Държавна сигурност като настояще в МВР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавна сигурност като настояще в МВР

По време на управлението на Румен Петков (вляво) в МВР кадрите на ДС са изживели своя "ренесенс" с назначаването им на ръководни постове.

Държавна сигурност като настояще в МВР

Тотална подмяна на ръководния полицейски състав с кадри на ДС е извършена от вътрешния министър Румен Петков през 2006 г.

Христо Христов
9225 прочитания

По време на управлението на Румен Петков (вляво) в МВР кадрите на ДС са изживели своя "ренесенс" с назначаването им на ръководни постове.

© Красимир Юскеселиев


В края на юли тази година комисията по досиетата приключи най-мащабната проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност, извършвана в държавна институция – тази в МВР. Бяха проверени 6219 души, заемали ръководни длъжности във вътрешното ведомство от промените в края на 1989 г. до днес. От тях 1346 души са били свързани с бившата ДС – повечето като щатни служители, а по-малка част като агенти на ДС.

Това прави малко повече от 21 процента от ръководните кадри в ръководството, администрацията и оперативния състав на МВР, включващо не само полицията, но и контраразузнаването, независимо от названието му от 1990 г. до началото на 2008 г., когато Национална служба "Сигурност" беше слята в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Важно е да се има предвид, че законът за досиетата задължава комисията да извърши проверка само на ръководния състав във вътрешното министерство, а не на всички негови служители. Затова резултатите осветляват само присъствието на кадри на ДС единствено на ръководните постове в системата. Без съмнение една проверка на целия състав на МВР би дала съвсем друга картина с много по-внушителни цифри.

За първи път проверката на комисията в МВР с безпристрастни данни, установени по архивни документи дава отговор на въпроси, с които през годините се е спекулирало.

Първият мит

е, че в МВР е извършена подмяна на кадрите на ДС. Ако някой е имал илюзии за подобен процес, то сега е моментът да се прости с тях. Държавна сигурност никога не е напускала вътрешното министерство. Дори по време на управление на десни правителства. Показват го обобщените данни от 15-те доклада на комисията. Те илюстрират как при различните правителства и вътрешните министри са се назначавали кадри на ДС на ръководни постове.

През годините 1990 и 1991 г. при двете правителствата на Луканов (БСП) и коалиционния кабинет на Димитър Попов текучеството на кадрите на ДС е голямо, но това е обяснимо. Това е периодът, в който БСП съкращава голяма част от служителите на Държавна сигурност, но не по идеологически, а по чисто финансови причини в невъзможност да издържа огромната й армия. Пенсионирани са кадрите от по-старите поколения, но това е времето, когато служители на ДС, започнали кариерата си през 70-те и 80-те години са преназначени в новите полицейски и контраразузнавателни структури на МВР.

ДС-кадри са назначавани и при СДС

Най-общо данните показват, че през 1992 г. при правителството на СДС най-малко 34 кадри на ДС са били назначени на ръководни постове. При правителството на Любен Беров през 1993 г. и 1994 г. броят им скача почни двойно – 53. При Жан Виденов (БСП) за периода 1995-1996 г. броят им е 54.

Интерес предизвикват данните по време на правителството на Иван Костов. За годините 1997, 1998 и 1999 г., когато вътрешен министър е Богомил Бонев броят на назначените или преназначените на ръководни постове в МВР бивши служители на ДС е съответно 56, 54 и 46 души. При министър Емануил Йорданов през 2000 г. броят намалява на 22, а през цялата 2001 г., когато до юни управлява СДС, а през останалата част от годината правителството на Сакскобургготски броят на назначените бивши кадри на ДС е само 7. По време на управлението на НДСВ и ДПС през 2001-2005 г. са назначени най-малко хора на ДС – около 20 души.

Тотална реставрация при Румен Петков

Картината рязко се изменя с идването на правителството на Станишев и управление на тройната коалиция. От юли 2005 г. до края на годината, в МВР са издигнати 5 души от ДС. През 2006 г., само за една година, обаче вътрешният министър Румен Петков извършва тотална подмяна на ръководния полицейски състав с кадри на ДС – на ръководни длъжности са назначени или преназначени общо 188 бивши служители на ДС. Малко по-малко от колкото за последните 10 години.

Трябва да се отбележи, че според данните, изнесени от комисията по досиетата само 20 души от тях са напуснали системата или са били понижени от ръководните длъжности в периода 2006-2009 г. Това показва, че към момента една значителна част от ръководния състав на МВР се състои от кадри на Държавна сигурност. Едно от скритите завещания на Румен Петков към следващия кабинет на ГЕРБ и вътрешния министър Цветан Цветанов. През 2007 г. е назначена още една порция от 22 кадри на ДС, като по-голямата част е до пролетта, когато Румен Петков е сменен от съпартиеца си Михаил Миков.

Застаряващите професионалисти от ДС

Интересен е и профилът на кадрите от Държавна сигурност, на които Румен Петков дава път. През 2006 г. те са средно на около 50-53 години и друга група между 43-45 години (родени в по-голямата си част 1950-1953 г. и по-малко между 1960-1963 г.). През 1989 г. при промените у нас те са били между 28 и 37-годишни или казано по друг начин, когато светогледът и политическите им убеждения са били вече изградени. И не само това.

Трябва дебело да се подчертае, че професионалната подготовка, която те са получили в школата на ДС по време на комунизма по никакъв начин не съответства на новите предизвикателства, които полицейските ръководители имат след политическите промени в България. Още повече към 2006 г., когато страната беше най-сериозно критикувана за несправяне с противодействието на организираната престъпности корупцията.

Характерно за назначенията на хората от ДС, издигнати от Румен Петков на ръководни постове в МВР, е, че те не само само кадрови служители на бившата Държавна сигурност. Действително в по-голямата си част те работили в бившите Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), Трето управление (военното контраразузнаване, ВКР), Пето управление (Управление "Безопасност и охрана", УБО), че дори не малка част са били оперативни работници от Шесто управление за борба срещу идеологическата диверсия, смятано за политическата полиция при Живков.

Но Петков е назначавал и нещатни сътрудници на ДС - агенти на репресивния апарат, които след промените са се "преквалифицирали" вече като кадрови служители в системата на МВР. И това става през 2006 г., когато самият министър Петков говореше публично пред медиите, че досиетата на агентите-доносници трябва да бъдат разсекретени.

Като се прибави и факта, че по това време министър Румен Петков впрегна цялата система, правителството и парламента за прекрояването на Закона за МВР, представено като необходима реформа на системата, днешните факти за кадровата му политика в онзи период дават най-точна светлина в какво точно се е състояла "реформата".

Тенденция за реставриране на кадрите на ДС в управления състав на МВР е спряна при министър Михаил Миков. Той назначава 2 бройки през 2008 г., а до изтичане на мандата на кабинета през 2009 г. още 6-7. По време на кабинета на Борисов и министър Цветан Цветанов са назначени или преназначени на ръководни постове в МВР 2-3 души, чиято кариера е започнала в ДС.

Само 81 души "млада" кръв в системата на МВР

Прави впечатление, че през проверката на комисията по досиетата от целия ръководен състав на МВР за последните 20 години не са минали само 81 души, родени след юли 1973 г., тъй като по закон те не подлежат на проверка поради факта, че не са навършили пълнолетие към юли 1991 г., когато МВР окончателно се разделя със старите структури на ДС.

Това показва колко малко "свежа" кръв от необременени идеологически професионални полицейски кадри се е вляла в ръководния състав на МВР. Или всъщност на колко малко такива служители им е даден професионален път и кариерно развитие. За сметка на кадрите на ДС.

Интерес представлява и още една цифра. От всички над 1300 сътрудници на ДС данните сочат, 301 от тях са преминали през школите на КГБ. Факт, който не се нуждае от коментар.

И не на последно място въпросът, който вълнува мнозина българи, защо МВР перманентно не може да се справи с престъпността, намира отговор в докладите на комисията по досиетата. От тях е видно, че в повечето случаи новите специални служби на България са били оглавявани все от бивши кадри на ДС и то в период, когато са положени "основите" на днешната организира престъпност, през годините на тотално надмощие над държавата от страна на силовите групировки и контрабандата е била в разцвета си.

Подобно е и положението при българското контраразузнаване. От 1990 г. до 2009 г. негови ръководители са все бивши кадри на Държавна сигурност с изключение на периода 1998-2001 г., когато негов началник е Атанас Атанасов.

Ако не друго то кадрите на ДС, които са били на ръководни постове в МВР през годините на прехода или и днес продължават да ги заемат следва да споделят отговорността за провала на вътрешното министерство в противодействието на престъпността и корупцията.

В края на юли тази година комисията по досиетата приключи най-мащабната проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност, извършвана в държавна институция – тази в МВР. Бяха проверени 6219 души, заемали ръководни длъжности във вътрешното ведомство от промените в края на 1989 г. до днес. От тях 1346 души са били свързани с бившата ДС – повечето като щатни служители, а по-малка част като агенти на ДС.

Това прави малко повече от 21 процента от ръководните кадри в ръководството, администрацията и оперативния състав на МВР, включващо не само полицията, но и контраразузнаването, независимо от названието му от 1990 г. до началото на 2008 г., когато Национална служба "Сигурност" беше слята в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "....провала на вътрешното министерство в противодействието на престъпността и корупцията.... " се дължи най вече на некадърната рИформа направена от ФД и РИформата в късият период на управление на СДС 1991-92 .... която разтури службите, позволи идването на власт на беровката и неговите хорица, Нейчо само що чинеше и на практика създаде "новият криминалитет" покрай сриването на икономиката .....
  ----------------------------
  При бат Тошо когато действуваха службите, а и до 1992 имаше "съществено и ефективно" противодействието на престъпността и корупцията....
  справка кога започнаха убийства на плодове, зеленчуци и животни в подземния свят - крушата 1993.....
  ----------------------------
  Може някои да са яли бой от ДС, да са им дърпали ушите при Тато, за което ги е яд днес, но не прехвърляйте отговоностите ....

 • 2
  i.varna avatar :-|
  Станимир Станчев

  Хаха! Веселба ! :)

 • 3
  kenedy avatar :-|
  kenedy

  Преди 1989 в България открито не се говореше за службите и Държавна Сигурност.Тези служби се управляваха неефективно и нецелесъобразно. Армията сама създаде един огромен проблем в България. Огромен брои хора имаха изключително лесен достъп до оръжие и боеприпаси. Голям процент от тези хора (90%)нямаха необходимите качества за военнослужещи но въпреки всичко оставаха на работа с години. Обстановката беше по-тежка в МВР където освен достъпа до оръжие, служителите разполагаха и разпростираха навсякаде с правомощията си на "милиционери". Много пъти се е случвало да се стигне до конфликт между военни и милиционери. Военните не могат да бъдат арестувани и критикувани от обикновенни милиционери, но милиционерите имат по-голямо влияние и обхват в цивилният живот(най-вече страхът на населението). От друга страна военните са тежко въоражени и имат подчинени големи групи хора и специялни подразделения. При липса на военни конфликти, адекватни учения и най-вече управление тези хора започнаха масово да злоупотребяват с власта,влиянието си и оръжието което контролират.
  Израстнах около много казарми и виждах как се третират обикновенните войници и ресурсите на дуржавата. За съжаление беше ужастно, без никакво уважение. Бойща, издевателства, системен терор над обикновенният човек и много кражби. Всеки ден войници даваха кръв, само и само да не бъдат наказвани. Други работеха дълги часове за командирите си. Много майки, сестри и приятелки трябваше да преспят с милиционери и военни за да опазят синовете и братята си.
  Милиционерите си позволяваха да влизат в домовете на хората без видима причина на "пороверка" и да вземат , изнасилят и консумират това което им хареса.
  На фона на цялата анархия, Държавна Сигурност беше общият знаменател на армия, МВР,прокуратура ,ВСС и партия. Те бяха абсолютно недостъпни. Ако се стигне до конфликт между служители на армия и милиция( което е ставало много пъти) минаваше в краен случай със стрелба. Но на служител на ДС почти никой не смееше да посегне тъй като после щеше да пострада цялото му семейство и близки.
  Държавна сигурност сложи ръка на банките с кръв, органи и работна рака на армията. Така също и на "плячката" на милиционерите от залавяне на стока,рушвети, услуги и прилагане на закона.
  Мутацията на Държавна Сигурност придоби застрашителни размери когато започна да се меси във външната политика на страната(Събитията през1989, прехода и приемането на България в ЕС)Тези бивши и настоящи "служители" не искат България да е демократична и правова държава защото ще бъдат разследвани,а деиностите им осветлени. Това в някой отношения би предизвикало дори международен скандал и съд за диктаторите,военнопрестъпиците и ДС от ЕС и ООН.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "kenedy":ти тези ала бали ги разправяй на старата ми шапка, може и да си опикавал прахоляка около казармите "тогава" аз обаче отбивах служба в тях много често и прекрасно знам че това дето го разправяш са шменти капели....
  Преспали майките и сестрите...... путик недоклатен.....
  Досатъчно беше да те гепат с шепа патрони за да загърмиш в затвора за 1-2 години.....
  Ако пък извадиш оръжие отиваш в място злачно място покойно от раз....
  Недей да съчиняваш ей така нещо да кажем.....

 • 5
  kodichev avatar :-|
  kodichev

  До коментар [#3] от "kenedy":

  Константин Дичев

  Какви ги дрънкаш ти бе, преспали майките и сестрите....... Достъп до оръжие и боеприпаси.... Ти не си добре бе. И аз 85-87 служих в танковата брига в Сливен като шофьор, ама такива идиотщини може да ти е разказвал някой боклук който предава другарчетата си и иска да изкара дявола по черен отколкото е. Какво е имало през комунизма и хубаво и лошо, ама само лошо да го изкарваш.... Тогава нямаше такъв нихилизъм приятелю, като сега дето само се американизирате и си мислите че по този начин ще си избиете комплексите че сте били гъзолизци и на руснаците. Такива сте ми ясни.... Кенеди.... То Кенеди ако беше такъв като тебе името му изобщо нямаше да се знае вече - да се крие като мишка зад велики имена и да пише свинщини.....

  ГТражданско движение за борба с организираната политическа престъпност /ГД БОПП/
  До коментар [#4] от "boby1945":

 • 6
  rewind avatar :-|
  Todor Tanev

  "Държавна сигурност присъства с 21
  процента в ръководния състав на МВР"
  Тъжен показател за днешното състояние на МВР със все полиция, митници, КАТ и администрация...
  Любопитно ми е защо такива проверки не се проведат при всеки един потенциален служител на бившата ДС на заплата от държавата, включително военни и дългогодишни служители във всички министерства?

  Публикувано през m.capital.bg

 • _ninja_

  Кво чакаме не мога да разбера, докато ДС управлява така ще е, а както гледам Бойко не му пука, че ДС-БКП-СДС-НДСВ-ДПС управляват Нашата полиция, дето ни пази!

 • 8
  james1 avatar :-|
  james1

  ДС във вида й отпреди 1989 г. трябва да се възстанови напълно. Вижда се резултатът от 20 г. "демокрация". Комунизмът си беше добра система, а за тези, които вкараха незаконно България в ЕС след време ще има съд!

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "james1":няма да има съд, една династия ни вкара три пъти в национална катастрофа за 32 години, а ние избрахме деди за министър председател и щедро го одарихме със собственост.....
  Така че до съд няма да я докараме....
  Виж някой като при луканката сам раздаде правосъдие това Божа работа... ама не е съд нали?

 • 10
  donio avatar :-|
  donio

  Аман от серсемлици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK