Фотогалерия: (без)помощни училища

Надежда Чипева и Ясен Пекунов
5513 прочитания
Сградата на V-то ПУ отвън. Земята, на която е построено училището, е дарение от Слатинци и тяхната изрична воля е там да има училище и читалище.

Сградата на II-ро ПУ отвън. 
Трябва ли изобщо деца да учат тук?
Тези компютри са дарение на V-то ПУ от добри хора. Благодарение на дарения децата обядват безплатно в училището. Добрите хора са подарили също нови чинове, DVD... С подобни условия, уви, II-ро ПУ не може да се похвали.
Знамената са свалени като за траур.
Директорът на V-то ПУ ни показва резултатите от труда на децата и грижите на персонала.
Фасадата на II-ро ПУ. Без коментар.
По думите на Емил Петров, директор на 5-то помощно, опити за закриване на училището е имало и през 2002, 2006 и 2007 година. Бившият кмет на район Слатина г-н Агоп Овагимян сподели за Капитал, че интерес към земята има от кръгове около ДПС.

Според г-жа Латинка Ковачева, експерт в РИО-София, сградата на V-то ПУ отвътре се руши, покрива тече и затова е избрано II-ро. Нашият екип не видя нищо подобно при обиколката си в V-то ПУ. Напротив. Какво ли си мисли Апостола на свободата?
II-ро ПУ дели двора си с 113-та гимназия "Сава Филаретов" и интерната към нея. Както може да се очаква изоставените деца, живеещи в интерната, тормозят децата с увреждания. Според Латинка Ковачева от РИО-София близостта е чудесно средство за социализация.

В V-то ПУ децата, които могат да се справят с ученето, получават професионална подготовка за цветари. Така те може би ще имат възможност да се трудят и да изградят някакво подобие на достоен живот в тази така недостойна държава.
Входът на II-ро ПУ. Какво ли се очаква от децата с инвалидни колички? Това ли е достъпна архитектура среда?

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ?

  Нали идеята е децата със специални образователни потребности да учат в общообразователните училища. Дори и майките им настояват за това.

 • 2
  Avatar :-|
  Аз

  Децата със СОП са в ОУ само ако са с лека умствена изостаналост. А другите?
  Церебрална парализа? Умерена умствена изостаналост? Тия от МОН пак измъдриха нещо без да догледат. Като че освен лека умствена изостаналост друга няма.

 • 3
  Avatar :-|
  ...

  Напротив, Аз!

  Изброените от теб "други" също навлизат в ОУ. Това е практиката.

 • 4
  Avatar :-|
  Леля Славка

  Благодаря, че алармирате.

  Явно е за земята на пето училище, някой иска да строи я мол, я бизнес център... Не се налапаха.

 • 5
  Avatar :-|
  гарабед извън темата

  Искам да заостря вниманието на общественоста към една друга възможност. Има едно помощно училище(климатично се наричаше преди) в Симеоново за милиционери. То приютява питомци със сериозни ментални увреждания. Но предполагам разполага с добра материална база.
  Та ако има проблем със сградата на някое помощно училище, биха могли да ги слеят.

 • 6
  Avatar :-|
  Аз

  До Леля Славка
  Как си представяш ситуацията на дете с тежка или умерена умствена изостаналост в ОУ? Само? С ресурен учител за него веднъж седмично?

 • 7
  Avatar :-|
  Леля Славка

  Не си го представям в общообразователно училище от типа, с който разполага България днес. Но и не мисля, че помощните училища трябва да продължат да съществуват както си ги знаем, за да не си губят педагозите там работата.

 • 8
  Avatar :-|
  Фрийдъм

  Хора, нима не можете да прозрете, че зад т.н. "интеграция" има много пари, които се усвояват от служители работещи в министерството и инспектората? Тях не ги интересува, че децата с увреждания биват бити и насилвани в масовите училища. Безпредметно е да смятаме, че съпътстваща среда съществува в общообразователните училища. А за професионална подготовка да не става и дума. В конкретния случай, който статията засяга става ясно, че трябва да се освободи терен от 2,5 декара за да бъде построен "МОЛ"!? Питам всички които четете тази статия, защо нашите родители, деди, баби са продавали нивиците, крави, овце за да построят школо (училище), а някой който няма никакво право на чуждия имот ще съсипва българщината? Хора не спете! От вас зависи дали ще има грамотен народ или роби...!

 • 9
  Avatar :-|
  Граж

  Дали има нужда от помощни училища май знаят най-добре родителите. Питайте тях. Чиновниците сигурно само си оправдават работното време вземайки някакви си решения.

 • 10
  Avatar :-|
  Диск

  Гледах ги по новините.Там по-добре го изясниха. На мястото на родителите бих съдила държавата и не бих обяснявала по ТВ повече. Ама лошото е, че тогава всички ние плащаме. А всичко всъщност е толкова просто. Ако можеш да правиш разлика между добро и зло, между красиво и грозно, то не можеш да си позволиш да оставиш такива деца на улицата или пък да ги оставиш безпросветни. Интересни времена!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход