Временна пазарна невменяемост

Защо Dow Jones се изстреля с 400 пункта въпреки трагичните новини от Европа и защо някои инвеститори още утре вероятно ще съжаляват

В началото на срещата в Люксембург еврокомисарят Оли Рен изглеждаше доста угрижен
В началото на срещата в Люксембург еврокомисарят Оли Рен изглеждаше доста угрижен
В началото на срещата в Люксембург еврокомисарят Оли Рен изглеждаше доста угрижен    ©  Francois Lenoir
В началото на срещата в Люксембург еврокомисарят Оли Рен изглеждаше доста угрижен    ©  Francois Lenoir

След доста бурния за финансовите пазари вторник в Европа, където френско-белгийската банка Dexia, за да избегне фалита, беше обречена на разпарчетосване, американските борси поднесоха не по-малко впечатляващо зрелище. След като през целия ден индексите и особено банковите акции спадаха заради европейските новини с между 1 и 2%, следобед те буквално се изстреляха (виж графиката как Dow Jones скача с 400 пункта) след една кратка порция изказвания от европейски политици за координирано рекапитализиране на банките, поднесени от Financial Times в подозрително късни вечерни часове (ако нямате регистрация/абонамент можете да стигнете до статията от тук). Купувалите в бързината обаче сега сигурно си гризат пръстите, след като само минути след затварянето на американската търговия, Moody's обяви че понижава рейтинга на Италия с три стъпки до A2 с отрицателна перспектива (тук може да прочете пълната обосновка), което вероятно ще изостри европейската дългова криза и ще запрати пазарите утре още надолу. Още повече че и на второ четене въпросният букет изказвания не звучи чак толкова категорично.

FT цитира еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен, според когото се засилва споделеното мнение, че е нужен координиран подход в Европа, а не както досега мерките да се вземат от отделните страни членки. "Капиталовите позиции на банките трябва да се подсилят, за да се осигури допълнителна защита и да се намали несигурността", е казал Рен. Между другото точно това каза и бившия френски финансов министър и настоящ управляващ директор на МВФ Кристин Лагард, но тогава всички европейски политици в хор обясняваха, че няма такъв проблем.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове