🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Развития по сагата Wikileaks

Асанж се предаде на полицията във Великобритания. САЩ се борят по странен начин с водопада от информация, а някои грами вече са откровено опасни за източниците в тях.

Сайтът се прехвърля от сървър на сървър в търсене на убежище, а Асанж пусна призив за дарения, след като PayPal спряха сметката на wikileaks.
Сайтът се прехвърля от сървър на сървър в търсене на убежище, а Асанж пусна призив за дарения, след като PayPal спряха сметката на wikileaks.
Сайтът се прехвърля от сървър на сървър в търсене на убежище, а Асанж пусна призив за дарения, след като PayPal спряха сметката на wikileaks.    ©  Reuters
Сайтът се прехвърля от сървър на сървър в търсене на убежище, а Асанж пусна призив за дарения, след като PayPal спряха сметката на wikileaks.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

07.12 


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

21 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gph021142037 avatar :-|
  gph021142037
  • + 14

  http://wikileaks.ludost.net/

  Нередност?
 • 2
  jddi avatar :-|
  Димов
  • - 1
  • + 26

  Президентът на Туркменистан може да е недоволен колкото си иска. Борбата с последните диктатури в света минава точно през информираността на максимален брой хора за безобразията, които се случват - иначе, ако никой не знае, на кого ще му пука?

  Нередност?
 • 3
  elnahir avatar :-|
  Петко
  • + 2

  Обобщително от Mashable по случая с Twitter: http://mashable.com/2010/12/06/wikileaks-twitter-censorship/

  Нередност?
 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 11
  • + 6

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Няма страшно - САЩ ще се справят! Няма какво да им берем толкова грижа на "бедните" американски дипломати (освен, ако не ни направят някой скъп подарък, когато научат, че страшно много сме се притеснявали за тях). Обхванали са в икономическа и военна паяжина целия свят, та спокойно можем да не ги мислим много-много. Никой не може да избяга от взаимодействие със САЩ, колкото и да му се ще да направи това. САЩ са почти навсякъде и почти във всичко.

  Нередност?
 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 11
  • + 11

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  От материала на "Капитал": "Държавните служители в САЩ имат забрана да четат документите и всяка публикация по тях, тъй като те все още представляват държавна тайна."

  Това изречение е най-яркия пример, че САЩ са създали поредната абсурдна управленска система от комунистически тип (убеден съм по-възрастните си спомнят, как всички по комунистическо време, включително и ние, тогавашните деца, трябваше да се преструваме, че не забелязваме някои неща, които са пред очите ни, но ПАРТИЯТА ни е казала, че не съществуват.

  Нередност?
 • 6
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli
  • - 13
  • + 12

  Всички проблеми, които САЩ създаде в света са ужасни. В момента много сайтове извършват фалшификация на информацията, за да защитят ужасната нацистка политика на САЩ. Защо нацистка ? Още през 1945г. Щатите приютяват 4000 нацисти, които избягват процеса в Нюрнберг, поради престъпления към човечеството и със самолети са транспортирани към САЩ. Тези нацисти стават основата на ЦРУ, която винаги е действувала на чужда територия и част от тях са включени в програмата за ядрено въоръжаване. Престъпленията, които виждаме направени срещу нашата нация е плод на американските инструкции, прилагани от нашите послушни правителства марионетки. Вчера, на 5 ноември, случайно исках да пробвам преводачката на Гугал, текста беше : "САЩ създават терористи" правода на Гугал даде: "България създават терористи". Виждате, че "нашите" приятели дори разобличени, правят всичко, за да прикрият престъпленията си към човечеството. Зная,че с фалшиви информации, със създаване на изкуствени катастрофи, разпространени от нашите медии, добре контролирани тези кадри ще ни се препредават, за да не реагираме, да не протестираме, срещу реда, който Щатите ни диктуват.

  Нередност?
 • 7
  bluewater avatar :-|
  BlueWater
  • - 1
  • + 5

  "Още по-безумно е изискването към студентите от Columbia University да не коментират по документите, ако някога искат да кандидатстват в администрацията."

  Тази препоръка вече е отменена!

  http://www.huffingtonpost.com/2010/12/06/columbia-university-walks_n_792684.html

  WASHINGTON -- Three days after Columbia University's School of International and Public Affairs (SIPA) sparked national ire by advising students not to discuss WikiLeaks on Facebook or Twitter, the school is walking back its remarks and embracing free speech.

  Below is the response from SIPA's dean, reversing the school's position:

  Here is Coatsworth's more recent

  December 6, 2010

  Dear SIPA Community,

  Last Tuesday, SIPA's Office of Career Services received a call from a former student currently employed by the U.S. Department of State who pointed out that the U.S. government documents released during the past few months through WikiLeaks are still considered classified. The caller suggested that students who will be applying for federal jobs that require background checks avoid posting links to these documents or making comments about them on social media sites such as Facebook or through Twitter.

  OCS emailed this cautionary suggestion to students, as it has done many times with other information that could be helpful in seeking employment after graduation. We know that many students today share a great deal about their lives online and that employers may use that information when evaluating their candidacy. Subsequent news stories have indicated that the Department of State has issued guidelines for its own employees, but has not issued any guidelines for prospective employees.

  Freedom of information and expression is a core value of our institution. Thus, SIPA's position is that students have a right to discuss and debate any information in the public arena that they deem relevant to their studies or to their roles as global citizens, and to do so without fear of adverse consequences. The WikiLeaks documents are accessible to SIPA students (and everyone else) from a wide variety of respected sources, as are multiple means of discussion and debate both in and outside of the classroom.

  Should the U.S. Department of State issue any guidelines relating to the WikiLeaks documents for prospective employees, SIPA will make them available immediately.

  Sincerely,
  John H. Coatsworth
  Dean

  Нередност?
 • 8
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli
  • - 7
  • + 8

  Това, което искам да предупредя е, че вече започна фалшификация на пресата и дезинформация. Всички свой мърсотии Белия Дом и Пентагона прехвърлят на други правителства и президенти. Аз, изучавайки ужасните нахлувания на петроните клановете на Буш и на Клинтън в района на Каспийските републики, което беше скривано, както от населението в района, така и у нас, Президентът на Туркменистан Курбангули Бердимухамедов го виждам като един от най- честните. Тази напаст от 1980г. от американски и англииски военни лобисти и петролни компании на САЩ в района е предизвикал страх и ужас в правителствата там, и те се обръщат към съседните държави, към Китай, към Русия, към Иран, само и само да се предпазят от САЩ. Именно Бердимухамедов се обръща към Иран и започват съвместно строителство на петролопровод, между двете страни. Разполагам със снимка на Бердимухамедов(един скромен политик) с Клитън, и именно Клинтън му налага да не строят петролопровода с Иран. На самата снимка се вижда неудобната ситуация в която е поставен тюркменистанския президент. Петролопровода беше построен и след няколко дни имаше направен атентат по трасето...Знаем че ЦРУ е един специалист в дезинформации. Всички свои престъпления САЩ ще припишат на други...Ние нямаме право да мълчин, те искат да останат на балканите завинаги, искате ли да сме колония на САЩ ?

  Нередност?
 • 9
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli
  • - 6
  • + 6

  САЩ, за да не бъдат комроментирани ще предизвикат изкуствени бедствия във всеки азимуд на планетата, за да насочат вниманието другаде. Те ще пуснат лъжи, само и само да продължат да разграбват народите и да се правят жандарм на света. Те ще предизвикат изкуствен пожар в Израел, те ще изпратят изстрели в едната Корея и ще обвинят другата; те ще пуснат безпилотен самолет над Йемен и ще обвинят Иран, че извършвал шпионаж; те ще предизвикат атентата на 11 септември във собствената си страна и ще обвинят Афганистан, и това е което става днес! Истина е, че Русия обеди Израел да не напада Иран (Русия отпусна определена сума на Израел и др...), това предизвика злоба в Белия Дом. Сега бихте могли да прочетете, в новоизлезлите сайтове на фалшификация от страна на САЩ, че не Русия, ние САЩ обедихме Израел да не напада Иран, където света разплага със всички доказателства, че САЩ и Израел се готвеха да нападната Иран, богат на петрол...Те подготвяха план, да извършат атентат, един втори 11 септември изпълнен от тях, и искаха да бъде приписан на Иран..., за да имат предтекст за нахлуване в Иран.

  Нередност?
 • 10
  pavel_yan avatar :-|
Нов коментар

Още от Капитал