Приложна дипломация

Няколко интересни идеи за реформа във външното министерство

Тук, в Дипломатическия институт към МВнР, се обучават бъдещите дипломати на България. Време е те да получат по-ясна идея за приоритетите на българската външна политика.
Тук, в Дипломатическия институт към МВнР, се обучават бъдещите дипломати на България. Време е те да получат по-ясна идея за приоритетите на българската външна политика.
Тук, в Дипломатическия институт към МВнР, се обучават бъдещите дипломати на България. Време е те да получат по-ясна идея за приоритетите на българската външна политика.    ©  Иван Григоров
Тук, в Дипломатическия институт към МВнР, се обучават бъдещите дипломати на България. Време е те да получат по-ясна идея за приоритетите на българската външна политика.    ©  Иван Григоров
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди време в "Капитал" писахме по две важни външнополитически теми. Първата беше свързана с Турция, която според нас е надигаща се сила със собствен дневен ред на Балканите и в по-големия географски регион около България. Тогава коментирахме, че по ред причини България напълно безотговорно и лекомислено е избутала темата за Турция в ъгъла на своята външна политика и това трябва да бъде поправено сега. Другата тема беше свързана със самото външно министерство, което има нужда от дълбока и смислена реформа, която да му даде значение и насока в новото време, в което живеем.

Вчера имах удоволствието да присъствам на кратка, но съдържателна лекция на директора на "German Marshall Fund" Крейг Кенеди, в която по много добър начин се вплетоха и двете теми. Лекцията на Кенеди беше строго професионална - каква реформа е нужна на едно външно министерство, за да работи ефективно в XXI в. Тъй като управляваната от него неправителствена фондация е един от най-значимите медиатори между правителства и сектори в Европа и САЩ, не едно и две външни министерства в ЕС се възползват от консултациите му. Ако синтезирам идеите на Кенеди до няколко основни препоръки, те изглеждат така:


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cons avatar :-|
  conservoir
  • - 1
  • + 6

  браво Огняне!

  Нередност?
 • 2
  bubaru avatar :-|
  bubaru
  • + 3

  Първо, никъде не видях да има идеи за реформа в МВнР, т.е. заглавието ви е безкрайно подвеждащо. Не знам какво са ви учили, но според мен заглавието трябва да казва какво има в текста.

  Второ, Кенеди е казал азбучни истини и по-скоро е странно, че ги цитирате, тъй като той очевидно е нямал какво да каже. Това че България трябва да концетрира знание за Балканите е известно от години, дори София лъжеше, че го има това знание. Приоретизрай - хелоу, това със сигурнист е новост само за вас.

  Трето, той със сигурност не е в МВнР заради реформите, а за да осигури някой проект за GMF, така че гледайте скоро дали няма да се появи нещо трансатлантическо с участието на България. Примерно "Ролята на България в трансатлантическите отношение", където външният министър ще каже, че нашата роля е малка, но важна (Младенов може и да е много по-светнат от някой от предшествениците си, но ако го питате по-конкретно, няма да може да ви обясни). Няма лошо в тези проекти (те не са и скъпи, към $50 хил.), но трябва да имаш да кажеш нещо.

  Четвърто, за да се осъществят тези азбучни истини, всъщност трябва да има рефома. Няма как да станеш "интелектуален магнит" ако не насърчаваш хората, които могат, а не хората, които са ти удобни. Не може да се разчита постоянно на някое случайно прозрение на Иван Кръстев. Отдавна нямам преки наблюдения, но Н. Младенов със сигурност мисли повече за собственото си бъдеще (в Б-я това е повече от нормално и човекът не трябва да бъде упрекван чак толкова много), отколкото за реформите в МВнР. За реформите трябва доста стомах, а той е показал, че такъв няма.

  Нередност?
 • 3
  cheta avatar :-|
  cheta
  • + 1

  Допада ми - конкретно, фокусирано, прагматично. Да оставим големите оратори на градските площади - при митингите.

  Нередност?
 • 4
  ivo0704 avatar :-|
  Иво0704

  Всичко добре, и после . . . !

  Нередност?
 • 5
  oggigeorgiev avatar :-|
  Огнян Георгиев

  bubaru: истината е, че не виждам разминавания между това, което Вие казвате и това, което съм написал.

  Реформа е всяко нещо, което кара администрацията да работи по различен (и понякога дори по-добър) начин. Смятам, че подобни три прости правила ще бъдат истинска реформа в МВнР - ако мислите, че то работи по този начин досега, то тогава имаме сериозни разминавания във вижданията си с Вас. Никое от тях не измисля топлата вода, но в комбинация представляват интересен път за ограничаване на безкрайния хаос, който представлява системата на българската дипломация. Затова и ги споделям.

  А иначе, разбира се, реформата не би могла да се ограничи само в тях - затова и съм споменал, че екипът в министерството в момента подготвя цял пакет от предложения, които трябва да станат готови до месец.

  Не сте уточнили какво Вие виждате под реформа, въпреки че го споменавате на няколко места, затова не зная какъв точно спор имаме.
  Казвате "няма как да станеш "интелектуален магнит" ако не насърчаваш хората, които могат, а не хората, които са ти удобни" - абсолютно съм съгласен и затова съм казал, че насърчаването на креативното мислене е основен проблем, както във всяка администрация.

  А дали и как ще се справи новият външен министър, това предстои да видим. Всеки заслужава кредит на доверие.

  Нередност?
 • 6
  blag009 avatar :-|
  blag009

  Оги не се цупи, грешката на Кенеди е, че на Балканите присъства и Турция?
  Второ реформата в МВнР е, да се отърве от ФЕОДАЛНИТЕ И РОДОВИ кланове!
  Трето, допустимо е до 20 %, да са НАШИ хора, НООО на третостепенни страни, в важните ... профе...профе ... и пак професионалисти!
  Кибик Блаже
  ППЖЕдин въпрос към теб Оги:
  -Има ли конфликт на интереси, при назначаването на съруг и съпруга за ПЪРВИ дипломати в две съседни страни, като България и ОСТАТЪЧНА Сърбия? :)))

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал