Битката за батерията

Foreign Policy за това кой ще произнесе смъртната присъда над бензиновата колонка

Едва ли сте чували за Уан Ганг. А трябва.

Той е човекът, който е определен от китайското правителство да се пребори за извеждането на страната до глобална технологична сила. Ганг, който е автомобилен инженер, оглавява програмата за създаване на достатъчно ефективна батерия, която да доведе до масовото навлизане на пазара на електрически автомобили. Това е технология, чието овладяване може да преобърне не само автомобилната и нефтената индустрии, но и цялата икономика.

Историята на Ганг и геостратегическото противопоставяне в надпреварата за по-добра батерия във Foreign Policy е разказана от Стив Ливайн, който от години отразява нефтената индустрия и явно сега вече е решил да пише за залеза й.

Интересното е, че в цялата геостратегическа битка се споменават само четири страни: САЩ, Китай, Япония и Южна Корея. Европа не присъства никъде. Не е изключено Ливайн да е американоцентрист, но все пак Старият континент неприятно липсва от картината.

Освен това в броя можете да прочетете много интересно есе за похода на "Ал Каида" в интернет. Макар че е текстът е много специализиран, процесът за това как наблюдаваните, т. е. терористите се опитват да манипулират наблюдателите си е супер интересен и той важи и в други сфери. Докато разузнавателните агенции на САЩ анализират действията на "Ал Каида", както и собствените си грешки, он-лайн терористите подготвят стратегии как да се възползват от изводите от тези изследвания и как след това да се приспособят към новите тактики на западните разузнавания.

В броя можете да прочететe още как свободният пазар насърчава надебеляването , за лъжата, че САЩ са се справили с конкуренцията на Япония само с насърчаване на търговията (всъщност използвайки доста протекционизъм), как членството в Съвета за сигурност на ООН води до икономически спад, както и интересен опит да се разбият илюзиите около застаряването на света (примерно, че Западът е обречен от демографската си криза да загуби надпреварата с Азия).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  всъщност Израел са много напред от всички останали в тая "битка"

 • 2
  1984 avatar :-|
  1984

  Причината да лиспва Европа е, че при нас тенологии свързани с батериите и съхраняването на ел. енергия не се развиват. Всичко е изнесено. Дали е правилно решението не знам, но нека не забравяме, че електричестовото не е единствена алтернатива на ДВГ. Може в момента да е големия хит, но успоредно се развиват и технологии за горивни клетки например.

 • 3
  destino avatar :-|
  destino

  Европа, и по-специално немците развиват водородните технологии.
  Това също не е за подценяване. Иначе, при ДВГ европейците имат най-напредналите технологии, следвани от японците. Американците, корейците и китайците са много далече засега.

 • 4
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Технологичната надпревара не може да се води само с кражби - крадящият накрая винаги накрая губи състезанието - справка - СССР.:
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  7 января 2011 г.

  Сирил Плюйетт | Le Figaro

  Промышленный шпионаж в Renault: китайский след

  Три высокопоставленных руководителя Renault, занимавших "стратегические должности", были уволены из-за подозрений в том, что они передали секреты производства электромобиля второго поколения, скорее всего, китайской стороне, сообщает Le Figaro. Руководство компании расценивает инцидент как "исключительно серьезный" и рассматривает возможность передачи дела в суд. Министр промышленности Франции Эрик Бессон счел, что в данном случае уместно выражение "экономическая война", и потребовал усилить меры по охране...

  Прочитане на целия коментар промышленной тайны на предприятиях, получающих господдержку.

  Секретная информация, переданная за границу, касается, по сообщениям источников, аккумуляторной батареи и двигателя электромобилей, которые планируется выпускать после 2012 года. Renault подозревает, что конечным получателем информации является китайская сторона, сообщают источники в компании. Французские спецслужбы, тоже начавшие расследование, также считают приоритетным китайский след.

  В компании тем более шокированы этим скандалом, что электромобиль - знаковый для Renault проект, в который группа Renault-Nissan вложила 4 млрд евро. В спину Renault дышат китайские производители, запустившие амбициозную программу проектирования электромобиля, в которой участвуют 16 государственных автопроизводителей.

  Комиссия по внутренним расследованиям, предупрежденная в конце августа, все это время проводила расследование в отношении Жана-Мишеля Бальтазара, Бертрана Рошетта, Матье Тененбаума. В понедельник, когда было собрано достаточно доказательств передачи информации за границу, агенты безопасности Техноцентра проникли в их кабинеты и изъяли носители информации, а троих руководителей попросили немедленно покинуть предприятие. 17 января они вызваны на заседание комитета по этике, которое может завершиться их увольнением, пишет издание со ссылкой на источники в компании.

  Источник: Le Figaro
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 • 5
  rewind avatar :-|
  Todor Tanev

  До #2 - Най-впечатляващи ми се сториха двигателите на сгъстен въздух.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  dtd avatar :-|
  dtd

  До коментар [#2] от "1984":

  В Европа работят и върху маховик за натрупване на ел. енергия вместо акумулатор. Дори се очаква скоро Порше да излязат с такъв модел на пазара.

 • 7
  t_ avatar :-|
  t_

  Изкараха вече м одел с такава технология. Горивните клетки на Мерцедес са едни от най - добрите. Едни от първите серийни електрически автомобили са от Европа. Гореспоменатите страни обаче притежават най - големите производствени мощности за батерии. И то за най - развитите към момента. А кой ще разработи най - добрите технологии - ще се види. Скоро една немска фирма преоборудва едно Ауди на батерии и успя да измине 600 км с едно зареждане, доколкото си спомням.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал