Тайният затвор на ЩАЗИ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тайният затвор на ЩАЗИ

Изглед на затвора отвън.

Тайният затвор на ЩАЗИ

Едно от най-секретните места в Източен Берлин по време на комунизма съхранява паметта за страховитата Държавна сигурност на ГДР и се посещава от над 300 000 души годишно

Христо Христов
22875 прочитания

Изглед на затвора отвън.

© Христо Христов


До 1994 г. едно място в Източен Берлин липсва от картите. Причината е основателна – там е изграден тайният затвор на ЩАЗИ – смразяващата Държавна сигурност на бившата ГДР. Вместо затвор на картите са отбелязани просто ниви. Секретният затвор крие страшни тайни – тук намират края си стотици германци, пречупени са хиляди човешки съдби, смачкано е човешкото достойнство на всеки арестант.

 "Подводницата"

Началото на затвора е поставено след падането на Берлин в края на Втората световна война. В покрайнините на източната част на бомбардираната германската столица НКВД (Народный коммисариат внутриннних дел – Народен комисариат за вътрешни работи (обединена служба за държавна сигурност на СССР, (1922-1923 г., 1934-1943 г.) изгражда място, където извършва негласни разпити и чистки на заловени германци.

За да не бъде забелязан и да привлича вниманието затворът в първоначалния си вид е бил само подземен. Килиите са се пълнили с вода до коленете на арестантите и оттам идва прозвището му – "Подводницата". След арестантите се озовават и до 12-годишни деца. 15 000 деца са били арестувани в този период и обвинени, че са били т. нар. "върколаци", организирани в съпротива срещу Червената армия.

"Освен че са подгизвали във вода, арестуваните са били набутвани в тесните килии по 12 души, така че да не могат да се отпуснат и да стоят през повечето време изправени. За тоалетна са служили кофа или тенджера", разказва Юрген Брайтбарт, гид в затвора. Жените са били изнасилвани от съветските войници. Тифът и туберкулозата са били постоянни спътници на хората имали нещастието да попаднат в това зловещо място.

Между 3000 и 4000 души намират смъртта си в затвора през 40-те и началото на 50-те години. Когато след обединението на Германия започват разкопки в района са открити масови гробове в кратери от бомби от Втората световна война.

В ръцете на ЩАЗИ

НКВД контролира затвора до 1951 г. След това той е поет от създадената година преди това ЩАЗИ. Подземието е просъществувало до 1961 г., когато са били построени и надземните сгради. Те са скрити от висока каменна ограда. Само вишки за наблюдение в ъглите са подсказвали, че това място е специално. Началникът на затвора в продължение на 27 години е живял в един от жилищните блокови срещу местоработата си. Много от надзирателите са били устроени по същия начин.

Арестуваните пък изобщо не са знаели къде ги откарват, тъй като или са били превозвани в закрити коли или не им е позволявано да гледат. "Постепенно затворът се превръща в т. нар. предварителен арест – място, където "враговете" на комунистическата партия в ГДР са били затваряни, и където са изтръгвани показанията и са се провеждали съответните следствени действия", обяснява Юрген Брайтбарт.

Самият той е лежал в затвора в продължение на 6 месеца през 80-те години. Брайтбарт е типичен пример за това как е могло да се озовеш не само в полезрението на ЩАЗИ, но и да се превърнеш във "враг". "Бях хипи и имах чичо в Западна Германия, който ми изпращаше дънки и други западни дрехи, плочи със западна музика. Слушах любимите Pink Floud. Бях обвинен в западно влияние", спомня си той.

По времето на съществуването на ГДР 12 000 западногерманци са били отвлечени от ЩАЗИ. Една голяма част от тях са преминали през тайния затвор на източногерманската Държавна сигурност. Тук арестанти са били и много представители на интелигенцията в ГДР, които не са били съгласни с комунистическия режим и са оказали съпротива.

"Арестуваме само виновните и ще го докажем"

Това е бил девизът на служители от ЩАЗИ и те са се стремели да го спазват безупречно. В основата на методите за пречупване на арестуваните е поставена психологическата обработка на "обекта". От пълно дезориентиране през изолация и денонощни разпити, на които винаги се е демонстрирало кой командва.

След падането на Берлинската стена бившият арестант Брайтбарт научил от педантично воденото му досие, че първият разпит, който му е бил проведен в затвора, е продължил 27 часа. Използвани са и други методи – облъчване с рентгенови апарати и поставяне под съд, от който върху главата се стичат капки. Арестантите са получавали номера и обръщането към тях е било по номера, а не по име. Контакти с останали арестанти са били невъзможни. Разрешавало се е да се седне само по време на храна. Самата храна е била с ниско качество – супа-вода и 400 грама хляб.

През 80-те години се е разрешавало и кратки разходки на чист въздух. За целта са използвани отделни открити килии във външния двор, в които арестантите са били местени. Над тях е бдяла охрана, въоръжена с "Калашников". Поради спецификата на откритите килии арестантите им дават прозвището "клетки на тигрите". Разходните са траели 15-20 минути един или два пъти седмично.

Каква е била действителната обстановка в затвора разбира и дългогодишният шеф на ЩАЗИ Ерих Милке. По ирония на съдбата той е един от последните обитатели на затвора, след като е бил арестуван през 1989 г. след падането на Берлинската стена. Макар и никога след това да не е осъден за издевателствата на ЩАЗИ.

Затвор - национален паметник

От 1994 г. затворът е обявен за национален паметник и в него се организират посещения. Обиколките в затвора се осъществяват само на групи и се ръководят от специален гид, тъй като има опасност човек да се загуби. През 2006 г. дори се е стигнало до куриозен случай, при който представители на Европейския парламент са се оказали заключени, след като управата затворила затвора преди те да са го напуснали.

За гидове ръководството на националния паметник е привлякло някои бивши арестанти като Юрген Брайтбарт, защото с личните си впечатления и разказ те допринасят изключително умело да усети автентичната атмосфера, царяща в затвора преди 1989 г.

"Посещенията се увеличават с 15-20 процента всяка година. За 2009 г. посетителите бяха 314 000 души", споделя Андре Кукиш, пресаташе на националния паметник. 48-50 процента от тях са ученици. "Характерно е, че по-младите посетители не знаят много за ГДР. За час и половина тук обаче те емоционално се докосват до онази система и започват да разбират за какво е била предназначена тя", допълва Кукиш.

Обиколката започва с прожекцията на документален филм за изграждането и падането на Берлинската стена, и дейността на ЩАЗИ. Следва обиколка през тесните и мрачни подземия на "Подводницата", а след това и през килиите в затвора, изграден през 60-те години.

При обиколката човек може да разгледа бус, с който са били прекарвани арестантите, да види следи от нокти на затворници, поставени в специален гумен изолатор или да престъпи прага на килия от 80-те години. Както и да влезе в стаите за следователи или помещенията за обискиране на арестантите.

Преди обиколката да завърши и да отведе групата в една от "клетките на тигрите" Брайтбарт се спира в стая с висящи от стената тапети, напомняща за соца и с маси, ползвани от офицерите на ЩАЗИ. Отговаря спокойно на въпроси, които от групата му задават.

Един русокос тийнейджър, наивно го пита: "А Хонекер (Ерих Хонекер, генерален секретар на Германската единна социалистическа партия в периода 1971-1989 г., б. а.) знаел ли е за затвора?" Юрген Брайтбарт отговаря риторично: "А Хитлер и Сталин знаели ли са за тяхното време? Знаели са. И Хонекер е знаел, разбира се." 

Репортажът е осъщесвен с любезното съдействие на преводача Николай Стойков.

ЩАЗИ – Държавна сигурност на ГДР

Министерството на Държавна сигурност в ГДР е по-известно под абревиатурата ЩАЗИ. Началото му е поставено през 1950 г., когато е създадено с решение на правителството на Източна Германия. За образец е ползван на съветската НКВД.

Дългогодишен шеф на ЩАЗИ е Ерих Милке (1957-1989), една от най-мрачните фигури за източногерманците.

Чрез ЩАЗИ комунистическият режим в Източна Германия налага тотален контрол над обществото, като следи за всякакви прояви, отклоняващи се от вижданията на комунистическата партия. Държавна сигурност в ГДР постига целите си, изграждайки система от огромен апарат - 91 000 щатни служители и над 300 000 доносници.

До 1994 г. едно място в Източен Берлин липсва от картите. Причината е основателна – там е изграден тайният затвор на ЩАЗИ – смразяващата Държавна сигурност на бившата ГДР. Вместо затвор на картите са отбелязани просто ниви. Секретният затвор крие страшни тайни – тук намират края си стотици германци, пречупени са хиляди човешки съдби, смачкано е човешкото достойнство на всеки арестант.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • iliika76

  държава без затвори полиция - ДАНС - армия нее държава имало ги е и ще ги има ВИНАГИ

 • 2
  gh avatar :-|
  G. H.

  В България лакеите на съветската проказа извърхиха духовен геноцид и затриха цвета на нацията, като със зверствата си "възпитаха" народа в такова раболепие и страх, което не е било характерно и за 5те века "турско робство" - любимата "свещена крава" на другарите. Докато агент Сава се грижи за антитурските настроения сред "населението", другарите "националисти" не престават да грачат за "робството", при всеки опит да се разчепка ЗЛОВЕЩАТА роля, която Русия вече втори (да не кажа трети) век играе в историята ни. А престъпленията на червената чума срещу нашия народ остават ненаказани, дори морално неосъдени!

  И ето го резултата - горния гневен идиот.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "G. H.": под "... затриха цвета на нацията...." имаш предвид дупетатие от 25 ОНС, министрите от правителствата 1941, 1944, княз Кирил, Богдан Филов, Дочо Христов, Константин Партов и подобни цветенца, нали ?

 • Танас

  А нашите дупедавци вместо да си получат заслуженото чрез ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ определят дневния ред и бъдещето на страната и ни загробват за поколения наред с подписването на унизителни договори с империята на злото.

 • 5
  gerotheone avatar :-|
  gerotheone

  Ей, чумо такава, назована boby1945, ти няма ли да преш да сереш тия лайна под всяка статия? В предишните ти коментари твърдеше, че СССР сам е спечелил войната и че е "освободил" народите от Източна Европа. Сега тук отново се правиш на много остроумен, но ти не си нищо повече от една деградирала проруски настроена свиня, чиято мозъчна дейност е замръзнала през далечната 1973 година и от тогава караш на импулси идващи от вегетативната ти нервна система.
  Искам да ти кажа, че в споментатото народно събрание е имало много повече Българи и Родолюбци, отколкото във всички следващи народни събрания. И да, Русия и СССР са ни причинили много повече злини от турци и византийци.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "gerotheone": и сега ги има путик Българите и Родолюбците от 25 ОНС, на Католическото гробище са може да им запалиш свещ, даже две.....
  Надявам се поне днес на Българите и Родолюбците от 25 ОНС не им минава през акъла да се съюзяват с Хитлер (01.03.1941) с аплаузи или да обявяват война на Англия и САЩ, пак с аплаузи (13.12.1941), да измислят ЗЗД, да решават еврейският въпрос, да окупират Югославия и Гърция, да помагат на Германия във войната, да убиват непълнолетни и ред други родолюбиви начинания, щото сам виждаш Хитлер не искаше да ни освободи, Рузвелт и Чърчил също, та се наложи Сталин да ни освободи, а пък той сам знаеш .......


 • 7
  donio avatar :-|
  donio

  А бе наскоро като че ли разкриха някякви други тайни затвори из Европатаимаше и разследване,скандали и прочие,но нещо се потули работата пък после ние взехме да приемаме затворниците от там какво става нека ме светне някой.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "donio":демосратите рестипути в България не се интересуват от разни "тайни" затвори в Европата, още повече свързани с далаверите на нашиият голем брат в Ирак и Афганистан, те се интересуват от краднатото от тях през войната, което, за беля, им го краднаха хората на Сталин след 1944, та и ги съдиха и ги чушнаха за срамотите ....
  Надяваха се 1989 да си го ре-краднат, ама карък, пак им го краднаха... виж в това двойно краднене как може да им помогнеш......
  Щото два пъти кле..ни през 45 години множко идва, разбирам ги, те не разбират, те там е проблемът....

 • 9
  kudro avatar :-?
  kudro

  А бре Боби ти да не си на другаря Червенков от родата, че на промита кратуна ми мязаш...

 • 10
  dtz avatar :-|
  Luc

  Тъй като ДС е давала почти неограничена власт над гражданите* (примамлива цел) и едновременно е била организация за обслужване или, ако предпочитате, слугинстване на висшата номенклатура* на един престъпен тоталитарен режим** (цената, която се плаща за постигане на целта), то е неизбежно "сред стегнатите редици на железния юмрук на партията" да преобладават посредствени от морална гледна точка личности с доминиращи хиено-чакалски наклонности.

  *Виж статията и архивите на ДС;
  **Виж решението на Европейския парламент.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.