Комисията по досиетата получи награда за гражданска доблест

Плакетът, отличаващ комисията по досиетата.

Комисията по досиетата получи награда за гражданска доблест

Независимият държавен орган за разкриване на принадлежност към Държавна сигурност стана първата институция с приза на фонд "Паница"

Христо Христов
10253 прочитания

Плакетът, отличаващ комисията по досиетата.

© Комисия по досиетата


Комисията по досиетата беше удостоена с престижната почетна награда за гражданска доблест "Паница" за 2010 г. Призът беше връчен в четвъртък вечер от министъра на финансите Симеон Дянков на председателя на комисията Евтим Костадинов на церемония в Нов Български университет (НБУ).

Наградата за гражданска доблест "Паница" се присъжда на личности, които служат за достоен пример за обществено поведение, и които, с дейността си, последователно и трайно утвърждават ценностите на високия обществен морал и почтеност, на активната и самоотвержена гражданска позиция, на обществения диалог, хуманизъм и толерантност, като по този начин значително допринасят за позитивната обществена промяна на местно и национално ниво.

Комисията по досиетата е първата институция, която получава високото гражданско признание в момент, когато представители на БСП и някои бивши служители на Държавна сигурност се опитаха да винят независимия държавен орган за обявяването на агентите на ДС сред посланиците и други дипломатически представители.

Любопитен факт е, че журито е взело единодушно решение за отличаване на дейността на комисията преди вторник, когато излезе нейното решение, с което бяха огласени имената на агентите сред дипломатите през последните 21 години, предизвикало политически трус в страна.

Теодора Захариева, известна с активната си гражданска позиция в защита на правата на онкоболните в България, беше отличена с индивидуална награда за гражданска доблест "Паница" 2010, връчена й от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Наградата за гражданска доблест "Паница", чийто основател е Димитър Паница, се присъжда от жури в състав: д-р Желю Желев, Боряна Димитрова, Валентин Чиликов, Валери Запрянов, Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски, Меглена Кунева, Михаил Иванов и Хари Харалампиев.

Отличените с наградата "Паница" получават специална грамота, плакет и 10 000 лв., а носителите на почетната награда - 2000 лв.

Комисията по досиетата беше удостоена с престижната почетна награда за гражданска доблест "Паница" за 2010 г. Призът беше връчен в четвъртък вечер от министъра на финансите Симеон Дянков на председателя на комисията Евтим Костадинов на церемония в Нов Български университет (НБУ).

Наградата за гражданска доблест "Паница" се присъжда на личности, които служат за достоен пример за обществено поведение, и които, с дейността си, последователно и трайно утвърждават ценностите на високия обществен морал и почтеност, на активната и самоотвержена гражданска позиция, на обществения диалог, хуманизъм и толерантност, като по този начин значително допринасят за позитивната обществена промяна на местно и национално ниво.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  Жури в състав: д-р Желю Желев, Боряна Димитрова, Валентин Чиликов, Валери Запрянов, Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски, Меглена Кунева, Михаил Иванов и Хари Харалампиев пак тича пред вятъра, кво праим, такива са си..... още ги гони шубето от ДС .......

 • 2
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  престижната почетна награда за гражданска доблест "Паница"
  --------
  хахаха..престижна?!На името на националният предател, и подпевач на агентката на ЦРУ Клеър Стърлинг по "Българскат следа"..Дими Паница.. ми що не направите направо награда "Али Агджа" и да я връчва лично Желю Желев винаги?!

 • 3
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  До коментар [#2] от "ajsajder": кой точно брат? онзи Паница Тодор (1879-1925) – деятель македонского национально-освободительнго движения. Член руководства Внутренней македонской революционной организации, примыкал к левому крылу ВМРО. ........... После I мировой войны возобновил революционную работу в Восточной Македонии и Западной Фракии, придерживался просоветской ориентации. Один из основателей ОВМРО под лозунгом создания Балканской федерации. Сотрудник военного отдела Болгарской компартии. С 1923 г. жил в Вене, поддерживал связь с советской военной разведкой, организовывал нелегальную переправку оружия в Болгарию. В 1925 г. убит террористкой из конкурирующей македонской группировки или този дето още не е убит?

 • 4
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli

  Защо се хвърля прах в очите на българина, когато на нас не са ни нужни имената на служителита от ДС, на нас са ни е нужно престъпниците, които извършиха преврати против интересите на нацията да получат заслуженото си. Тези, които предадоха своя народ и унищижиха икономиката ни, тези, които се кланят на институциите на Вашингтон, и продължават да унищожават икономиката ни и да грабят народа. ЗАЩО НЯМА ПРОЦЕС СРЕЩУ БНБ и ФЕДЕРАЛНАТА банка на САЩ, за корупционната схема на МВФ ? ЗАЩО няма нито един процес срещу банковите обири през 1996г. ЗАЩО ? Защото това е бил метод на САЩ да заплати на бъдещата олигархия, която да действува за интересите на САЩ! Защото Щатите имат геостратгически интереси за нашата територия и защото имат нужа да има корупция и дрога за нас, за тях парите ни и богатствата ни. Спрете с нацистките методи на Щатите. Те именно имат 16 секретни служби и нито една не знае какво прави другата! Нима е демократично в една суверенна страна един посланик да диктува на правителството и на съда, кой да съди и кой да освобождава ? Ние сме страна в която няма никаква демокрация, страна на американската дрога, американските обири, Дивия Балкан, военни бази, Гватемало -хотел пет звезди.. Ние сме страна на предатели на нацията във властта, американски чучела, необходими на Щатите, за да си прекарат през нас петрола, те си перат парите у нас, а Вие си играйте на досиета.

 • 5
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец

  До 3
  Все пак сме в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.Га прекаляваш с водката съзерцавай се в огледалото и пиши на БЪЛГАРСКИ.ОТ РУСКИ ПОДЛОГИ МИ Е ДОШЛО ДО ГУША В БЪЛГАРИЯ.

 • 6
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli

  Вече се убеждавам, че българските телевизионни медии са управлявани от американски консултанти. Наистина ми е жал за тях, трябва да убеждават българския народ сам да слага въженцата на врата си. Как мислите, да заместим дипломираните и обучените дипломати, никога не замесвани в преврати със служители от ДАНС, подчиняващи се на нацисткото ЦРУ. Вероятно имате в предвид да ги заместим с Алексей Петров послушника на ЦРУ, който по техни поръчки подбира бъдещите ни ръководители и който разпределя американската дрога в България. Или тези служители, които тичат да посрещат самолетите на ЦРУ на частните ни летища, за да разтоварят американската дрога от окупитан Афганистан за България ? Нима мислите, че някои се итересува от нас, хората ? Нима мислите, че Щатите биха направили нещо за другиго, освен за самите себе си ? Те действуват дори против собствения си народ. За каква демокрация говорим, тя си отиде още през 1996г. когато Костов зад гърба на народа започна да раздава парите ни и богатствата ни. Нима мислите, че Тренчев ще напуске стола си, за да защити нашите социални интереси ? Нима мислите, че имамаме синдикално движение, когато то е управлявано от човек поставен от ЦРУ, който никога не е упражнявал професия и не знае какво е труд! Щатите направиха война в съседна Югославия, създадоха гнездо на терористи в Косово, поставиха на власт Хашим Тачи, шефа на терористичното сдружение АЛК, който се занимава с трафик на дрога, на органи и живи хора. По същия начин Щатите поставиха у нас на власт Костов, Кобурготски... всеки от тях подчиняващ се на интересите на САЩ. Щатите обърнаха режимите в съветските републики, с подкупи те успяха да хванат контрол над богатите петролни и газови находища. Ние сме нужни на Щатите за да прекарат петрола от Каспийските републики през нас, през Косово и към САЩ. Оказава се, че техните договори не са много чисти и прозрачни, че трябва да си служат с войските на НАТО, които да осигуряват сигурността на петролопровдите. Нима смятате, че трябва да ги оставим да командуват у нас? Има един дипломат наистина, който трябва да си ходи, Филип Димитров, човек на ЦРУ, специализиран в преврати, който измами българския народ. Да, Филип Димитров са намира в Тбилиси, където Вашингтон постави своето пиленце СААКАШВИЛИ, нужен им именно заради стратегическия петролопровод за САЩ: Баку-Тбилиси-Сейан, с един клон през България. Ето за това е цялата битка и колко народи поставиха на нивото на мизерията. Има едно единствено решение, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко заграбено.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "Клюводървец": щом ти е дошло до гуша, застреляй се ... колко му е!!!! радетел за "чист" форум...

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "desjardinseli": национализацията, готин, беше 1947.... сега на мода е приватизацията.... затова ако нещо си скачал "неправилно" 1991 и 1997 то си е твой проблем, съжалявам, следващата национализация я чакаме къде година 2525, даже една песен имаше едно време....

 • 9
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Не бе Боби?!..ти не знаеш ли на чие име е наградата?!...ами на Предателя на Родината е...
  http://www.omda.bg/bulg/news/personal/Panitsa.htm
  Отвори какво е писало човечето ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ и си направи сметка,що за награда,би могло да има на негово име и кои тъпоумници и майкопродавци биха могли да я връчват...
  Случайно ли,събитието е на страниците на "Капитал"?..
  Майкопродавство..!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "ajsajder":е добре де, грешката е моя, аз мислех че става дума за онази паница от 1925, то се оказвало че е друга паница, и че крушата не пада далече от дървото....
  Първата паница е "залагала" на цоциализЪма, втората залага на капитализЪма, но и двете паници гледат себе си, "своя рубашка ближе к теле", както казват моите приятели .....
  ----------------------------------------
  Мерси че ме светна..... човек се учи докато е жив .....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал