Войната за шахтите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Войната за шахтите

Войната за шахтите

КРС неадекватно глобява LAN доставчиците за висящите им кабели без да дава алтернатива

Андриан Георгиев
11444 прочитания

© Надежда Чипева


Ако досега не сте се интересували от каналната мрежа на "Виваком" (всички улични шахти с логото на БТК и други нейни обекти), но ползвате интернет, време е да проявите интерес.

Проблемите с каналната мрежа са сериозни и засягат всички онлайн потребители в България. От тяхното решаване зависи дали ще продължим да сме в дъното на класацията на ЕС за разпространение на високоскоростен интернет.

В момента Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) организира обществено обсъждане как да се оторизира достъпа на конкурентни телекоми до каналната мрежа на "Виваком".

Това е редовна регулаторна практика, тъй като телекомът има наследена от държавата инфраструктура, която може да отдаде под наем на своите конкуренти. Те от своя страна могат ефективно да предоставят интернет и фиксирана телефония чрез нея, без да се налага да строят собствена канална мрежа.

Проблемът е, че инициативата на държавата е изключително закъсняла. "Решението на КРС

трябваше да излезе преди 10 години

коментира Невен Дилков, председател на Сдружението за електронни комуникации - браншовата асоциация на операторите, конкурентни на "Виваком".

Причината е, че проектът на КРС (който е от 2009 г.) предвижда облекчен достъп до медните жици на "Виваком", чрез които операторите могат да доставят ADSL интернет и фиксирана телефония на крайните клиенти. Медните жици обаче остаряват и тяхната интернет скорост отстъпва на LAN и още повече на оптичните кабели.

Относно достъпа до медните жици, КРС налага таван от 14.5 лв. (самостоятелен достъп) и 4.9 лв. (съвместен достъп). Според годишният доклад на КРС за 2009 г. цените на "Виваком" са съответно 18 лв. (при средно за ЕС - 16.7 лв.) и 6.3 лв. (при средно за ЕС - 4.3 лв.).

Далеч по-ценната част от проекта на КРС предвижда по-лесен достъп на конкурентни телекоми до каналната мрежа на "Виваком". Така операторите ще могат да полагат оптични кабели и да доставят високоскоростни онлайн услуги до своите крайни клиенти.

Процедура има и в момента, но тя е сложна и скъпа

въпреки че голяма част от операторите я ползват. Нейните правила са под формата на общи условия, които "Виваком" налага едностранно. Проектът на КРС, който до няколко седмици би трябвало да се превърне в решение, ще изисква "Виваком" да публикува типово предложение.

В момента операторите полагат кабелите си в каналната мрежа на "Виваком" и плащат фиксиран месечен наем от 20 ст. на линеен метър. Тарифата всъщност достига до 27 ст., но тъй като "Виваком" не е приключила инвентаризацията на каналите, тя не може да идентифицира дали операторите трябва да плащат повече и затова ги таксува на 20 ст., твърди Асен Тотин от Сдружението за електронни комуникации.

Според изчисления на операторите, членуващи в СЕК,

тази цена е 4-5 пъти по-висока от реалната

която трябва да е под 5 ст. Тяхната сметка се базира на разходи, които те са платили през 2005 г. в изграждането на своите канални мрежи. Според Асен Тотин цената за каналите на "Виваком" трябва да е дори по-ниска, тъй като те са остарели. От бившия държавен телеком контрират, че през 2008 г. и 2009 г. са инвестирали по 5 млн. лв. в обновяването на каналната мрежа, а за 2010 г. и 2011 г. са отделени по 10 млн. Увеличението ще се изразява в по-добри системи за сигурност на шахтите.

От "Виваком" добавят, че цената, предложена от КРС, е твърде ниска. В сегашната такса от 20 ст. се отчитат "разходите за строителни работи - изкопи и полагане на канални тръби, полагане на защитни тръби, охрана на каналната мрежа, поддръжка и ремонт, поддръжка на информационна система, както и други административни разходи", мотивират се от "Виваком"

Бившият държавен телеком има още претенции към проекта на КРС. Компанията е против разрешението в каналната мрежа да се полагат кабели без защитни тръби - "Считаме, че по този начин използването на нашата канална мрежа ще бъде далеч от изискванията за техническа безопасност и практиката в другите страни".

В края на краищата КРС в своя нов проект сваля

цената до 8 ст. на линеен метър на месец

Рано е за оптимизъм, защото не е ясно дали в крайното решение ще остане тази цена и дали "Виваком" ще го обжалва в съда. Това доказано забавя изпълнението му с години.

Изключение ще има, ако КРС приеме своето решение с предварително изпълнение, както направи с намаляването на цените на едро на телефонните разговори. Тоест дори то да бъде обжалвано в съда, решението трябва да бъде изпълнено от "Виваком". Това е логична стъпка, тъй като достъпът до каналната мрежа би трябвало да е поне със същия приоритет за регулатора, както цените на телефонните разговори.

Досега цената за месечен наем е основната пречка в процедурата за конкурентите на "Виваком", но има и други проблеми. Бившият държавен телеком например таксува еднократно операторите за достъп и техническо проучване, чрез които удостоверява дали може да допусне доставчика в своята канална мрежа.

Срокът за техническото проучване е един месец. Той е твърде дълъг и може да даде конкурентно предимство на "Виваком", чиито търговци могат да отидат при чакащите клиенти и да им предоставят интернет преди доставчика, който е заявил полагане на кабели в каналната мрежа.

Проблемът е усложнен от началото на 2009 г., когато КРС получава законното право да глобява доставчиците, чиито кабели висят във въздуха. LAN операторите ги поставят там, заради дългогодишната неефективна процедура на "Виваком" за достъп до каналната й мрежа. По груби сметки на софийския доставчик "Онлайн директ" полагането на кабели под земята е

с 50% по-скъпо от висенето им във въздуха

От грозната гледка в градовете има едно добро последствие. Тъй като LAN доставчиците не използват медните жици на "Виваком", за да доставят интернет до своите крайни клиенти, те успяват да осигурят доста по-високи скорости. В резултат България е четвъртa в света по качество на интернет според проучване на Cisco.

Сега обаче имаме активен глобяващ регулатор в лицето на КРС. Ето разбивка на всички общо 249 акта за установяване на административни нарушения (висящи кабели), съставени от началото на 2009 г.:

- "Виваком" - 36

- "Кейбълтел" - 18 - "Евроком" - 11 - "Еском" (Хасково) - 8

- "Спектър нет" - 6

КРС досега е издала 220 наказателни постановления. Две съдебни инстанции са потвърдили 21 постановления, 6 са отменени, а останалите - "висящи". Според чл. 332 от Закона за електронни съобщения санкциите варират от 5000 до 50 000 лв.

От Сдружението за електронни комуникации недоволстват, тъй като

потърпевши от глобите са малките оператори

които са осигурили на практика качествения интернет в България, а не "Виваком", която има много по-големи ресурси. Русенският "Networx-bg" и "Еском" например са глобени с по 60 хил. лв. по данни на СЕК.

"Без да се създадат условия на операторите да функционират нормално, глобите на КРС са форма на държавен рекет", коментира Невен Дилков. Той предлага докато се облекчи достъпът на операторите до каналната мрежа на "Виваком", КРС да не ги глобява.

Не е ясно доколко е възможно това при условие, че законът гласи друго и неговата промяна не зависи от КРС. Това, което е в контрола на КРС обаче, е да балансира между различните претенции и да свали цената на достъпа до каналната мрежа на "Виваком". Така операторите ще могат да приберат кабелите си и ще инвестират в оптична свързаност.

Ако досега не сте се интересували от каналната мрежа на "Виваком" (всички улични шахти с логото на БТК и други нейни обекти), но ползвате интернет, време е да проявите интерес.

Проблемите с каналната мрежа са сериозни и засягат всички онлайн потребители в България. От тяхното решаване зависи дали ще продължим да сме в дъното на класацията на ЕС за разпространение на високоскоростен интернет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  bate_bojko avatar :-|
  bate_bojko

  vie njamahte li edin internet provider konkurent na vivacom?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  gt avatar :-P
  гт

  КРС да дава алтернатива?!

  Ама идея си нямата какви ги пишете!...

  :-)

 • 3
  fccf avatar :-P
  fccf

  "От тяхното решаване зависи дали ще продължим да сме в дъното на класацията на ЕС за разпространение на високоскоростен интернет."

  всеки път като реша че не можете да ме изненадате с някой бисер, и се пръква нещо такова :)

  Food For Thought: какви са критериите на "класацията" и кои видовете достъп се отчитат от нея.

 • 4
  gt avatar :-P
  гт

  Весело си живеем ние, с Икономедия...

  Та така...

  :-)

 • 5
  mto avatar :-?
  mto

  "... сме в дъното на класацията на ЕС за разпространение на високоскоростен интернет."

  и след това:

  "В резултат България е четвъртa в света по качество на интернет според проучване на Cisco."

  Сега последно, на дъното ли сме, или сме четвърти в света?

 • 6
  sparti avatar :-P
  sparti

  Да разсмееш някого често е трудно, но авторът Андриан Георгиев успява :)

 • 7
  shristov avatar :-|
  shristov

  Не мога да разбера защо КРС, КЗК - или който е съответният оторизиран държавен орган - просто не постанови, че Виваком трябва да отдели бизнеса си с каналната мрежа в независимо търговско дружество?

  Аргументът, че Виваком е частна компания и поради това няма как държавата да се намеси във вътрешните й работи не е издържан - в САЩ, където никой няма съмнение, че частната собственост е свята, подобни стъпки са предприемани поне няколко пъти, включително с разделянето на телеком-гиганта АТ&Т на множество малки компании.

  Сегашната система в България е просто безумна - очаква се Виваком, самостоятелен търговски субект с интерес в телекомуникациите, да развива дейността си така, че разходите на конкурентите й да се оптимизират.

  Дори потенциалното намаляване на директните разходи за пренос на Виваком не оправдава подобравянето на параметрите на каналната мрежа просто защото за всеки "неефективно похарчен" лев поради лоши шахти конкуренцията плаща на Виваком поне няколко.

  Да не говорим, че няма как да се установи точната цена за поддържането и развитието на тази мрежа, нито пък да се наложи норма на печалба от нея без бизнесът на каналните мрежи финансово, организационно и управленски да се изолира от Виваком, т. е. на практика да се обособи самостоятелно дружество.

 • 8
  idanov avatar :-|
  idanov

  Разпространение на услугата и качество на услугата са две съвсем различни неща и затова не виждам нищо странно да има две отделни класации. Хубава статия, описваща много точно ситуацията...

 • 9
  stg avatar :-|
  stg

  както е казал 7, когато подариха на виваком цялата инфраструктура тогава е трябвало да се мисли, казвам подарих защото това е най криминалната сделка на прехода без съмнение, а иначе който иска си копае и си слага кабели да не е евтино но това е начина, казвам го защото виждам как процедира тук един интернет оператор

 • 10
  velmarinova avatar :-|
  Величка Маринова

  До коментар [#3] от "fccf":


  До коментар [#5] от "mto":

  Не трябва да се бъркат двата критерия-качество и скорост на интернет. България наистина е на едно от първите места по показателя-скорост на интернет, но по другия показател т. н. степен на проникване на широколентовия достъп "broadband penetration" е на последно място . Показателят отчита броя на абонатите на широколентови линии отнесени към 100 броя от населението на съответната държава членка в %. По този показател Бг е на последно място, според 15-ят редовен доклад на ЕК.
  повече информация по този въпрос на адрес:
  http://velimar.blogspot.com/2010/05/blog-post_27.html

  Наскоро Европейският съд потвърди и много важно решение на ЕК срещу Дойче телеком. Решението е за злоупотреба на историческия оператор до т.н достъп до "последната миля".
  http://velimar.blogspot.com/2010/10/deutsche-telekom-margin-squeeze.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK