Високо над пустинята

Атаката срещу режима на Муамар Кадафи има нужда от активна арабска подкрепа и от стратегия, за да е успешна дългосрочно

Бунтовниците на опозицията в източна Либия приветстваха началото на въздушните удари срещу силите на Муамар Кадафи
Бунтовниците на опозицията в източна Либия приветстваха началото на въздушните удари срещу силите на Муамар Кадафи    ©  Goran Tomasevic
Бунтовниците на опозицията в източна Либия приветстваха началото на въздушните удари срещу силите на Муамар Кадафи
Бунтовниците на опозицията в източна Либия приветстваха началото на въздушните удари срещу силите на Муамар Кадафи    ©  Goran Tomasevic

Мохамед Набус беше 28 годишен либиец от Бенгази. "Капитал" за първи път се свърза с него в дните след като силите на Муамар Кадафи бяха окночателно изхвърлени от втория по големина либийски град и той се превърна в ядрото на новата либийска революция. Набус поддържаше 5 уеб-камери над централния площад на Бенгази и чрез нестабилна сателитна връзка в продължение на почти седмица (до влизането на първите чуждестранни журналисти там) беше единственият канал на революцията към света. Мохамед загина тази събота, по време на влизането на част от войските на Кадафи в Бенгази (на неговия канал може да видите последния му репортаж от пораженията, които артилерийските бомбардировки са нанесли на жилищни квартали).

Само ден по-рано, режимът на Муамар Кадафи обяви пълно спиране на огъня, в съответствие с резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. След като стана ясно, че въпреки това армията му е започнала движение към Бенгази, френски самолети излетяха спешно от база в южна Франция, за да нанесат първите удари по армейските поделения на режима. Тези удари изглежда, поне засега успешно са спряли напредването към Бенгази. Малко по-късно е започнала официално и операция "Зората на Одисея". Американски и британски ракети са ударили цели на противовъздушната отбрана на Либия, която ще трябва да бъде обезвредена, преди да бъде наложена забранена за полети зона над страната (тук има много добро кратко описание на първите часове на мисията). В налагането на зоната засега ще се включат предимно страни от НАТО - САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Норвегия и Дания са заявили участие.

Въпреки водещата роля на Франция в подготовката и приемането на резолюцията, както и в първите оперативни действия, по всичко изглежда, че засега САЩ са поели оперативното ръководство на мисията. Това е логично, предвид най-големия опит, който американците имат в подобни многонационални операции, както и способностите им за бързо действие. Съдейки по изказванията на повечето американски военни и политически ръководители обаче, Вашингтон също толкова бързо ще опита да предаде щафетата на Париж, Лондон или на НАТО. "Ние не сме водачите в това", каза държавният секретар Хилари Клинтън в първия си коментар. САЩ нямат апетит за трета война и знаят добре, че общественото мнение в арабския свят бързо ще се обърне против всяка американска военна операция, независимо от каузата (любопитно мнение по въпроса в блога на FP).

Арабското участие в операцията, всъщност, се очертава като крайъгълния й камък. Досега нито една арабска държава официално не е обявила как и с какво ще участва в налагането на резолюцията на ООН, за която призоваха както Арабската лига, така и Съветът на страните от персийския залив. Ако това мълчание продължи още, операция "Зората на Одисея" рискува да се превърне от международно усилие да бъде спрян един луд диктатор, в поредната атака на Запада срещу арабска държава. В първия си коментар, шефът на Арабската лига Амр Муса дори призова за спиране на бомбардировките.

Самият Кадафи вече умело използва всички възможни начини да представи ситуацията в такива цветове. Той побърза да заведе чужди журналисти в строго-охраняваната зона на резиденцията си в Триполи, за да им покаже множество хора, протестиращи срещу резолюцията (и удобно предпазващи комплекса от въздушни удари). След това либийската телевизия показа ранени от бомбардировките и съобщи за десетки убити цивилни, макар да не стана ясно къде са жертвите и нито една друга медия да не го е потвърдила. Днес в поредната си реч, Кадафи се разпростря от кръстоносните походи до Виетнам, за да обвини французи, британци и американци в студена война срещу Исляма. Диктаторът за пореден път каза, че оръжейните складове са били отворени за населението, което според него ще се бие в "пълномащабна война".

Тези продължаващи речи на Кадафи и картините на либийската държавна телевизия, която изглежда изпаднала в шизофренно състояние, се опитват да отклонят вниманието от случващото се в други либийски градове. След като жител на Бенгази в сряда каза на "Капитал", че негови познати от западния град Зауия говорят за клане и масови убийства от страна на силите на режима, вчера репортер на Sky News, която е напуснала града със заснет материал, потвърди слуховете. По всичко изглежда, че частите на Кадафи са започнали да атакуват масово цивилни граждани не само в Зауия, но и в Мисрата, който вече повече от седмица е сцена на улични боеве (виж картата вляво).

В градовете, където вече има части на Кадафи, ще бъде много трудно да се нанасят успешни удари, без да се жертват невинни граждани. Напълно възможно е ситуацията да стане подобна дори в Бенгази. Няма съмнение, че небето над Либия ще бъде успешно затворено до часове, но трудностите за операция "Зората на Одисея" едва започват.

Още от Капитал