Крум Славов: Ако президентът Първанов продължи да упорства за дипломатите агенти той ще отреже българската перспектива в ЕС и НАТО

Крум Славов

Крум Славов: Ако президентът Първанов продължи да упорства за дипломатите агенти той ще отреже българската перспектива в ЕС и НАТО

Разкритите като сътрудници на ДС посланици вече ще имат само формално присъствие в засегнатите държани и никой няма да ги приема, казва бившият посланик на България в Дания

Христо Христов
13283 прочитания

Крум Славов

© Личен архив


Крум Славов е журналист, депутат в 37-то Народно събрание от СДС, посланик на България в Кралство Дания в периода 1997-2001 г. В момента е член на Управителния съвет на неправителствената организация "Коалиция за честно управление". Разговорът с него е предизвикан от разразилия се политически скандал след оповестяването на агентите в българската дипломация за последните 21 години.

Няколко гражданските организации, сред които и "Коалиция за честно управление", в която участвате, бяха първите, поискали отзоваването на действащите дипломати, оповестени за агенти на Държавна сигурност. Каква оценка давате на обществените настроения за тяхното отзоваване?

Определени среди в българското общество не могат да приемат, че 21 години след промените България може да бъде представяна от ченгета на компрометираната Държавна сигурност. Като изключим една малка част на представители на БСП и някои "капацитети" на бивши офицери от ДС обществените настроения действително са в посока да се предприемат мерки, които да променят сегашното положение, при което близо 50 процента от българската дипломация се оказва свързана с ДС.

Коментарите, мненията, анкетите в медиите, в електронните издания и форумите са показателни. Хората искат тези ченгета да бъдат махнати от управлението на страната, от живота ни.

Проследявайки развитието на реакциите на президента Георги Първанов и министър-председателя Бойко Борисов се очертава битка между държавния глава и кабинета. Какъв ще е изходът от нея?

Като знам каква е процедурата по българското законодателство и Конституцията президентът е твърде овластен в този казус. Ако той откаже да издаде указ за назначение или отзоваване просто никой нищо не може да направи. На такива откази от страна на държавния глава сме били свидетели и при други президенти. Имам предвид президента Желю Желев, който се опита да отстоява изпращането на някои дипломати при него като нови имена. За съжаление една част от тях се оказаха също ченгета.

Така че Първанов спокойно може да протака нещата до избора на нов президент. Това е формалната страна на проблема. Друг е въпросът ако нещата тръгнат на някакъв пазарлък. От изявленията на министъра на външните работи Николай Младенов обаче оставям с впечатление, че той по никакъв начин не би тръгнал да прави пазарлък.

А не смятате ли, че оповестяването на агентите на ДС сред дипломатите вече надхвърля институционалният конфликт в България и излиза извън пределите на страна, тъй като засяга трети страни – държавите, в които България е изпратила такива дипломати?

Абсолютно сте прав в този извод. Ние много разчитаме, че този път тези държави няма да си затворят очите. Доколкото знам на този етап има неофициални изявления на високопоставени представители на някои страни членки на Европейския съюз, които проявяват настоятелност властите в София да изтеглят агентите на ДС. Да се надяваме, че този международен натиск ще свърши работа.

За да бъдем обективни нека потърсим отговор на въпроса защо 21 години след промените в България се стигна до тук? Мисля, че причината е липсата на ясна и последователна държавна политика по отношение на комунистическото минало и неговото наследство при всички политически мнозинства, парламенти и правителства. Не беше ли пропуснат историческия момент тези въпроси да се разрешат през 1997-1998 г., когато Обединените демократични сили (ОДС) имаха мнозинство с приемането на пакет от законодателни мерки за декомунизацията, лустрацията и пълното отваряне на досиетата?

Моето мнение е, че в периода 1997-2001 г. имаше огромна възможност тези проблеми да намерят разрешение. Но за съжаление не беше проявена политическа воля от овластените президент, премиер, външен министър и управляващите като цяло. Изгуби се ценно време в размотаването с една комисия по досиетата на Бонев, с втора комисия на Методи Андреев, да не се отворят архивите напълно и пак да се изпращат агенти на ДС зад граница.

Защото и при ОДС имаше случаи тогавашното правителство с премиер Иван Костов и тогавашният президент Петър Стоянов да изпращат ченгета в някои от българските дипломатически мисии. Тези хора бяха мои колеги в периода 1997-2001 г., когато аз бях посланик на България в Копенхаген и не ми беше никак приятно на срещите в Брюксел да стоя редом с хора като Никола Карадимов и Никола Калудов и други знайни и незнайни.

Въпросът ви е много важен и би следвало на него да отговорят бившият президент Петър Стоянов, бившият премиер Иван Костов, бившият министър на външните работи Надежда Нейнски (Михайлова), сега евродепутат от СДС. Те трябва да отговорят ако искат да бъдат честни и почтени. От едно честно отношение по тези въпроси десницата може само да спечели и като политическо поведение, и като доверие на гражданите.

Вие бяхте посланик на България в Дания през 1997-2001 г. Какво беше положението тогава?

Случи се така, че в Копенхаген смених агента Никола Карадимов, а след изтичане на мандата ми предадох щафетата на друг агент на ДС проф. Димо Димов, цигуларят. След него, както се вижда от доклада на комисията по досиетата, пак е имало ченге – Иван Димитров в периода 2005-2009 г. Явно съм бил голям пропуск в системата на МВнР, за да бъда допуснат за посланик. Когато отидох в Копенхаген през 1997 г. заварих бодлива тел по оградата на българското посолство. Вътре пък една трета от помещенията бяха оборудвани като секретна секция! И това в столицата на една партньорска страна като Дания!

Поне успях да свършва малко работа да убедим Дания България да получи дата за започване на преговори за присъединяване към НАТО, дата за преговори за членството ни в ЕС и дата за изваждане на България от негативния визов списък. Това бяха дипломатическите приоритети тогава и слава Богу успяхме да ги изпълним. Така че твърдението на президента, че ченгетата, тези големи "професионалисти" са ни вкарали в НАТО и ЕС са безпочвени.

Гордея се, че съм удостоен с рицарско звание от кралицата на Дания и съм първият и единствен досега с това високо отличие, като признание за работата ми от страната, в която представях България.

Кажете какво е отношението на западните ви колеги при подобни дипломатически скандали с агенти?

Бил съм свидетел на подобни случаи с двама посланици. Единият, когато пристигнах в Копенхаген, беше посланик на Унгария. Той беше кариерен дипломат отпреди промените в страните от Източния блок и бивш член на комунистическата партия в Унгария. Този посланик беше сам, осъден на изолация от колегите. Отношенията на датските дипломати с него бяха чисто формални. Той не участваше в нито един от онези кръгове, в които се създаваха определени контакти и на практика изобщо не можеше да работи в ползва на своята страна. Беше сменен година по-късно.

Другият фрапантен случай, беше с руския посланик, който пристигна в началото на 2000 г. Той беше типичен представител на КГБ дори на външен вид. Този човек преди да дойде в Дания е бил началник на кабинета на президента Путин, а по-преди е бил началник на Гранични войски на СССР до 1988 г. В момента, в който се появяваше на някое мероприятие или на среща, западните колеги започваха дискретно да го сочат, шушукайки: "Кей Джи Би, Кей Джи Би". Той също беше един формален представител на своята страна.

Как смятате, че ще се разреши проблема с агентите дипломати? Със своята позиция президентът Първанов не води ли България към изолация?

Надявам се, че западните партньори, а и отделените държави ще окажат натиск за оттеглянето на агентите сред българските дипломати. За съжаление президентът Георги Първанов изглежда не разбира сложността на проблема. Ситуацията вече далеч надхвърля неговата лична позиция и се отнася до това как България ще бъде възприемана оттук нататък от своите западни партньори в НАТО и ЕС. Ако Първанов продължи да упорства той всъщност отрязва много голяма българска перспектива във всяко едно отношение, включително и в икономическо.

Той, а и всички останали ченгета трябва да разберат, че ние като държава, като нация ако не намерим разумно решение за пресичане на присъствието на агентите на ДС на ключови държавни постове, ние няма да имаме шанс.  Залогът е имиджът на държавата срещу номерата и игричките на нашите комунисти да запазят властта на всяка цена.

Би трябвало всички в управлението държавнически да погледнат на проблема. Не зная дали ще могат да го сторят, защото това означава да си направят едно харакири в сферата на българската дипломация. Не съм оптимист, но тая надежда този път да се получи.

Крум Славов е журналист, депутат в 37-то Народно събрание от СДС, посланик на България в Кралство Дания в периода 1997-2001 г. В момента е член на Управителния съвет на неправителствената организация "Коалиция за честно управление". Разговорът с него е предизвикан от разразилия се политически скандал след оповестяването на агентите в българската дипломация за последните 21 години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  rordin avatar :-|
  victor troska

  "Ако Първанов продължи да упорства той всъщност отрязва много голяма българска перспектива във всяко едно отношение, включително и в икономическо."
  е с две думи - точно каквото иска човечецът. в крайна сметка е назначен на президентският пост, за да охранява интересите на дс и русия.
  е и да гони момите по седянките и животинките по горите, но това е вече тема на друг разговор.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  След дъжд качулка, както обикновено...... усетила се Мара да се побара.... нашата работа......

 • 3
  donio avatar :-|
  donio

  Аз предлагам да бъдат изкарани на площада и демократично разсреляни!

 • 4
  aussie avatar :-P
  aussie

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Глупак!
  Никога не е късно.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И смях и грях... "....българската перспектива в ЕС и НАТО ...."
  ---------------------------------------------
  Българската переспектива в ЕС е повече и по високи акцизи, по скъп живот, повече далавери с наивните програми на брюкселските зелки, повече слугинаж на бледоликите братя и калинки малинки колкото искаш .......
  Българската переспектива в НАТО ... наши войничета по недомислените мисии на САЩ я в Ирак, Афганистан и Бог знае още къде може да ги отвее вятъра, купуване на скъпо оръжие кУрветки, самолетки, танкетки ей така да не седят франсетата без работа ......

 • 6
  motochristo avatar :-(
  motochristo

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Друго си беше, когато българските войничета гордо достолепно се разхождаха на домислени мисии до Прага в края на 60-те. А 1 консерва цаца струваше колкото втората консерва цаца, акцизи нямаше, и слугуването беше на бледолики, на моменти монголоидни, но пък с червени бузки, братя. Чудно време беше нали?! И аз тъгувам по него... Жив да си, че ни припомняш!

 • 7
  vanvan avatar :-|
  vanvan

  Господинът има право. Бавно, бавно този момент ще дойде. Иначе това което казва господин Славов като политик и бивш дипломат ще се осъществи.

 • 8
  bill_doors avatar :-|
  bill_doors

  в заглавието липсва запетая, заради което изглежда още по-тежко

 • 9
  donio avatar :-|
  donio

  Слушах дискусията по"Форум" за досиетата на посланиците.По големи простотии в съзнателния си живот не бях слушал.Как е възможно да ни управляват такива хора.Дествуващ зам.министър на външните работи заявява,че някакъв извънземен министър от не знам къде си му бил казал,че агентите били пречка за интегрирането на България в ЕС.Минстърът -ренегат пък предсавете си не знаел,че в министерството имало толкова агенти подривници.Ами уволнете всички от ДАНС защото не са разкрили подривна дейност срещу държавата.Казал му бил извънземният министър да се изгонят агентите.Ако министърът е патриот следва да му отговори,че това са български граждани и само българсата съдебна власт може да реши кой е подривник и неподходящ и кой не.После пък зам.министърът,който май е от опозицията пък участвува в управлението каза,че народната европейска партия била искала агентите да се изгонят.Значи някаква "народна" партия дава указания.
  Друг пък чете някаква резолюция на Народното събрание ,с която агентите били обявени за престъпници,а пък те видите ли били вкарали България в ЕС. Тук вече можеш да получиш инфаркт от смях.
  Някаква млада евродепутатка,за нея е оправдано,тя е младо момиче започна да ни разказва филма "Мисия Лондон",а пък другия участник я пита дали била гледала американски филми.Ако това не се нарича шизофрения обяснете ми каквое.И ние плащаме на тези хора.Свети иБоже,светий крепкий помилуй нас.

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  Боже, смешен плач...Кадър на СДС се хвали как едва ли не без него нямаше да сме членове на ЕС....Мани мани, горкия, и той не знае как са го пратили дипломат...Ами по заслуги бе човече, по партийни заслуги. Той е демонстрация как се избират дипломатите в България - не поради професионализъм/компетентост (както е в Англия), нито заради кариерното израстване (както е във Франция). И сега, след като се е върнал тук с никому неизвестна форнация, единствения начин да пробие
  е като се закачи към някой скандал и почне да обяснява как по негово време политиците са били по-така, по-иначе, по-истински.

  И е крайно време да приключим с лустрацията и да се знае кой е доносничал и на кого. И да им забраним на истинскките ДС-ри да работят доживот в администрацията. А след това да забраним и на настоящите и бивши мутри и членове на силови застрахователни фирми лато ВИС, СИК, ИПОН и др. да имат досег до властта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал