iPhone се сдобива с конкуренция

   ©  Андриан Георгиев
   ©  Андриан Георгиев

Microsoft представи операционната система Windows Phone 7 Series, новото име на Windows Mobile. Софтуерът изглежда опростен и приликите с предишни версии са незначителни. Все още няма данни на кои телефони ще видим софтуера на Microsoft, но слуховете сочат Dell, HP, Sony Ericsson, LG и Samsung.

Над 20 от най-големите телекоми в света, сред тях AT&T, mobilkom Austria и Orange, анонсираха единна платформа за мобилен софтуер. Тя се нарича Wholesale Applications Community (WAC) и ще съдържа софтуер, приложим за широк набор от телефони. Така платформата ще конкурира портали като AppStore на Apple, където софтуерът работи само на iPhone. LG, Samsung и Sony Ericsson също обявиха своята подкрепа за WAC. Не е ясно какъв ще бъде бизнес моделът на платформата, но се очаква операторите да взимат 30% от приходите от продажбите на програми. Apple традиционно не участва на мобилния конгрес.

Nokia и Intel представиха своята обща софтуерна платформа MeeGo. Тя ще работи на мобилни интернет устройства като таблети, смартфони, телевизори с връзка до интернет и т.н. Без много повече подробности първите устройства с MeeGo ще се появят след юни тази година. Софтуерът се базира на операционната система с отворен код Linux и ще се администрира от едноименната фондация. Финландският прозиводител представи още Nokia Money - услуга за мобилно банкиране, която ще бъде налична първо в Индия.

Повече по темата в следващия брой на "Капитал". Следете на живо новините от конгреса в Dnevnik Live с етикет #mwc10

Още от Капитал