Васил Къдринов: Намаляването на пенсиите на щатните служители в ДС и в тоталитарните организации е въпрос на справедливост

Приносът на тези хора към държавата е нулев, защото те преследваха измислени врагове, казва директорът на Центъра за памет за съпротивата срещу тоталитаризма "Хана Аренд"

Васил Къдринов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какъв е поводът за организирането на петицията за намаляване на пенсиите на служителите в тоталитарните организации и в Държавна сигурност, инициатива, в която се включи и оглавявания от вас Център за памет и съпротива срещу тоталитаризма  "Хана Аренд"?

Центърът "Хана Аренд" участва в европейската платформа за памет и съвест. Тази платформа беше инициирана от председателството на Европейския съюз на република Чехия през пролетта на 2009 г. Тогава се състоя и конференция в Европейския парламент. Беше инициирана резолюция на европарламента за европейската памет и съвест, която се отнася за миналото, свързано с тоталитарния комунизъм. Целта на платформата, в която участват организации от цяла Източна Европа, както и от Западна Европа, е да се създаде атмосфера в Европа, така че комунистическите престъпления да не бъдат забравени, да бъдат третирани по същия начин, както престъпленията на нацизма. Младите поколения да имат представа и знание за тоталитарния комунизъм, за това какво се е случило и как то да не се повтори. Разбира се, всичко това е свързано с много аспекти на проблема, отнасящи се както с преподаването на историята, така и с мемориалните паметници, които трябва да се създадат, за да напомнят за миналото. Но проблемът е свързан и със справедливостта.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
47 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sonia_dakova avatar :-|
  Sonja
  • - 17
  • + 50

  Подкрепям напълно предложението и бих искала да зная как и къде да подпиша петицията.
  Държа да кажа, че не съм от пострадалите от социализма, но смятам, че много голяма част от работилите в ДС и ДКМС, БКП, Профсъюзите и т.н. не работеха в полза на обществото и то трябва да им покаже отношението си, намалявайки безумните им пенсии до средното за страната.

  Нередност?
 • 2
  huku avatar :-|
  Huku
  • - 9
  • + 15
 • 3
  afonia avatar :-|
  RED MAFIA
  • - 20
  • + 30

  СССР /Россия/ по престъпления е наравно с Нацизма във Германия и при това положение понятието комунист- антифашист се обезмисля дори по лошо става съпричастник. Също означава че България е била подложена на геноцид и репресии в съучастие с БКП и носеща същата отговорност.
  Изводите са : 1. Россия трябва да се извини на България за геноцида 1944 г.- 1989 г.Същото се отнася и за БСП/БКП/
  2. Всички паметници на съветската армия и " антифашисти" в България да бъдат премахнати като унижаващи самочувствието на Българите.
  3. Россия дължи обезщетения на Република България за извършените злодеяния в огромен размер / 1 350 милиарда евро /за 45 годишна колонизация на България и подържане на тоталитарен режим.
  4. Пълна забрана на БСП/БКП/ и сродни тоталитарни партии завинаги.
  5.Премахване на всички военни и цивилви отличия и облагите от тях свързани с действията на Съветската армия и подръжниците им в България.
  6. Обявяване така нареченото " Партизанско движение" в България до 9.09.1944 г. за ПРЕСТЪПНО и Терористична организация подържано от Съветската армия.
  7. Обявяване на съветските агенти в България за престъпници и терористи и изгонването им.
  8. Намаляване присъствието на Руска дипломатическа общност до минимум само в София и закриване на такива в други градове. Само представителна роля на Россия в Столицата София.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2009/07/03/748803_minalo_nerazdelimo/

  Нередност?
 • 4
  afonia avatar :-|
  RED MAFIA
  • - 13
  • + 10

  РЕЗОЛЮЦИЯ 1096 (1996) на ПАРЛАМЕНТАРНА АСАМБЛЕЯ на СЪВЕТ НА ЕВРОПА за мерките за разрушаване наследството на бившите комунистически тоталитарни системи
  http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2002/04/28/0016.shtml
  1. Наследството на бившите комунистически тоталитарни системи не е лесно за манипулиране. На институционално ниво това наследство включва (прекалена)централизация, милитаризация на гражданските институции, бюрокрация, монополизация и свръх регулиране; на ниво общество то достига от колективизъм и конформизъм до сляпо подчинение и други модели на тоталитарно мислене. Установяването отново на гражданска, либерална държава под върховенството на закона върху тази основа е трудно - затова старите структури и модели на мислене трябва да бъдат разрушени и превъзмогнати.
  …………………………………………………………………………………………………………….
  4. Следователно една демократична държава основана на върховенството на закона, когато разрушава наследството на бившите комунистически тоталитарни системи, трябва да прилага процедурните средства на такава държава. Тя не може да прилага никакви други средства, тъй като тогава тя няма да се различава от тоталитарния режим, който трябва да бъде разрушен. Демократичната държава основана на върховенството на закона разполага с достатъчно средства, за да гарантира задоволяването на каузата на справедливостта и наказване на виновните - тя не може и не трябва, обаче да обслужва желанието за отмъщение вместо справедливостта. Вместо това тя трябва да уважава правата на човека и основните свободи, като правото на справедлив процес и правото да бъдеш изслушан и тя трябва да ги прилага дори към онези хора, които, когато са били на власт, самите те не са ги прилагали. Държавата основана на върховенството на закона може също така да се защити срещу възраждането на комунистическата тоталитарна заплаха, тъй като тя разполага с достатъчно средства, които не противоречат на правата на човека и на върховенството на закона и са основани на използването на наказателно съдопроизводство и административни мерки.
  5. Асамблеята препоръчва на страните-членки да разрушат наследството на бившите комунистически тоталитарни режими като преструктурират старите правни и институционални системи, процес, който трябва да се основава на принципите на:
  I. демилитаризация, за да се гарантира премахването на милитаризацията на по принцип граждански институции, като съществуването на военизирана затворническа администрация или войски на министерството на вътрешните работи, което е типично за комунистическите тоталитарни системи;
  II. децентрализация, особено на местно и регионално ниво и вътре в
  държавните институции;
  III. демонополизация и приватизация, които са от централно значение за изграждането на някакъв тип пазарна икономика и плуралистично общество;
  IV. премахване на бюрокрацията, което би следвало да намали комунистическо-тоталитарнто свръх регулиране и да прехвърли властта от бюрократите обратно на гражданите.
  6. Този процес трябва да включва трансформация на манталитета (трансформация на сърцата и умовете), чиято главна цел трябва да бъде елиминирането на страха от поемане на отговорност и да елиминира също така неуважението към различието, екстремния национализъм, нетърпимостта, расизма и ксенофобията, които са част от наследството на старите режими. Всички те трябва да бъдат заменени от демократични ценности като търпимост, уважение към различието, субсидиарност и отговорност за собствените действия.
  7. Асамблеята също така препоръчва криминалните действия извършени от лица през време на комунистическо-тоталитарня режим да бъдат преследвани и наказани по стандартния наказателен кодекс. Ако наказателният кодекс предвижда статут на ограничения за някои престъпления, той може да бъде разширен, тъй като това е само процедурен въпрос, а не съществен такъв. Приемането и прилагането на наказателни закони с обратна сила, обаче не се позволява. От друга страна е позволено съденето и наказването на лице за действие или бездействие, които по време на извършването им не са представлявали криминално престъпление съгласно националното законодателство, но които се смятат за такива съгласно общите принципи на правото признати от цивилизованите държави. Освен това, когато дадено лице явно е действало в нарушение на правата на човека, твърдението, че е действало в изпълнение на заповеди, не изключва нито незаконността, нито персоналната вина.
  8. Асамблеята препоръчва преследването на личните престъпления да става заедно с реабилитацията на хора осъдени за "престъпления", които в едно цивилизовано общество не представляват криминални деяния и на тези, които са осъдени несправедливо. На тези жертви на тоталитарното правосъдие също така следва да се присъждат материални компенсации, които не бива да бъдат (много) по-ниски от компенсациите присъждани на несправедливо осъдените за престъпления по стандартния действащ наказателен кодекс.
  ……………………………………………………………………………………………………………
  15. Асамблеята препоръчва властите във въпросните страни да проверят дали техните закони, разпоредби и процедури отговарят на принципите съдържащи се в тази резолюция и да ги коригират, ако е необходимо. Това ще помогне за избягване на внасянето на жалби по тези процедури в контролните механизми на Съвета на Европа по Европейската конвенция за правата на човека, мониторинговата процедура на Комитета на министрите или на мониторинговата процедура на Асамблеята по Заповед № 508 (1995 г.) за изпълняване на задълженията и ангажиментите от страна на страните-членки.

  Нередност?
 • 5
  peho avatar :-P
  peho
  • - 41
  • + 40

  Господин Христов, били ли сте чавдарче? А пионер? На манифестации ходили ли сте? Ако сте били защо да не ви бъдат увеличени данъците, все пак сте поддържали едни тоталитарни институции. Колкото и да е смешна тази логика то тя е аналогична на това което е заложено в тази петиция. В момента тя призовава в сляпо наказание на група хора омразни на автора. Нека да ви дам пример. Майка ми е била член на БКП. Но за "съжаление" не е била доносник а строителен инженер. Участвала е в проектирането на КРЗ във Варна, няколко ЖП гари и подстанцията в квартал Аспарухово. Въпреки, че е на 67 години тя продължава да работи и да плаща всичките си данъци и да се осигурява на заплатата си. Съответно при пенсиониране ще взима максималната по закон пенсия. Но изведнъж тя може да загуби голяма част от нея заради една уж търсеща справедливост петиция. Смятате ли, че ако се стигне до това намаляване на пенсията и тя заведе дело в Европейският съд по правата на човека, доводите за намаляването ще издържат? Изглежда факта, че тя не е извършила никога престъпление, но е имала нещастието да се роди в комунистическа държава и колко чудно, да повярва в тогавашната пропаганда е престъпление. Как е трябвало тя да разбере какво е правилно и кое не?
  Да оставим този пример настрана, все пак сигурно съм пристрастен защото съм дете на детеядец комунист и т.н.
  Радвам се, че поместихте това интервю, защото се вижда автора колко ограничено и сляпо виждане има по проблема. Аз смятам, че трябва да има наказани и то хората които са проваляли съдби заради един виц, на хора които са изнудвали с власта си, хората които си разпределиха държавата, но да се говори за ДС само като за сбирщина от доносници е смешно. Смятате ли, че офицерите от Външно разузнаване заслужават намаляване на пенсиите? Тези от контраразузнаването? ДС не е само Шесто. Стигаме и до това мнение:
  "...те никога не са внасяли осигурителни вноски...БКП е счела, че нейните щатни функционери няма нужда да внасят осигурителни вноски. В този смисъл въпросът е дали работата на тези хора в БКП, ДКМС, ОФ и други трябва изобщо да бъде взет предвид."
  В момента служителите в армията, МвР и съдебната система не плащат осигуровки, те вършат ли работа тогава?
  Въобще смятате ли, че е нормално да се извършва такава агитация за петицията без да се прави какъвто и да е анализ, без да се признае, че темата не е елементарна и е нужен диалог преди да се вземат каквито и да е решения. За малко повече от седмица имаме три статии подтикващи към демонизация на голяма група хора на базата на престъпления извършени от една прослойка. Няма да е лошо ако отидете например в detstvoto.com за намерите там тези така зли бивши членове на ДКМС. Някой даже са били отряден председател и комсомлски секретар. Колко ли майки, деца и старци са избили за да стигнат до там?
  Надявам се, че отговорите поне на няколко от повдигнатите от мен въпроси. А и си чакам минусите, всичко под -60 ще е слабо представяне. Все пак повечето които ще ми ги подарят са били на 5-10 години когато е падал комунизма, но за сметка на това са пълни с омраза и сигурно мнение за всичко преди 89-та. Приятно прекарване на уикенда.

  Нередност?
 • 6
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец
  • - 12
  • + 13

  Ако се върнем назад 20 год.битката за Първият избран демократично ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,е малко тъмна.Спомням си,конкуренцията между П.Берон и Ж.Желев.Желю беше в България Берон някъде.След слизането на Берон от самолета разбрахме че е служител на ДС.Жельо-зелето е бил написал някаква книга подкрепена от обкръжението на Л.Живкова.Берон беше обиколил света като биолог,и издаде няколко книги.Имам две от тях.Някой трябва да обясни на младите хора в България ,че през комунизма не е възможно да напуснеш границите на комунистическа българия без да си подписал документ за сътрудничество с ДС.Капитал -мисля че това е добра тема.

  Нередност?
 • 7
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец
  • - 7
  • + 20

  Не съм фен на Берон/между другото дядо му е защитил докторска дисертация в Германия/,а БУКВАРЪТ онлайн имам от БИБЛИОТЕКАТА НА АМЕРИКАНСКИЯТ КОНГРЕС .Плачът на хората затворили възможността на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД да види цивилизацията е жалък.Останете си там другари-с влаковете на дружбата до ленинград построен от ЕВРОПЕЙЦИ.

  Нередност?
 • 8
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin
  • - 21
  • + 13

  Според мен на всички, които са си "живуркали" по времето на комунизма, ядоха евтини луканки и си траеха, трябва да им се намалят пенсиите, както казваше един герои от от една гениална книга: всеки е виновен за всичко пред всички. Една социална система няма как да съществува без поне мълчаливото съгласие на социума!

  Нередност?
 • 9
  pjw avatar :-|
  pjw
  • - 16
  • + 26

  до коментар номер 5

  Да е жива и здрава майка Ви, проблемът не е в тези хора, "омразни на автора" както казвате - строителни инженери, учители и т.н.

  Проблемът е в тези така наречени "работили за държавата" труженици на тихия фронт, които - о,да! - са си просто доносници и/или крадци. И сега живеят царски на Ваш гръб, господине, и на гърба на майка Ви, която си плаща всичките данъци.

  Правете разлика.
  И не се обиждайте напразно....

  Нередност?
 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 36
  • + 17

  От време на време фашагите се разскачват, къде като демосрати къде като радетели за Нов ред в Европа и като така търсят реванш, понеже все някой друг им е виновен.... нищо ще им мине...
  А държава без "служби", включително и репресивни, е като жена без дупка, бутилка с дупка и музика от Йосиф Цанков (по един стар тоталитарен виц от 50-те)
  останалото е белетристика....

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал