Васил Къдринов: Намаляването на пенсиите на щатните служители в ДС и в тоталитарните организации е въпрос на справедливост
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Васил Къдринов: Намаляването на пенсиите на щатните служители в ДС и в тоталитарните организации е въпрос на справедливост

Васил Къдринов

Васил Къдринов: Намаляването на пенсиите на щатните служители в ДС и в тоталитарните организации е въпрос на справедливост

Приносът на тези хора към държавата е нулев, защото те преследваха измислени врагове, казва директорът на Центъра за памет за съпротивата срещу тоталитаризма "Хана Аренд"

Христо Христов
10052 прочитания

Васил Къдринов

© Георги Кожухаров


Какъв е поводът за организирането на петицията за намаляване на пенсиите на служителите в тоталитарните организации и в Държавна сигурност, инициатива, в която се включи и оглавявания от вас Център за памет и съпротива срещу тоталитаризма  "Хана Аренд"?

Центърът "Хана Аренд" участва в европейската платформа за памет и съвест. Тази платформа беше инициирана от председателството на Европейския съюз на република Чехия през пролетта на 2009 г. Тогава се състоя и конференция в Европейския парламент. Беше инициирана резолюция на европарламента за европейската памет и съвест, която се отнася за миналото, свързано с тоталитарния комунизъм. Целта на платформата, в която участват организации от цяла Източна Европа, както и от Западна Европа, е да се създаде атмосфера в Европа, така че комунистическите престъпления да не бъдат забравени, да бъдат третирани по същия начин, както престъпленията на нацизма. Младите поколения да имат представа и знание за тоталитарния комунизъм, за това какво се е случило и как то да не се повтори. Разбира се, всичко това е свързано с много аспекти на проблема, отнасящи се както с преподаването на историята, така и с мемориалните паметници, които трябва да се създадат, за да напомнят за миналото. Но проблемът е свързан и със справедливостта.

Оттук ли идва идеята за намаляването на пенсиите на щатните служители в тоталитарните организации и в репресивния апарат на БКП?

Да, една от темите е намаляването на пенсиите на тези хора. Тя не е поставена само в България, а и в другите страни от бившия Източен блок. Европейската платформа за памет и съвет вече се събира два пъти – веднъж в Прага през октомври 2009 г. и тази година през февруари. На последната среща участници от повече от 20 страни подписаха декларация за следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Една от тези стъпки е предприемането на действия във всяка една от страните за намаляване на пенсиите на бившите служители от ДС и от тоталитарните организации до едно приемливо ниво.

С петицията се иска това ниво да е средното за страната.

Много хора, които подкрепят инициативата в България, считат, че това не е справедливо и че трябва да се намалят до нивото на минималните пенсии. Разбирането, което обаче имат представителите на Европейската платформа за памет и съвест е, че е много важно тези теми да се дискутират в обществото. В Полша вече такъв закон беше приет и пенсиите там на тези бивши служители бяха намалени през януари 2010 г. В България кампанията е в началото си. Нашата цел обаче не е с подобна инициатива да се налага един вид наказание на бившите кадрови служители в ДС и в тоталитарните организации и не да бъдат унизявани, а да се потърси справедливост. Затова ние като инициатори на кампанията смятаме, че пенсиите на тези хора трябва да бъдат намалени до средното за страната ниво, а не до минималното.

От казаното в началото  от вас става ясно, че инициативата за намаляване на пенсиите не е самоцелен и едностранен акт, а част от една обща политика към комунистическото минало, възприета от европейското движение за памет и съвест. И в този смисъл България не стои изолирано от тази общо европейска политика за изясняване на въпроса за справедливостта, който у нас изобщо не е бил дебатиран.

Може да се каже, че през последните 2-3 години това откъсване на България от естествената среда на съмишленици, на хора с обща съдба по отношение на комунистическото минало в Източна Европа, което се беше получило, е преодоляно. Вие знаете, че България последна от всички бивши социалистически страни в Източна Европа отвори архивите на Държавна сигурност. Също така в много страни при прехода от комунизъм към демокрация беше осъществен процес на лустрация. В България това не беше направено. Закон за лустрацията наскоро беше приет и в Румъния. Макар и оспорван пред Конституционния съд, той е едно голямо постижение на демократичната общност в Румъния.

България до преди няколко години стоеше настрана от общия дебат за миналото в другите източноевропейски страни. Това, което успяхме да постигнем е създаването на една коалиция от граждански организации, която да е активната страна в дебата за миналото. Преди инициативата за намаляване на пенсиите ние организирахме кампания за недопускане на бивши служители на ДС в Народното събрание, а също така и за неиздигане на хора от ДС за кандидати за евродепутати. Предстои още много работа.

Какви са настроенията след публикуване на петицията за намаляване на пенсиите?

Ако съдим от писмата, които изпращат гражданите, подкрепящи инициативата, може да сме радостни, защото онова, което се твърди, че хората са безразлични и не се интересуват от близкото минало, че то е забравено, не е вярно.

Да, това обикновено е тезата, която противниците на изясняването на комунистическото минало и главно лобито на Държавна сигурност, се опитва да наложи в обществото винаги, когато се повдигат въпроси, осветяващи периода на комунизма.

Може би в България продължава да липсва достатъчна организираност по тези въпроси. На конференцията в Прага разговарях с чешките ни приятели от Института за изследване на тоталитарните режими и те казаха, че и при тях има съпротива от бившите служители на комунистическите тайни служби и от функционерите на комунистическата партия. И в останалите страни от бившия Източен блок се забелязва подобна съпротива и това не трябва да ни учудва. Става въпрос за хора, които са служили на един режим, по време на който са били извършвани много престъпления, нарушавани са били основни човешки права. А въпросните лица в повечето случаи са се облагодетелствали от властта, която са имали. Много рядко някой от тях ще признае вина или ще съжали за миналото. Ние в България имаме работа със същите хора. И тъй като те не са никак малко, а и разполагат с медии, се опитват да наложат медиен отпор. Работата на демократите е да се организират. В Чехия например четири пъти с петиции се е поставял въпроса за осъждане на някои драстични репресии на комунистите, докато това стане факт.

Като инициатори на петицията имате ли представа какви пенсии получават днес бившите кадрови служители от Държавна сигурност?

Нашата информация за служителите на ДС е, че в тайните комунистически служби са работили около 25 000 души. Вероятно половината от тях все още са живи и са пенсионери, а има и такива, които още не са се пенсионирали, но продължават да заемат ръководни постове в политиката, икономиката, собственици са на медии, както и на друг бизнес, а не на последно място много от тях продължават да са ръководни длъжности в съвременните служби за сигурност. Смятаме, че не по-малко от 10 000 са офицерите, служителите на ДС, които днес са пенсионери. По наши изчисления средния размер на пенсиите, които те взимат възлиза на около 500 лв. Разликата между тяхната средна пенсия и средната на обикновените хора в България е между 200-250 лв. Месечно това са 2 млн. лева, а на година 24 млн. лв. Това е приблизителната сума, с която тези хора ощетяват българското общество и която неправомерно получават.

А какви са изчисленията за служителите в тоталитарните организации?

Интересното при тях е, че те никога не са внасяли осигурителни вноски. Просто по онова време всесилната БКП е счела, че нейните щатни функционери няма нужда да внасят осигурителни вноски. В този смисъл въпросът е дали работата на тези хора в БКП, ДКМС, ОФ и други трябва изобщо да бъде взет предвид. Каква е основата на техните пенсии е проблем, който предстои да проучим. Ако действително се окаже, че не са внасяли вноски тогава изобщо това време не следва да им се счита за трудов стаж.

Петицията бързо набра подкрепа. За по-малко от две седмици зад нея застанаха с подписите си над 600 българи от цял свят. Как ще се процедира оттук нататък?

Действително силно впечатление ни направи подкрепата на петицията от българи извън страната. Очевидно поставения въпрос силно ги интересува макар да са далеч от родината. Тъжното е, че някои от тях отбелязват в коментарите си, че са напуснали в България именно заради хората от Държавна сигурност, които след промените през 1989 г. са заграбили икономическата власт и не дали възможност на гражданите за нормално развитие в собствената им страна. Това е много тежко обвинение от страна на млади хора, чийто потенциал днес е използван от други държави, но не и от родината им.

Стратегията ни е, когато подписите в петицията достигнат 1000 да внесем документа в Народното събрание. Същевременно подготвяме сайт, на който петицията да продължи да събира подкрепа. Дебатът за пенсионната реформа предстои през ранната есен. Надяваме се в началото на септември Комитетът по петициите, жалбите и правата на гражданите в Народното събрание да е разгледал на заседание поставения от нас въпрос. Важно е дискусията за намаляването на пенсиите на ДС-служителите и тези от тоталитарните организации да се проведе преди приемането на пенсионната реформа.

В започналата дискусия много бързо се чуха гласове, че народните пенсии са били отнети след падането на комунизма, а хората от ДС са били заслужили пенсиите си и няма какво да се намалява.

Това са смехотворни аргументи, с които дискусията се замъглява. Ако се върнем назад и видим какво са вършили служители от ДС ще видим, че нито едно тяхно начинание не е завършило с успех и в полза за България. Те преследваха и репресираха български граждани, които след промените бяха оправдани и сега българската държава им изплаща обезщетения за нанесените вреди. В този смисъл враговете, които ДС преследва, се оказаха, че не са били врагове. След това в международен план хората от ДС работиха срещу страните от демократичната общност, които днес са съюзници на България, а не врагове. Излиза, че 45 години държавата е харчила огромни средства за поддържането на ДС и на нейната агентура, за да се борят с някакви врагове, които всъщност никога не са били врагове на свободна и демократична България. Изобщо за щетите, които българската държава е понесла в резултат на погрешните политически постановки на БКП и нейния репресивен апарат може да се говори много. В социален план тези борци против капитализма след промените много бързо приеха капитализма като нещо нормално и те се превърнаха в едни от първите български капиталисти. Няма дейност през комунистическия период, която тези хора да се вършили и да се похвалят с резултат в ползва на страната. Затова когато се говори за техния "принос" трябва много да се внимава и да не се разчита на къса памет. От тази гледна точка не мога да се съглася с изявлението на управителя на НОИ Христина Митрева, която каза, че на тази група лица народните пенсии били отдавна отнети, и сега взимали пенсии, които съответствали на приноса им. Ами какъв е техният принос? Ако приносът им бъде оценен реално, той е нулев. Да не говорим за нанесени вреди, за прекършените съдби на милиони хора, за близо 30 000 убити и 200 000 техни близки, които са страдали по лагери и затвори. Всичко това не може да си изкупи по никакъв начин.

В момента в комисията по досиета чета материали за убийствата по българските граждани и съм потресен от това какви огромни суми са били хвърляни за преследването на младежи от България и от други бивши социалистически страни, само заради това, че са искали да напуснат страна, да заминат на Запад, за да учат или да потърсят по-добър живот. Нещо, което днес е право на всеки един човек.

Смятате ли, че петицията ще намери политическа подкрепа и тя ще бъде включена в дебата за пенсионната реформа? В повечето случаи досега политиците са използвали проблемите на тоталитарното наследство конюнктурно, вместо да се търси решение за тях в дългосрочен план.

Ние ще провокираме политиците да реагират, защото много е удобно включително и за т. нар. демократи след 1989 г. да са пасивни и да не се противопоставят открито на забравата на миналото и на въпроса за справедливостта. Затова и много хора днес упрекват правителствата на СДС, че те е трябвало до намалят тези пенсии, да отворят архиви на ДС, на проведат лустрацията. Не бихме могли да се надяваме на силна подкрепа в парламента от управляващата партия ГЕРБ, нито от Синята коалиция, още по-малко от останалите партии в парламента. Но нашата гражданска позиция и дълг е тези, които страдаха и тези, които и днес страдат с най-ниски пенсии в страната, да получат справедливост. Винаги в такива случаи е важна подкрепата на гражданите и ние се надяваме, че чрез отправения апел да получим по-голяма подкрепа от тях за петицията.

Васил Къдринов е завършил социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1985 г. е арестуван и осъден на 18  месеца лишаване от свобода за "противодържавна агитация и пропаганда срещу НРБ и СССР". Съучредител е на клуба за демокрация и активист на СДС в Пловдив (1989-1991). След това работи като учител и социолог. От 2004 г. е съветник на евродепутати от Групата на Зелените в Европейския парламент. Инициатор е на европейски парламентарен натиск за отваряне на архивите на ДС през 2006 г ., а също така и на и движението "Граждани срещу ДС". Директор е на Центъра за памет за съпротивата срещу тоталитаризма "Хана Аренд" и член на работната група за европейска памет и съвест.

Какъв е поводът за организирането на петицията за намаляване на пенсиите на служителите в тоталитарните организации и в Държавна сигурност, инициатива, в която се включи и оглавявания от вас Център за памет и съпротива срещу тоталитаризма  "Хана Аренд"?

Центърът "Хана Аренд" участва в европейската платформа за памет и съвест. Тази платформа беше инициирана от председателството на Европейския съюз на република Чехия през пролетта на 2009 г. Тогава се състоя и конференция в Европейския парламент. Беше инициирана резолюция на европарламента за европейската памет и съвест, която се отнася за миналото, свързано с тоталитарния комунизъм. Целта на платформата, в която участват организации от цяла Източна Европа, както и от Западна Европа, е да се създаде атмосфера в Европа, така че комунистическите престъпления да не бъдат забравени, да бъдат третирани по същия начин, както престъпленията на нацизма. Младите поколения да имат представа и знание за тоталитарния комунизъм, за това какво се е случило и как то да не се повтори. Разбира се, всичко това е свързано с много аспекти на проблема, отнасящи се както с преподаването на историята, така и с мемориалните паметници, които трябва да се създадат, за да напомнят за миналото. Но проблемът е свързан и със справедливостта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

47 коментара
 • 1
  sonia_dakova avatar :-|
  Sonja

  Подкрепям напълно предложението и бих искала да зная как и къде да подпиша петицията.
  Държа да кажа, че не съм от пострадалите от социализма, но смятам, че много голяма част от работилите в ДС и ДКМС, БКП, Профсъюзите и т.н. не работеха в полза на обществото и то трябва да им покаже отношението си, намалявайки безумните им пенсии до средното за страната.

 • 2
  huku avatar :-|
  Huku
 • 3
  afonia avatar :-|
  RED MAFIA

  СССР /Россия/ по престъпления е наравно с Нацизма във Германия и при това положение понятието комунист- антифашист се обезмисля дори по лошо става съпричастник. Също означава че България е била подложена на геноцид и репресии в съучастие с БКП и носеща същата отговорност.
  Изводите са : 1. Россия трябва да се извини на България за геноцида 1944 г.- 1989 г.Същото се отнася и за БСП/БКП/
  2. Всички паметници на съветската армия и " антифашисти" в България да бъдат премахнати като унижаващи самочувствието на Българите.
  3. Россия дължи обезщетения на Република България за извършените злодеяния в огромен размер / 1 350 милиарда евро /за 45 годишна колонизация на България и подържане на тоталитарен режим.
  4. Пълна забрана на БСП/БКП/ и сродни тоталитарни партии завинаги.
  5.Премахване на всички военни и цивилви отличия и облагите от тях свързани с действията на Съветската армия и подръжниците им в България.
  6. Обявяване така нареченото " Партизанско движение" в България до 9.09.1944 г. за ПРЕСТЪПНО и Терористична организация подържано от Съветската армия.
  7. Обявяване на съветските агенти в България за престъпници и терористи и изгонването им.
  8. Намаляване присъствието на Руска дипломатическа общност до минимум само в София и закриване на такива в други градове. Само представителна роля на Россия в Столицата София.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2009/07/03/748803_minalo_nerazdelimo/

 • 4
  afonia avatar :-|
  RED MAFIA

  РЕЗОЛЮЦИЯ 1096 (1996) на ПАРЛАМЕНТАРНА АСАМБЛЕЯ на СЪВЕТ НА ЕВРОПА за мерките за разрушаване наследството на бившите комунистически тоталитарни системи
  http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2002/04/28/0016.shtml
  1. Наследството на бившите комунистически тоталитарни системи не е лесно за манипулиране. На институционално ниво това наследство включва (прекалена)централизация, милитаризация на гражданските институции, бюрокрация, монополизация и свръх регулиране; на ниво общество то достига от колективизъм и конформизъм до сляпо подчинение и други модели на тоталитарно мислене. Установяването отново на гражданска, либерална държава под върховенството на закона върху тази основа е трудно - затова старите структури и модели на мислене трябва да бъдат разрушени и превъзмогнати.
  …………………………………………………………………………………………………………….
  4. Следователно една демократична държава основана на върховенството на закона, когато разрушава наследството на бившите комунистически тоталитарни системи, трябва да прилага процедурните средства на такава държава. Тя не може да прилага никакви други средства, тъй като тогава тя няма да се различава от тоталитарния режим, който трябва да бъде разрушен. Демократичната държава основана на върховенството на закона разполага с достатъчно средства, за да гарантира задоволяването на каузата на справедливостта и наказване на виновните - тя не може и не трябва, обаче да обслужва желанието за отмъщение вместо справедливостта. Вместо това тя трябва да уважава правата на човека и основните свободи, като правото на справедлив процес и правото да бъдеш изслушан и тя трябва да ги прилага дори към онези хора, които, когато са били на власт, самите те не са ги прилагали. Държавата основана на върховенството на закона може също така да се защити срещу възраждането на комунистическата тоталитарна заплаха, тъй като тя разполага с достатъчно средства, които не противоречат на правата на човека и на върховенството на закона и са основани на използването на наказателно съдопроизводство и административни мерки.
  5. Асамблеята препоръчва на страните-членки да разрушат наследството на бившите комунистически тоталитарни режими като преструктурират старите правни и институционални системи, процес, който трябва да се основава на принципите на:
  I. демилитаризация, за да се гарантира премахването на милитаризацията на по принцип граждански институции, като съществуването на военизирана затворническа администрация или войски на министерството на вътрешните работи, което е типично за комунистическите тоталитарни системи;
  II. децентрализация, особено на местно и регионално ниво и вътре в
  държавните институции;
  III. демонополизация и приватизация, които са от централно значение за изграждането на някакъв тип пазарна икономика и плуралистично общество;
  IV. премахване на бюрокрацията, което би следвало да намали комунистическо-тоталитарнто свръх регулиране и да прехвърли властта от бюрократите обратно на гражданите.
  6. Този процес трябва да включва трансформация на манталитета (трансформация на сърцата и умовете), чиято главна цел трябва да бъде елиминирането на страха от поемане на отговорност и да елиминира също така неуважението към различието, екстремния национализъм, нетърпимостта, расизма и ксенофобията, които са част от наследството на старите режими. Всички те трябва да бъдат заменени от демократични ценности като търпимост, уважение към различието, субсидиарност и отговорност за собствените действия.
  7. Асамблеята също така препоръчва криминалните действия извършени от лица през време на комунистическо-тоталитарня режим да бъдат преследвани и наказани по стандартния наказателен кодекс. Ако наказателният кодекс предвижда статут на ограничения за някои престъпления, той може да бъде разширен, тъй като това е само процедурен въпрос, а не съществен такъв. Приемането и прилагането на наказателни закони с обратна сила, обаче не се позволява. От друга страна е позволено съденето и наказването на лице за действие или бездействие, които по време на извършването им не са представлявали криминално престъпление съгласно националното законодателство, но които се смятат за такива съгласно общите принципи на правото признати от цивилизованите държави. Освен това, когато дадено лице явно е действало в нарушение на правата на човека, твърдението, че е действало в изпълнение на заповеди, не изключва нито незаконността, нито персоналната вина.
  8. Асамблеята препоръчва преследването на личните престъпления да става заедно с реабилитацията на хора осъдени за "престъпления", които в едно цивилизовано общество не представляват криминални деяния и на тези, които са осъдени несправедливо. На тези жертви на тоталитарното правосъдие също така следва да се присъждат материални компенсации, които не бива да бъдат (много) по-ниски от компенсациите присъждани на несправедливо осъдените за престъпления по стандартния действащ наказателен кодекс.
  ……………………………………………………………………………………………………………
  15. Асамблеята препоръчва властите във въпросните страни да проверят дали техните закони, разпоредби и процедури отговарят на принципите съдържащи се в тази резолюция и да ги коригират, ако е необходимо. Това ще помогне за избягване на внасянето на жалби по тези процедури в контролните механизми на Съвета на Европа по Европейската конвенция за правата на човека, мониторинговата процедура на Комитета на министрите или на мониторинговата процедура на Асамблеята по Заповед № 508 (1995 г.) за изпълняване на задълженията и ангажиментите от страна на страните-членки.

 • 5
  peho avatar :-P
  peho

  Господин Христов, били ли сте чавдарче? А пионер? На манифестации ходили ли сте? Ако сте били защо да не ви бъдат увеличени данъците, все пак сте поддържали едни тоталитарни институции. Колкото и да е смешна тази логика то тя е аналогична на това което е заложено в тази петиция. В момента тя призовава в сляпо наказание на група хора омразни на автора. Нека да ви дам пример. Майка ми е била член на БКП. Но за "съжаление" не е била доносник а строителен инженер. Участвала е в проектирането на КРЗ във Варна, няколко ЖП гари и подстанцията в квартал Аспарухово. Въпреки, че е на 67 години тя продължава да работи и да плаща всичките си данъци и да се осигурява на заплатата си. Съответно при пенсиониране ще взима максималната по закон пенсия. Но изведнъж тя може да загуби голяма част от нея заради една уж търсеща справедливост петиция. Смятате ли, че ако се стигне до това намаляване на пенсията и тя заведе дело в Европейският съд по правата на човека, доводите за намаляването ще издържат? Изглежда факта, че тя не е извършила никога престъпление, но е имала нещастието да се роди в комунистическа държава и колко чудно, да повярва в тогавашната пропаганда е престъпление. Как е трябвало тя да разбере какво е правилно и кое не?
  Да оставим този пример настрана, все пак сигурно съм пристрастен защото съм дете на детеядец комунист и т.н.
  Радвам се, че поместихте това интервю, защото се вижда автора колко ограничено и сляпо виждане има по проблема. Аз смятам, че трябва да има наказани и то хората които са проваляли съдби заради един виц, на хора които са изнудвали с власта си, хората които си разпределиха държавата, но да се говори за ДС само като за сбирщина от доносници е смешно. Смятате ли, че офицерите от Външно разузнаване заслужават намаляване на пенсиите? Тези от контраразузнаването? ДС не е само Шесто. Стигаме и до това мнение:
  "...те никога не са внасяли осигурителни вноски...БКП е счела, че нейните щатни функционери няма нужда да внасят осигурителни вноски. В този смисъл въпросът е дали работата на тези хора в БКП, ДКМС, ОФ и други трябва изобщо да бъде взет предвид."
  В момента служителите в армията, МвР и съдебната система не плащат осигуровки, те вършат ли работа тогава?
  Въобще смятате ли, че е нормално да се извършва такава агитация за петицията без да се прави какъвто и да е анализ, без да се признае, че темата не е елементарна и е нужен диалог преди да се вземат каквито и да е решения. За малко повече от седмица имаме три статии подтикващи към демонизация на голяма група хора на базата на престъпления извършени от една прослойка. Няма да е лошо ако отидете например в detstvoto.com за намерите там тези така зли бивши членове на ДКМС. Някой даже са били отряден председател и комсомлски секретар. Колко ли майки, деца и старци са избили за да стигнат до там?
  Надявам се, че отговорите поне на няколко от повдигнатите от мен въпроси. А и си чакам минусите, всичко под -60 ще е слабо представяне. Все пак повечето които ще ми ги подарят са били на 5-10 години когато е падал комунизма, но за сметка на това са пълни с омраза и сигурно мнение за всичко преди 89-та. Приятно прекарване на уикенда.

 • 6
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец

  Ако се върнем назад 20 год.битката за Първият избран демократично ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,е малко тъмна.Спомням си,конкуренцията между П.Берон и Ж.Желев.Желю беше в България Берон някъде.След слизането на Берон от самолета разбрахме че е служител на ДС.Жельо-зелето е бил написал някаква книга подкрепена от обкръжението на Л.Живкова.Берон беше обиколил света като биолог,и издаде няколко книги.Имам две от тях.Някой трябва да обясни на младите хора в България ,че през комунизма не е възможно да напуснеш границите на комунистическа българия без да си подписал документ за сътрудничество с ДС.Капитал -мисля че това е добра тема.

 • 7
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец

  Не съм фен на Берон/между другото дядо му е защитил докторска дисертация в Германия/,а БУКВАРЪТ онлайн имам от БИБЛИОТЕКАТА НА АМЕРИКАНСКИЯТ КОНГРЕС .Плачът на хората затворили възможността на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД да види цивилизацията е жалък.Останете си там другари-с влаковете на дружбата до ленинград построен от ЕВРОПЕЙЦИ.

 • 8
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  Според мен на всички, които са си "живуркали" по времето на комунизма, ядоха евтини луканки и си траеха, трябва да им се намалят пенсиите, както казваше един герои от от една гениална книга: всеки е виновен за всичко пред всички. Една социална система няма как да съществува без поне мълчаливото съгласие на социума!

 • 9
  pjw avatar :-|
  pjw

  до коментар номер 5

  Да е жива и здрава майка Ви, проблемът не е в тези хора, "омразни на автора" както казвате - строителни инженери, учители и т.н.

  Проблемът е в тези така наречени "работили за държавата" труженици на тихия фронт, които - о,да! - са си просто доносници и/или крадци. И сега живеят царски на Ваш гръб, господине, и на гърба на майка Ви, която си плаща всичките данъци.

  Правете разлика.
  И не се обиждайте напразно....

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  От време на време фашагите се разскачват, къде като демосрати къде като радетели за Нов ред в Европа и като така търсят реванш, понеже все някой друг им е виновен.... нищо ще им мине...
  А държава без "служби", включително и репресивни, е като жена без дупка, бутилка с дупка и музика от Йосиф Цанков (по един стар тоталитарен виц от 50-те)
  останалото е белетристика....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK