Сагата ембрионални стволови клетки е към своя край

Биопсия на стволова клетка от ембрион. Микроскопски изображения: Advanced Cell Technology
Биопсия на стволова клетка от ембрион. Микроскопски изображения: Advanced Cell Technology
Биопсия на стволова клетка от ембрион. Микроскопски изображения: Advanced Cell Technology
Биопсия на стволова клетка от ембрион. Микроскопски изображения: Advanced Cell Technology

Човекът започва развитието си от 30-тина клетки, които дават начало на всеки специализиран тип клетка в тялото. Тези клетки се наричат стволови. На теория, а донякъде и на практика, от тях можем да получим всяка нужна ни клетка. Приложенията биха могли да включват израстване на цели органи, заместване на увредени тъкани и т.н. За повече информация вижте прикачените статии.

Клетките, добивани от ембриони, са най-добрият обект за изследване. Те са, фигуративно казано, най-живи или потентни. Както във всяка научна област и в тази лидер е САЩ. Държавата обаче не финансира изследвания с ЕСК. Президентската администрация счита, че разрушаването на ембриони е убийство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Seirdjia

  Това наистина е голямо постижение и вече е само въпрос на време в Южна Корея да се появи първото клонирано бебе. Което няма да е кой-знае колко голямо социално постижение, тъй като отдавна човечеството е свикнало да живее е клонове -- казваме им: еднояйчни близнаци. Само малко ще е странно, когато близначката ти е 30 години по-възрастна от теб :-)

  Но няма страшно. Сега, от септември, като въведем в БГ училищата задължително изучаване на религия, нашето младо поколение ще е добре подготвено морално да посрещне тези предизвикателства на бъдещите (по-скоро съвременни) технологии.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Щирлиц

  Интересно как най-реакционното учение ще ни подготви за съвременните технологии?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Щирлиц

  Може би както Томас де Торкемада е подготвил Галилео Галилей и Джордано Бруно.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  loko

  Все си мислех че изучаване на религията като явление ще помогне на лапетата да се открехнат колко лесно е да ти бутнат "промивката". Торкемада определено помага за формиране предпазливост по отношение на идеята да се бутнеш в "дълбоката" религия. Атеизмът сам по себе си е изключително мощна религия. Обречени сме да вярваме. Нека се научат, нека сами да сглобят своята.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Vesko

  Аз си мисля, че предното голямо съобщение относно стволовите клетки (отразено в предната стаия на г-н Пекунов) е доста по-голямо постижение. Там успяват да препрограмират(!!!) нормални клетки до стволови, и да направят от тях живи същества. Т.е. всеки (ще) може да си направи по едно бебе-клон на Клаудиа Шифър, ако се докопал до неен косъм. В настоящата статия само докладват една малко по-сполучлива техника на разфасовка на неродени деца, при която и двете парчета остават живи. Биг диил, няма що!

  Нередност?
 • 7
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Хм, защо преди поне половин година гледах по Нешънъл Джеографик предаване за бъдещето на човешката раса, в което се говореше на клиника в Австралия, която позволявала срещу определена сума да родиш дете от определен пол. За целта извършват ин витро оплождане, създават няколко ембриона и ги оставят да се развият до фазата, в която имат 8 клетки. Тогава взимат едната от 8те им клетки и изследват хромозомите за да видят дали са ХХ или ХУ. Според учените, взимането на една от 8те клетки на ембриона (всъщност в този стадий се нарича бластомер) не оказвало никакво влияние на развитието му. Даже май вече е забранено в Австралия по етични причини.

  Нещо не виждам кое точно е новото?

  Нередност?
 • 8
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Сега като чета посочения документ разбирам, че новото не е :
  "...методология, която извлича от ембриона една единствена СК без да го разрушава."

  а това, че успяват да накарат тази една клетка да започне делене и да създаде колония от ембрионални стволови клетки като я поставят в контакт с готови стволови клетки. Самият автор на статията изрично казва, че взимането на клетка от ембрион е правено вече стотици хиляди пъти и е доказано, че не вреди.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Драга Ирина Марудина,


  Според мен тази новина си струва отразяването най-вече, защото има възможност да възстанови държавното финансиране на изследванията с ембрионални стволови клетки в САЩ.

  От научна гледна точка новото е, че извлечената клетка е напълно жизнеспособна. Както казвате и вие.

  И все пак от гледна точка на политиката най-важно е, че ембрионът се запазва. Затова и статията ма д-р Ланза е кръстена така.  Бъдете здрава,
  Я. П.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал