Човешките стволови клетки са човешки

Д-р Робърт Ланза в своята лаборатория в <a href="http://www.advancedcell.com">Advanced Cell Technologies</a> през 2007 г.<br />
Д-р Робърт Ланза в своята лаборатория в <a href="http://www.advancedcell.com">Advanced Cell Technologies</a> през 2007 г.<br />
Д-р Робърт Ланза в своята лаборатория в <a href="http://www.advancedcell.com">Advanced Cell Technologies</a> през 2007 г.<br />    ©  Associated Press/Steven Senne. Всички права запазени.
Д-р Робърт Ланза в своята лаборатория в <a href="http://www.advancedcell.com">Advanced Cell Technologies</a> през 2007 г.<br />    ©  Associated Press/Steven Senne. Всички права запазени.

Ембрионалните стволови клетки (ЕСК) могат да се превръщат във всяка специализирана клетка в тялото ни. Затова ние им възлагаме големи надежди като средство за израстване на увредени тъкани или пък за пълна замяна на болни клетки, например в случай на левкемия.

Заместването на ядро на животинска клетка с това на човешка изглежда разумен начин да получаваме човешки ембрионални стволови клетки ex homo sapiens. Уви, в създадени човешко-заешки и човешко-кравешки клетъчни хибридни линии множество гени са останали неактивни [1].


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Петкова

  Какво чудно има, както пише в Библията, всички живи твари са създадени "според видовете им". Но изкушението за човека е голямо, все пак придава илюзията, че може да създава живот и да се изживява като бог. Пагубна илюзия.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Тонев

  Такива коментари направо ме умопомрачават. Ако Бог е искал да не си правим тези илюзии защо ни е дал толкова голям мозък не ми е ясно...

  Петкова коментари от сорта говорят само за слабата ви осведоменост и откровенна некомпетентност по въпроса. Колкото взимането на антибиотици е холокост над милите бактерийки толкова и стволовите клетки имат за цел да СЪЗДАВАТ живот... идеята е по-скоро да си отглеждаме резервни части, така че когато някой орган откаже и спре да функционира да бъде сменен с нов. Чрез стволовите клетки се избягва възможността от отхвърляне на трансплантанта и не се налага медикаментозна имуно супресия. Стволовите клетки са може би единствен шанс за хора с невролкогични заболявания, тъй като увредената нервна тъкан не се регенерира.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Eneya

  Мисля да цитирам само един философ, който е изказал много точно мнение:
  "Ако човешкият мозък бе достатъчно прост, че да можем да разберем, ние щяхме да бъдем толкова глупави, че пак нямаше да можем да го разберем."

  Колкото до опитите, любопитно ми е накъде ще се развие това.
  Още повече като се намеси етиката.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  пресен емигрант

  Проблемът както винаги е (на номер 1 и 2 говоря), че не знаем как да попитаме Бога какво мисли по конкретната технология.
  Преди някой и друг век, когато кръвопреливането започнало да навлиза в медицината, християните-пуритани твърдо се противопоставяли на тази варварска, кръвнишка, небогобоязлива практика. Днес комай само "Свидетелите на Йехова" забраняват на членовете си кръвопреливане.
  Може би след 50-100 години хората ще възприемат отглеждането на резервни органи също така спокойно, както ние днес приемаме кръвопреливането.

  Моралният казус тук е, че за да се сдобием със стволови клетки, създаваме човешки ембрион, а след това го УБИВАМЕ. Повечето християнски клонове и течения считат човека за личност от момента на зачеването му (оплождането на яйцеклетката). Оплождане отдавна се прави в епруветки - т.е. вече сме отишли твърде далеч във вероотстъпничеството.

  Но нима и медиите, и университетите, и учените не се надпреварват да ни убеждават, че "няма Бог"?!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Биохимичка

  Приятели проблемът тук е концептуален - вярваме ли че Бог е творец на всичко видимо и невидимо или че сме произлезли от маймуноподобни прародители!Б!
  Науката не може да обясни възникването на първата жива клетка - тя дори не може да обясни възникването на биологично активни макромолекули!
  Естестевно че и жива клетка (да не говорим за живо същество! ) няма да създаде ---Защото това го може само Бог!!!
  Всичко друго са приказки-----
  Науката ежедневно потърждава писаното в Библията - Божието слово
  Няма потиворечие между Библия и наука!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Андрей Куртенков

  Всичко живо и неживо е създадено от Единствения, Истинския, Живия, Вкусния Бог - Летящото Спагетено Чудовище. Той създаде всичко за четири дена (започвайки от планините, горите и джуджетата), след което три дена си почиваше. Т.нар. "доказателства за еволюцията" всъщност са целенасочено фалшифицирани от ЛСЧ, за да изпита нашата вяра. Само истинските пастафарианци ги очаква награда - вечен живот в пастафарианскя рай, който е най-страхотния от всички райове в безкрайната Вселена - само в него има вулкан с бира и фабрика за стриптизьорки. За повече - посетете сайта на Българската Пастафарианска Църква: http://kurtenkov.blogspot.com/
  P.S. Така и не разбрах какво общо има тази статия с еволюцията и възникването на живота, ама карай с'я...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Тонев

  към пресен емигрант:

  Такова нещо като убиване на ембриони няма.

  до сега има 2 метода за получаване на стволови клетки доколкото ми е известно (може да има и други, макар да уча медицина методите и възможните приложения на стволовите клетки са доста сложни и бързо развиващи за да мога да ги следя)

  1 чрез яицеклетка на принципа на клонирането (изкарва се ядрото на яицеклетката и се вкарва ядро от соматична клетка на пациента) след което яицеклетката се третира с различни био активни субстанции които я карат да започне да се дели, но вместо цял плод да се получи само един орган (в зависимост от прилаганите биоактивни вещества). Този метод е доста скъп доколкото ми е известно, бих казал неприложим на сегащния етап.

  2 Същинските стволови клетки са от друга страна недеферинцирани клетки в организма които се съдържат в големи количества в костния мозък, от където и се извличат. С помощтта на хормони и в хранителна среда същите се размножават и се използват за създаване на орган или далеч по простия метод инжектират се директно в увредения тъканен участък=>диференцират се=>"поправят" увредената тъкан (прекъснат гръбначен мозък като най-лесен за осмисляне без допълнителна медицинска терминология пример).

  както забелязвате тук никаде няма ЕМБРИОН, а още по-малко убийството на такъв.

  Не искам да звуча остро, в случая повечето хора нормално се подвеждат и размишляват над моралността на един фантастичен сценарий, който обаче не се случва наистина. Ембрионалните клетки не идват от ембрионите, наречени са така защото макар да се съдържат във възрастен организъм те са остатък от ембрионалното му развитие (да съдържат се в ембриона също, но няма никакъв смисъл да създаваш ембрион да го убиваш, да извличаш клетките и подобни фантастични глупости когато лесно можеш да си ги набавиш от парченце костен мозък и да си ги развъдиш в хранителна среда).

  В статията по горе учените просто са се надявали да заобиколят законовите ограничения при използването на човешки стволови клетки в САЩ, както и да извъртят на 360 градуса религиозния казус, и повярваите ми ще намерят начин.

  дано никой не се е обидил от коментарите ми просто не обичам религията да пречи на науката. И се надявам малко да съм разяснил въпроса със стволовите клетки, постарах се да го обясня максимално просто и общодостъпно макар в детаили нещата да са доста по-сложни.

  Нередност?
 • 8
  yassen avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Драги г-н Тонев,

  Голяма част от знанията ви не са структурирани и висят в няколко контекста, което прави и заключенията ви донякъде грешни.

  Ето пример: Прогениторите от костния мозък (които се наричат стволови клетки предимно с маркетингова цел) не се диференцират до нервни клетки. Поради това не поправят увреден гръбначен стълб. Прочее, ако проверите, ще видите, че няма клинично изследване по тази тема в напреднала фаза, да не говорим за медицинско приложение.

  Колкото до истинските СК, ембрионалните, за тях трябва ембрион.


  Бъдете здрав!
  Я. П.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал