Стенограма от заседанието на Министерски съвет - 18 ноември 2009 г.

   ©  Асен Тонев
   ©  Асен Тонев

Пакет от промени от законодателни промени във връзка с борбата с престъпността и корупцията разгледа Министерски съвет на последното си заседание на 18 ноември. Министрите също така одобриха и стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Кабинетът прие промени в Наказателния кодекс, където са увеличени наказанията за престъпления срещу личността, за отвличания и за тежки убийства. С промени в НПК се въвежда фигурата на резервен защитник, с което цели да прекрати практика за отлагане на дела поради отсъствие на адвоката на обвиняемия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  kiril i metodii

  Оронване??? престижа на съдебната система

 • 2
  Avatar :-|
  точка 31

  ".........
  ИМЕОН ДЯНКОВ: И въпреки това смятам, че става дума за много малко хора, а общо взето излагането пред трети страни е много по-голямо и това не е необходимо, а просто трябва да си следваме сегашните закони и да ги изпълняваме.

  БОЙКО БОРИСОВ: Министър Желева, какво е становището на външно министерство?

  РУМЯНА ЖЕЛЕВА: Министерството на външните работи няма отношение и становище по този проект.

  БОЙКО БОРИСОВ: Предлагам да отложим за следващото заседание тази точка и Министерството на външните работи да даде становище по тази тема - ще ни донесе ли негатив.

  Отлагаме точката за следващото заседание за становище от Министерството на външните работи.
  ......."

  някой пак е спал в някои от ведомствата.......Уважаемият министър Дянков да бъде информиран, че в Западна Европа има далече по-рестриктивни мерки, в сравнение с предлаганите, освен това американски и швейцарски мениджъри нямат никакви проблеми за започване на работа, тъй като има редица "бързи писти" за мениджърски позиции, изобщо - за висококвалифицирани служители.
  А уважаемата министър Желева - да си стегне ведомството, ,което нямяло отношение към подобно решение - нали ако някоя чужда държава прецени, че това засяга интереси на нейни граждани, представители на бизнес и т.н., първо ще повдигне въпроса пред нашето посолство там, или нейното посолство у нас - нашето МВнР.

  За тази точка се вижда как е съгласувана по това, че има изказвания. Какво ли е положението с точките, които се приемат?

 • 5
  Avatar :-|
  Разгневен на Тотю Младенов

  До коментар [#2] от "точка 31":
  Съгласен съм с министър Дянков, но по други причини:
  Г-н Младенов, - Много е сърцераздирателно да се грижим за нашите работници, много е социално и популистко. Но всички ние живеем с данъците, стоките, услугите създадени от бизнеса, който организира процеса и ефективно превръща ресурсите в крайни продукти. Да не забравяме, че и работната сила е такъв ресурс. Бърз растеж има там, където има конкуренция и бизнесът има свобода и достъп до пазари и може да закупи качествени ресурси с най-добра цена. Ако това се затрудни - тогава нашите фирми ще бъдат в по-неблагоприятно положение от конкурентите и ще загубят пазари и в края на краищата и държавата няма да има възможния икономически растеж. Ако в резултат на ограничението 100-200 наши фирми намалят производството си или спрат да работят поради намалена конкурентноспособност - пак ще има ниски заплати, безработни и много по-голяма загуба за бюджета. Но, както се казва пътят към ада е осеян с благи намерения. И октомврийската революция е започната с много благи намерения .......и знаем до какво доведе милиони.
  НЕ МОЖЕ ДА ГРАДИШ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОСПЕРИТЕТ С ОГРАНИЧЕНИЯ.
  Все едно в Италия да решат - само италианци да шият в шивашките фабрики, а не албанци или китайци. Или Версаче да чака 30 дни за разрешение и участие на трудов посредник, който ще го тормози по всякакъв начин и ще му намеква колко струва неговия подпис. Ха-ха-ха.
  Или Турци да не работят в Германия, Или мароканци и Алжирци във Франция, за да може западноевропейците да си запазят работните места на водопроводчици, работници, шивачи, носачи, таксиджии ха-ха-ха.
  А за САЩ да не говорим - там имигрантите са най-голямата движеща икономиката сила.
  А как наши сънародници от Молдова или Македония или Сърбия биха могли да дойдат и да си намерят работа?


 • 6
  Avatar :-P
  1

  Работата е :МИЖИ ДА ТЕ ЛъЖЕМ

 • 7
  Avatar :-|
  Отбивате номе, м-р Попова

  "Точка 18

  Проект на Решение за одобряване на Закон за изменени и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност"

  Изказването на м-р Попова е пълна и тотална заблуда, но дори и не ме разочарова, защото това е обичайната практика на всички досега български "законотворци" и то не само напоследък. Нявма такова нещо като постигане на голям резултат с малка промяна. Всъщност, има едно изключение и то е уволнението на един некомпетентен служител (било то и министър), които се опитва да внуши, че може да обие номера и да се опита да отчете извършването на нещо обещано. Тази промяна в ЗННД не е нищо друго освен една допълнителна нотариална такса в джоба на нотаиусите, но на не на реалната цена на имота, както и малко допълнителни такси от парични преводи за банките. Но е още една заблуда твърдението, че това ще стимулира банките да намалят лихвити.

  Направо сте ми комични, ама добре че поне вече ги виждаме тези стенограми, за да намираме потвърждения за съмненията кой става и кой не. Тази промяна е една малка стъпка и ще сгрешите ако мислите, че тази мярка - "за изсветляване на цените" е изпълнена. Да ама не!

 • 8
  Avatar :-|
  Цитирай те го това някъде:

  Този коментар е готин, показва стабълност и сигурност и е добър пример:

  БОЙКО БОРИСОВ: "Ние не се конфронтираме, а отстояваме нашите позиции. Когато те отстояват техните, ние не считаме, че те се конфронтират с нас, а точно обратното. И когато исканията се мотивират правилно и се обяснят реалностите, аз съм убеден, че те ще разберат защо трябва да ни подкрепят."

 • 9
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Точка 18

  Проект на Решение за одобряване на Закон за изменени и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност

  МАРГАРИТА ПОПОВА: Това е още една стъпка на нашето правителство, която направихме всички заедно, тъй като вие сте дали бележки в съгласувателната процедура, за да отметнем и да решим Мярка 32 от графика на правителството.

  С изменението, макар и малко, но съвсем съществено, в Закона за нотариусите и нотариалната дейност целим няколко неща, върху които ще акцентирам вашето внимание.

  Визуализираме паричният поток на средствата при извършване на сделки. Всичко става ясно, което е много силна антикорупционна мярка. С това изменение всички граждани, които извършват такива сделки, ще бъдат поставени в законова ситуация да декларират истинските цени на сделките, които извършват помежду си, а не симулативни и лъжливи цени, което ще се отрази много благоприятно върху общините. Това е целяна мярка, защото тези пари отиват там и общините ще могат да се ползват от тях.

  Изменението в този закон е и превантивна мярка срещу наказателни нарушения. Тук ще ударим много сериозно имотните измами, което също е много важно.

  Още една последица от това съществено изменение е следното нещо. Ще засилим позициите на банките, които ще получават повече пари, а пък нашият министър на финансите ще може да договаря с тях примерно по-ниски лихви на заемите. Това също е много важна последица, така че моля да подкрепите това съществено кратко изменение, но с много добър ефект, предполагам, като антикорупционна мярка.

  Благодаря ви.

  БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 18.

  АРГУМЕНТАЦИЯТА НА МАРГАРИТА ПОПОВА Е НАПРАВО ЖЕЛЕЗНА!!! :) Обяснява се като ученичка, която не си е прочела урока и разтяга общи приказки! Така и не става ясно как с малоумнто й предложение ще се постигне обясненото от нрея.

  Тази МАРГАРИТА ПОПОВА ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ НИЩО НЕ РАЗБИРА НИТО ОТ ПРАВО, НИТО ОТ СДЕЛК С ИМОТИ, НИТО ОТ БАНКИ И НАЧИНА НА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ!

  КАТО СТЕ ОБЕЩАЛИ НА СТРОИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ ДА НЕ ИМ РАЗВАЛЧТЕ ДАЛАВЕРАТА, МОЛЯ ВИ ПОНЕ НЕ СЪЗДАВАЙТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО ТРУДНОСТИ ЗА ВСИЧКИ С ТАЗИ МАЛОУМНА ПОПРАВКА.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал