Как гласува Великобритания

Според първите прогнозни резултати консерваторите печелят изборите

Първите прогнозни резултати сочат победа за консерваторите на Дейвид Камерън
Първите прогнозни резултати сочат победа за консерваторите на Дейвид Камерън    ©  Reuters
Първите прогнозни резултати сочат победа за консерваторите на Дейвид Камерън
Първите прогнозни резултати сочат победа за консерваторите на Дейвид Камерън    ©  Reuters

Много отдавна на Острова не е имало толкова вълнуващи и напрегнати избори, които изпълват със съдържание клишето "исторически". До последния момент остава интригата не само кой ще е следващият британски премиер, но дали и как ще управлява след вота.

Причината за неясния изход са както особеностите на британската избирателна система, така и впечатляващият възход на либералдемократите и техния харизматичен и телегеничен лидер Ник Клег. Това обърка стратегиите и калкулациите на традиционните претенденти за "Даунинг стрийт" 10 - лейбъристите на премиера Гордън Браун и консерваторите на Дейвид Камерън.

Така за първи път от близо три десетилетия насам в Лондон вероятно ще има правителство на малцинството или коалиционно управление. А който и да е следващият британски премиер, никак няма му е лесно.

Данните от т.нар. exit poll, в който се анкетират 20 000 от гласувалите британци, сочат победа за консерваторите на Дейвид Камерън. Така те печелят 307 места в парламента, лейбъристите остават с 255, а либералдемократите - с 59. За мнозинство в британския парламент обаче са нужни 326 депутатски места. Повече подробности четете тук, а по-късно на capital.bg очаквайте първите анализи и коментари по темата.

Британците гласуваха, сега политиците ще решават

Още от Капитал