Източна Либия се организира сама, в Западна Либия системата се разпада

Адвокат, представил се за говорител на революционното движение, говори с "Капитал" по телефона от Бенгази

Докато западна Либия се тресе от последните (или поне така изглежда) гърчове на режима на Кадафи, в източната част на страната може би се създава организация за управление. "Капитал" успя да се свърже с Абдел Хафид Гога - адвокат от Бенгази, който твърди, че е говорител на движението, стоящо зад революцията в Либия - т. нар. група "17 февруари". Няма как да сме категорични в автентичността на това представяне, но то бе потвърдено и от Мохамед - младежът, който стои зад излъчването на непрекъсната онлайн видео-картина от центъра на Бенгази в последните дни.

По думите на Абдел Хафид Гога, Муамар Кадафи в момента контролира единствено столицата Триполи и близкия град Ал Зауия. По време на телефонния ни разговор, Кадафи говореше с либийската телевизия по телефона именно от Ал Зауия.

По-рано стана ясно, че хората в Бенгази се въоръжават с оръжия от превзетите щабквартири на силите за сигурност. "Имаме планове да се пътува до Триполи от изток и от запад, за да се подкрепят братята ни в столицата и да се освободят. Всеки ден пращаме групи въоръжени хора натам", допълни Мохамед, превеждайки за Хафид Гога.

Абдел Хафид Гога заяви, че в градовете Бенгази, Албайда, Дарна, Мардж, Тубрук и Адждабия действат местни съвети, които са поели управлението и комуникират помежду си. "Снощи дойдоха от Мардж и потвърдиха, че са с нас. Имаме организация между градовете и сме като един", заяви Хафид Гога, който разговаря с "Капитал"по телефона от Бенгази с помощта на превода на Мохамед. Във всички тези градове има организация, те функционират нормално, "магазините отварят, хората  ходят на работа", каза Гога, според който там се поддържа реда и се пазят чужденците. (Изглежда, Бенгази вече има дори първия си вестник след Кадафи).

Запитан дали армията е на тяхна страна, либиецът потвърди, че армейските поделения в източна Либия са на страната на революцията, както и племенните структури. "Едно от значенията на тази революция е да обедини племената и всички в източната част я подкрепят напълно", каза Абдел Хафид Гога. Той твърди, че все още не е ясно какво ще направи армията в западна Либия, където е традиционната крепост на Кадафи. "Там има доста части, които не са армия, а са лични части на Кадафи, които защитават режима му. Надяваме се, че западна Либия също ще се освободи и ще бъдем единни. Надяваме се, че това ще се случи съвсем скоро, защото системата се разпада", каза той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  zaharin1 avatar :-|
  бат Здравко

  Прокарването на газопровода Южен поток става още по-актуално, имайки предвид външнополитическата обстановка

 • 2
  telephon avatar :-P
  telephon

  Киринайка се организира сама. В най-скоро време "демократичната" световна общност ще я признае. А Триполитания се разпада.

 • 3
  james1 avatar :-|
  james1

  Хубава снимка - бъдещето на "протестиращите" лумпени след полковник Кадафи.

 • 4
  ilko75bg avatar :-?
  ilko75bg

  На мен лично ми е адски любопитно след известно време когато приключат събитията там и се наложи на тези хора да работят, как ли ще го правят :) Със същият ентусиазъм, може би...

 • 5
  stefan_s_us avatar :-|
  stefan_s_us

  Част от анализа на вестник Нюйоркер THE NEWYORKER (един от най-качествените вестници в САЩ). Тук може да видите цялата статия:

  http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2011/02/how-qaddafi-lost-libya.html

  "It is striking that the protests began in the eastern part of Libya. The area around Benghazi has always been the one least under Qaddafi’s thumb, and most of his problems have originated there. Qaddafi’s tribe is a desert one, and the verdant east resents his authority. In the nineteen-nineties, eastern Libya was the site of an armed Islamic insurgency, based in Benghazi and the Green Mountains. It was in part Qaddafi’s fear of Benghazi that led him to champion the notion that an epidemic of HIV among children had somehow been caused by Bulgarian nurses’ deliberate acts on behalf of Mossad. Qaddafi has always been good at deflecting the anger of one enemy onto another, removing himself from the line of fire, and in the episode of the Bulgarian nurses he skillfully turned the rage in the east against the Bulgarians. But it was not possible to suppress permanently the fact of his unpopularity in Benghazi; people there have always felt freer to express disapprobation of the regime than people in the western parts of the country, and they have long waited for a moment when they could act on those expressions."

  прибл. превод от мен:
  "Забележително е че протестите започнаха в източна Либия. Районът около Бенгази винаги е бил най-слабо контролиран от Кадафи и е бил източник на проблеми за него. Кадафи произлиза от пустинно племе и източната част винаги го е мразела. През 90-те източна Либия бе на прага на ислямска революция базирана в Бенгази и Зелените планини. Отчасти поради страха си от Бенгази, Кадафи успя да насади там виждането че някакси български медицински сестри под ръководството на Мосад са заразили тамошните деца с вируса на СПИН. Кадафи винаги е бил добър в отклоняване гнева на едни от враговете си към други, измъквайки се по този начин от огъня и чрез историята с българските медицински сестри той умело обърна гнева на източна Либия срещо българите. Но дори и това не помогна за дълго ...."

  С две думи: нека България да знае добре и да помни какъв е Кадафи за нея, а не да се замазват нещата. Един от проблемите на България е че ние имаме глупава политика защото хората не са политически взискателни спрямо политиците си както другаде, а хората не са взискателни защото не са информирани - никога не се дефинира ясно за пред целия народ кой - кой е за нас. Спомням си напр. как се лееха сълзи за сръбската държава през 90-те от хора на които никога не е било ясно обяснена ролята на тази държава спрямо България през по-голяма част от историята ни. Има и други впечатляващи примери на наша политическа неграмотност, но не са за тук.

 • 6
  kk avatar :-|
  k

  До коментар [#5] от "stefan_s_us":

  THE NEWYORKER е списание!
  Или греша?!

 • 7
  stefan_s_us avatar :-P
  stefan_s_us

  До коментар [#6] от "k":
  Прав си - пълното му заглавие е The New Yorker Magazine. За мен е като вестник - седмичник, непретенциозен на външен вид но пълен с най-полезната информация и анализи, както и мечта на млади автори да бъдат публикувани там. Защото е на ниво.
  А иначе за разделението списание - вестник почти бях забравил. Аз книжно копие чета само ако ми попадне случайно в кафене или книжарница - иначе онлайн.

 • 8
  katinka_86 avatar :-P
  katinka_86

  “На този, който има – ще му бъде дадено, а на този,който няма-
  ще му се отнеме.”Евангелие на Лука. Несправедливо но факт !

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "ilko75bg":както го правят и досега, ще наемат повечко от по бедните хорица като българи, египтяни, индийци, пакистанци, тунезийци, и по малко от по богатите като англичани, американци, франсета и ще си въртят бизнасе.
  Либия между впрочем, като БВП е далечко по напред от останалите държави наоколо, даже едни гърди пред Турция.... така че не ги мисли...

 • 10
  balada avatar :-|
  balada

  Още не знаят какво ги чака.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал