.Село Сухолучия, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Местен, украински гражданин показва татуировката си, която изобразява границите на бившия Съветски съюз; в нея е изписано на кирилица " СССР". Село Горностайпел, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
На пътя, някъде около Киевско "море".
Възрастна жена продава картофи, които тя отглежда в село Яснохородка, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Днес изображения на лебеди могат да бъдат видени на много различни места из околията 30км около Чернобилската забранена зона. Някога преди трагичния инцидент в Чернобилската ядрена централа, лебедите са били чести гости във водите на Киевското "море". Няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Дете си играе близо до водите на Киевското "море" в село Сухолучия, само на няколко километра от Чернобилската ядрена централа, Украйна.
Жени празнуват Петдесетница, християнския православен празник в село Горностайпил, няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Момче в дома си в село Хубин, намиращо се само на няколко метра от началота на т.н. Чернобилска забранена зона, Украйна.
Автобусът, пътуващ от Киев до село Сухолучия веднъж дневно, преди да отпътува обратно за Киев. Няколко километра от Чернобилската забранена зона, Украйна.
Това е първият проект, който представям съвместно с

www.bulgarianphotographynow.com

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  barbq avatar :-?
  BarBQ

  Сн. 34 - много добра.

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Сн.5 силата на природата.

 • 3
  maren avatar :-|
  maren

  Проектът е успешен. Идеята за Чернобилска Ривиера е ясна. Струва ми се, че опозициите на "вода", малко се губят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход