Държавна сигурност. Част 1: Първо главно управление – филиалът на КГБ

Разузнаването, най-секретната структура в ДС, е изградено и действа по съветски образец

Сградата на бившето Първо главно управление на ул. "Хайдушка поляна" в столицата, където днес е настанена Националната разузнавателна служба.
Сградата на бившето Първо главно управление на ул. "Хайдушка поляна" в столицата, където днес е настанена Националната разузнавателна служба.
Сградата на бившето Първо главно управление на ул. "Хайдушка поляна" в столицата, където днес е настанена Националната разузнавателна служба.    ©  Дневник
Сградата на бившето Първо главно управление на ул. "Хайдушка поляна" в столицата, където днес е настанена Националната разузнавателна служба.    ©  Дневник
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните 20 години се е изписало много по темата за Държавна сигурност, но са редки изследванията, които дават по-голяма представа за структурата на ДС и нейната мащабна дейност. В блога "Досиета" предлагам поредица от текстове, с които ще представя отделните управления на ДС и самостоятелните й отдели. Започвам с Първо главно управление. Първа част от текстовете, посветени на разузнаването, е озаглавена "Първо главно управление – филиалът на КГБ", втората част е "Фирмите на научно-техническото разузнаване", а третата "Чистката на досиетата в ПГУ".

Всички текстове от поредицата за управленията и отделите на ДС може да намерите в рубриката "Държавна сигурност" в блога.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

27 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bogi avatar :-(
  bogi
  • - 5
  • + 32

  Интересно е,и много тъжно след толкова години да рзбереш и да откриеш отговорите на много въпроси.
  Надявам се да напишете и такива рубрика за останките на ДС днес и как сега те влияят на живота на хората.Твърде очевидни прилики с някои неща откривам и днес.
  Защо хората се съгласяват да участват и поддържат такова нещо?И колко лесно се манипулират и стават доносници!Кога ще свърши всичко това...

  Нередност?
 • 2
  komitata avatar :-|
  komitata
  • - 2
  • + 13

  Това неволна грешка ли е, че започват да се унищожават досиета от 9-ти ноември 1989-та г.?

  Нередност?
 • 3
  james1 avatar :-|
  james1
  • - 42
  • + 17

  Всички структури на ДС отпреди 1989 г. трябва напълно да се възстановят.

  Нередност?
 • 4
  hristoh avatar :-|
  hristoh
  • - 1
  • + 16

  До Комитата: Не, няма грешка, дори неволна. Унищожаването на досиетата започва най-напред в Първо главно управление. Но изчакайте третата поредица, посветена на ПГУ.

  Нередност?
 • 5
  jerman avatar :-|
  jerman
  • - 2
  • + 29

  Забелязахте ли кой участва в приемането на "първия устройствен документ, по който разузнаването се ръководи – "Основно положение за работата на разузнавателното управление"
  Другарят Борис Велчев - той не е ли чичото на г-н Главния прокурор на Републиката?
  Някой го беше казал : Енергията никога не се губи, тя преминава от едно състояние в друго.

  Нередност?
 • 6
  hollies avatar :-|
  Хан Крум
  • - 6
  • + 21

  И какво излиза? ДС се е саморазпуснала, качила се е в тоалетната чиния и просто е пуснала водата след себе си?
  Нищо подобно. Тук не се казва и думица за трансформациите на зловещата структура до наши дни. За какво да чета тази безмислена информация, щом не отговаря на най-важния въпрос -контролиран ли е от ДС политическия и икономическия живот в България през последните двадесет години.

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 13
  • + 7

  До коментар [#5] от "jerman":дядото за да си точен, както е прието у нас, прокурорът е кръстен на името на дядо си Борис...


  До коментар [#6] от "Хан Крум": нали ти казва човекът "..През февруари 1990 г. ПГУ е преименувано с указ на председателя на Държавния съвет Петър Младенов в Национална разузнавателна служба..." а една разузнавателна служба какво прави, разузнава, т.е. косвено контролира...

  Нередност?
 • 8
  npaine avatar :-?
  NPaine
  • + 12

  До коментар [#4] от "hristoh":

  Г-н Христов, какви са "гаранциите" че досиетата наистина са унищожени? По какъв начин е отбелязано това в архива, досиетата просто липсващи ли са или има нещо като протокол за унищожаването им? Как може да се разбере, дали всъщност не са направени копия на тези досиета, а само оригиналите са унищожени. Има ли някакви протоколи или това е нещо което никога няма да разберем? Вие имате ли някакви лични предположения дали има съществуващ таен център на такава съхранена информация в момента?

  Мисълта ми е, че използването на компромати за междуличностни войни е нещо особено характерно за кадрите на комунистическите тайни служби още от първия показен процес срещу враговете с партиен билет в КПСС мисля през далечната 1928/29а година. Тъй че унищожаването на такива досиета е крайно нетипично и недалновидно от гледна точка на службите. Много по печелившо е досиетата да се пазят за да може да бъдат извадени в подходящия момент и съответната личност бъде дискредитирана.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 12

  Темата за Държавна Сигурност, обслужваща една самозабравила се върхушка и чужда държава и интереси е раната на България.
  Няма и не може да има сериозен анализ и отговори на такива съществени въпроси, като защо сме такива, кои сме ние - българите днес, какво точно става и ще става в държавата, без да се бръкне в раната, т.е. без да се извадят на светло многобройните престъпления и национални предателства на т.н. държавно управления на България (от Политбюрата на ЦК на БКПдо съвремеите управления) и на обслужващата ги ДС.
  Статията е добра, защото леко открива завесата по темата за широката публика, но не навлиза в дълбочина точно по тези жизнено важни въпроси - за множеството престъпления, осъществени от тази репресивна още със създаването си организация. А трябва, жизнено важно е българите да се запознаят в дълбочина и дадат своята обществена оценка, както маправиха другите държави от т.н. социалистически лагер.
  Друг важен аспект е организираното участие на ДС и управленията и в масовото разграбване на дуржавата и политическия живот на страната...
  Това са изключително важни въпроси, в чиито отговор се крие разковничето как България да стане нормална държава и да се пребори с организираната престъпност!
  Държавна Сигурност и Политбюро на ЦК на БКП не бяха съдени и осъдени, и - което е най-важното публично заклеймени и отстранени от обществено-политическия и икономическия живот на България след 10 ноември и това се оказа фатално за страната ни! Точно те проведоха може би най-мащабното си активно мероприятие на 10 ноември 1989 г., което нарекоха "демократична революция" в България, с което имитираха демократични промени, за да оглавят и канализират огромното недоволство на българския народ от дългогодишните им престъпления и посоката, в която водеха страната ни.
  Точно защото ДС не можеше да съществува в традицонния си вид и структури след "демократичните промени", тя премина в "нелегалност", т.е. "потопи се" в различни нелегални форми и структури (сега много от тях са съвсем явно и скандално подкрепяни от Гоце, например...)
  И тъй като жизнена част от техните методи и същност е заплахата и терора, съвсем логично те създадоха нови репресивни структури, като т.н. борци, освободиха и амнистираха множество престъпници в затворите, корумпираха и доунищожиха остатъците от т.н. "правораздавателна система в България", разложиха и деформираха и съда, и прокуратурата, и следствието, и полицията. Никога не изпуснаха от контрол т.н. "тайни служби".
  А както виждате и Бойко Борисов, и Гоце не застават с лицепред тези проблеми.
  За Гоце е вече пределно ясно на всички!
  Явно предстои на българския народ да си научи поредния урок - що се касае до Борисов.

  Нередност?
 • 10
  hristoh avatar :-|
  hristoh
  • - 1
  • + 9

  До коментар №8 NPaine: В Държавна сигурност е същестувал строг ред, както за съхранение, така и за унищожаване на материали - описан в Инструкциите за оперативен отчет. Първо главно управление има отделна от другите органи на ДС инструкция за оперативния отчет. След смяната на Живков в разузнаването са съставени формални комисии, които са преглеждали определени дела, предимно на обекти, тоест на хора, които са следели и срещу които е осъществявана репресия. Определените дела са били изгаряни и са съставяни протоколи. Кой обаче може да ви даде гаранции, че определени материали не са били извадени и запазени, когато комисиите са съставени от бивши служители на разузнаването? И не само това. Случаят с досиетата на Георги Марков е показателен - по съдебен път със свидетелски показания на служители на разузнаването беше установени, че началникът на разузнаването ген. Владимир Тодоров е наредил да му донесат разработката на писателя в ПГУ, след това никой не я вижда, но за да заличи всички следи е необходимо да се заличат и картоните на писателя в картотеката, по които може да се установи, че той е имал дело за оперативна разработка. Картоните са унищожени. По-късно обаче следствието открива в един от чувалите със "секретен боклук" - имат и такъв термин, разписката (скъсана на две), с която секретарката на Владимир Тодоров е изискала делото на Георги Марков, където не е отбелязано, че то е върнато в архива. Така че всякакви материали е могло да бъдат заличени незаконно по собствените им правила, а също така и да бъдат укрити такива материали. Когато говорим за това може само да предполагаме, че има укрити или копирани материали, защото няма как да имаме доказателства за това. Сигурно е едно, че много хора през последните години са били обект на изнудване и шантаж с досиетата. Може също така да се предполага, че КГБ и в архива на съвременните специални служби на Русия има богато количество данни, било те архивни или на друг носител за обектите на ДС, както и с нейната най-важна агентура. ДС не е имала важна операция или разработка без тя да е споделена със съответната структура в КГБ. И не забравяйте, че взаимодействието е било на такова ниво, че от целия бивш социалистически лагер само в България КГБ е имало две официални представителства - в София и във Варна.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал