Защо точно в морето

Погребението на Осама бин Ладен предизвика противоречиви реакции

"Това беше операция с цел убиване", заяви висш американски представител от сферата на националната сигурност пред Reuters по повод акцията по ликвидирането на терорист номер едно в света Осама бин Ладен. Разбира се, той допълва, че ако саудитецът бил решил да развее бяло знаме, е щял да бъде задържан жив. Но предварителната настройка на екипа от спецчасти, нападнали комплекса в Абодабад, където се укривал Бин Ладен, била, че той ще се бие до последно.

Операцията продължила 40 минути и приключила с куршум в главата на терориста. Последвал втори контролен изстрел отново в главата, за да бъде сигурно, че Осама е мъртъв. Близо 12 часа по-късно тялото е погребано в Арабско море, което мие бреговете на Пакистан.

Три причини за необичайното погребение

Именно бързото погребение провокира теории на конспирацията по целия свят. Социалните мрежи и интернет форумите преливат от предположения, че всичко е нагласено и Осама бин Ладен е все още жив. Скептиците искат да видят снимки на мъртвото му тяло. Според съветника по тероризма в Белия дом Джон Бренан подобно решение още не е обсъждано, но това би могло да изложи на опасност бъдещи операции.

Американски висши представители са категорични, че тялото на Бин Ладен е било третирано с респект. Много мюсюлмани обаче смятат, че не е имало уважителна причина да не го погребат на сушата.

Три са основните доводи, които американската страна изтъква по повод необичайно бързото погребение, и то в морето. Първо, според мюсюлманската традиция починалият трябва да се погребе, колкото се може по-скоро в рамките на 24 часа, освен ако не се налага аутопсия. Второ, никоя страна не е пожелала да приеме тялото (CBS News информира, че дори Саудитска Арабия отказала), а формалното уреждане на подобно споразумение би изисквало време. И трето, американската администрация не е искала гробът на терориста да е известен, тъй като той е щял да стане място за поклонение и вдъхновение на бъдещи атентатори, а самият Бин Ладен е щял да се превърне в мъченик.

Според Белия дом са били спазени всички традиционни процедури при погребението. Необходимите религиозни ритуали са били изпълнени на борда на американския самолетоносач USS Carl Vinson. Тялото е било измито и увито в бяло платно, както повелява традицията. След това е било поставено в торба, сложено на дъска и плъзнато в морето.

Преди това тялото на Бин Ладен било транспортирано до Афганистан, където е била потвърдена самоличността на терориста. Направен бил ДНК анализ и резултатът съвпаднал с този на други членове на семейството му. Също така е използвана технология за разпознаване на лицето. От Афганистан тялото било пренесено на самолетоносача.

"Военен офицер е прочел предварително подготвени религиозни слова, преведени от човек, за когото арабският е майчин език", казва пред британската ВВС представител от сферата на американската сигурност.

Мнението на специалистите

Според имама Абдулджалил Саджид, председател на мюсюлманския съвет за религиозна и расова хармония във Великобритания, цитиран от британската ВВС, не е задължително на погребението да присъства имам, но процедурата трябва да бъде извършена от мюсюлмани, поне един от които "знае минималните основни закони за погребение". А те са измиване, покриване с бял саван, ритуална молитва и заравяне в земята. "Невъзможно е да се знае дали такъв човек е присъствал в онзи момент, тъй като информацията за това е оскъдна", казва имамът.

Мюсюлманският духовник също така поставя под съмнение мотивите за погребението в морето. Това според религията може да стане в "необичайни редки случаи" , като например когато някой е починал по време на корабен круиз. В случая с Осама бин Ладен обаче не е имало предпоставки за такива действия. Американските власти със сигурност са можели да намерят някого – член на голямото му семейство или дори последовател на идеологията му – който е можел да осигури правилното погребение, смята имамът.

Същото е мнението и на Мохамед Кудах, професор по ислямски закони в университета на Йордания. Пред Associated Press той твърди, че оставянето на тялото в морето не е забранено, в случай че няма никой, който да се погрижи за него. "Но не е коректно да се твърди, че няма човек в мюсюлманския свят, който да иска да вземе тялото на Бин Ладен", твърди Кудах.

Associated Press цитира и друг специалист – дубайският мюфтия Мохамед ал Кубайси, според когото "ако семейството му не го иска, тогава е наистина просто – копаеш гроб някъде, дори на отдалечен остров, казваш молитвите и това е всичко."

Някои специалисти по исляма не са толкова крайни. Имам Шамси Али от Ислямския културен център в Ню Йорк казва пред The Lookout, че в определена ситуация правилата в мюсюлманската религия може да се преразгледат: "По принцип не е позволено да се яде месо. Но ако умираш от глад, това е допустимо." Той допълва, че, ако наистина САЩ не са могли да намерят страна, която да приеме тялото до 24 часа, тогава това може да се сметне за приемливо.

Други експерти обаче се обединяват около мнението, че неправилното отношение към тялото на мъртвеца може да предизвика гняв сред радикалните мюсюлмани и да доведе до терористични атаки. Такъв е Абдул Сатар ал Джанаби от багдадската джамия Абу Ханифа, който заявява пред АР: "Почти престъпление е да хвърлиш тялото на мюсюлманин в морето". И добавя, че това може да провокира арабите, тъй като е против ислямските, религиозните и хуманните принципи.

Още от Капитал