Ар(т)хитектура

Европейската комисия оповести седемте кандидатури за тазгодишната награда "Мийс ван дер Рое" - едно от най-престижните европейски отличия за съвременна архитектура. Наградата се дава на всеки две години, като отразява "отличните и новаторски проекти, съчетаващи висококачествена конструкция със забележителна архитектура". Кандидатурите се одобряват от независими експерти от цяла Европа, както и от Европейския съвет на архитектите. Тази година бе обявен списък с 33 проекта, който ще бъде публикуван в каталог и съдържа нови сгради от Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Норвегия, Словения, Испания, Турция и Великобритания. Най-добрите 7 пък ще се борят за голямата награда през април. Ето ги и тях:

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  Омерзен

  Някога дядовците на днешните мутри сътвориха София с улици, в които едва са се разминавали два пайтона. Къщите - келяви, калпави, блудкави и сеещи скука, жив отклик на стотиците години иго. Мизерия, беднота, липса на фантазия и пари.
  За чест на наследниците им днес с гордост можем да отбележим, че стилът на мутробарока е също така затъпяващ, сив и странен - с блокове, на чиито горни етажи има ДОТ и ДЗОТ за кръгова отбрана - може би намек за идната разплата за залумите? София имаше уникалният шанс на днешен Берлин да стане нещо ново, прекрасно и очовечено като място на живеене - но не би! Шопите, взели си обратно парчетата земя, с одобрението на разни новопръкнали се строителни шашкъни, нацвръкаха такива безобразни сгради, така безочливо иззеха тротоарите ни, градинките ни и всичко, що межеше да се вземе без да се плати, че София столетие няма да може да добие не европейски, ами дори азиатски вид. София продължава да вони на село, на дълбока провинция и на място, в което не е добре да се живее. Естественно, не става дума за дошлите от провинцията - за тях София е върхът. Но те не могат да бъдат критерии, техният вкус е известен - от люде, дето довчера са си трили гъза с тиквени ластуни, култура и естетика не чакай. Пресата, вместо да се надигне и защити ефективно столичани, услужливо предъвква престъпленията на строителната мафия, зер произвеждаме сега класа на богаташи, трябва да си траем. Само че така се произвежда класа на лумпени, а не на лидери. Така се съсипва държава, а не се прави нов обществен строй. Но нищо - след някакви си 40 години нещата ще си дойдат на мястото, ако е рекъл господ. Дотогава, който е останал тук, ще е свикнал и с новия вид на София - все така безутешен, унил, песимистичен, втръснал.
  Ича би изход - надали. Общината не управлява строежите, тя граби града. Грабят го ефективно и със замах. Като за последно. Така се учеха в килиите. Така ще бъде и занапред. Затова - дайте да се изнасяме оттук, няма смисъл повече да ни тровят живота и да ни затъпяват като себе си. Нека тук останат патриотарите и далавераджийте. Тук им е добре- като свиня в локва кал.

 • 3
  Avatar :-|
  Equinox

  Омерезне - моля ти се - спести ни напъните ти за мисъл!

 • 4
  Avatar :-|
  архитект

  Едно уточнение: името на един от академиците в световната архитектура на XX в., роден в Германия, е Лудвиг Мийс ван дер Рое, а не "Рохе" (не всяка изписана буква трябва да се чете )
  и една препоръка към г-н Огнян Георгиев - моля, не само от любопитство, а и от коректност към творците, публикувайте имената на архитектите към всяка снимка на сграда, ще е интересно и поучително!

 • 5
  Avatar :-P
  leo

  samo edin тъпан kato Омерезне може да сътвори такава глупост
  sto za idiot si ti ne mi e qsno da ne bi da smqtash 4e sofiq ti e new york be
  vida na grada zavisi ot finansovoto blagosustoqnie на вси4ки ни
  kak o4akvash da ti izglejda sofiq с 98% бедност
  София продължава да вони на село, на дълбока провинция и на място, в което не е добре да се живее. Естественно, не става дума за дошлите от провинцията - за тях София е върхът.
  виж какво мизерно същество такова недей да живееш в софия като ти мирише на курешки
  а иди в манхатън да гледаш само хубави сгради и да ти се плакне душата депресирана
  а когато спреш и се огледаш 4е си нищо и никакъв пръдльо може и да осъзнаеш 4е цената на хубавата гледка ти не можеш да си я позволиш а и кадето и да идеш както ти каза :безутешен, унил, песимистичен, втръснал. ти все такъв ще си си останеш - едно безутешно мрънкало
  защото грижата и проблема не е толкова в дизайна на цялата столица и на обществото а по скоро в дизайна на собственият ти апартанент ,на колата и семейството ти на отношенията ти с хората и собственият ти успех като 4овек

 • 6
  Avatar :-P
  BURAGS RULZ

  MANAHATAN PRILI4A na MOQ GRAD

 • 7
  Avatar :-|
  Niko

  Защо всички ревете срещу Омерзен?
  Припознавате се в някои от отрицателните герои, които описва в коментара си или...?


 • 8
  Avatar :-|
  C.M.

  Човек като погледне тази тема и види броя коментари отдолу, и ще си каже - я виж колко хора се интересуват и вероятно разбират от архитектура. И като се зачете, вижда че повече от 80% от коментарите нямат нищо, ама нищо общо с темата, а са лични нападки - между анонимните писачи и срещу автора на съответния текст.
  Според мен, посочените по-горе сгради изглеждат интересно (някой би казал "изчанчени" но едва ли стават за обитаване - за работа или за живеене. Подобен тип сгради би трябвало да се оценяват спрямо заобикалящата ги среда и чувството на хората, които биха живели в тях. На макет всичко изглежда авангардно, проблема е какво излиза, когато се излеят основите му. Примерите в София за подобни разминавания са поне 10.

 • 9
  Avatar :-|
  Огнян Георгиев

  до архитект:
  Грешката в името е неволна, приех поправката
  Що се отнася до архитектите, напълно правилен коментар, веднага поправих пропуска. Все пак е хубаво да знаят името ти, когато си стигнал до награда.

 • 10
  Avatar :-|
  "провинциалистка"

  Ех, Омерзен, не стихва злобата на "столичани" срещу "провинциалистите".
  Смешно, грозно и признак на лошо възпитание и ниска култура.

  Както ти каза шопите построиха тези безумни сгради върху земята си, пък и дори да не са те ... както и да е.

  Аз лично съм в този град защото тук са най-добрите възможности за мен да работя и да се развивам.
  Не го харесвам като архитектура, не харесвам липсата на дървета, не харесвам липсата на един нормален парк със здрави пейки, осветление и пуканки, не харесвам огромната дупка на строежа до нас и съответно сивия цвят на прането ми и белият прах по мебелите, не харесвам пренебрегването на правото на живот и безопасност на пешеходците, не харесвам въздуха с аромат на автомобилни газове.
  Харесвам възможностите, които той дава да се опитам да постигна нещо.

  И за да се заяда последно и общо по темата - "столичани" идва от столица, която е една за цяла България и в никакъв случай частна собственост на потомствените или не толкова "софиянци".
  Истинската Столица са тези млади, умни и амбициозни хора, от цяла България, които искат да постигнат нещо, тук и сега.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал