С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
16 юли 2010, 13:00, 4312 прочитания

Стенограма от заседанието на Министерския съвет - 14 юли 2010 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Традиционно вече - 39 точки обсъдени и гласувани. За първи път обаче "стенограмата" е така объркана - започва, както може да се очаква, от първа точка, но след втората следва шестата, а после 13-та, 14-та...Накрая, след докладването на 38 точка, според документа, премиерът казва "Приемаме точка 39". Няма обяснение защо се е получило това разбъркване, на става ясно и от репликите, които са публикувани. В публичното пространство вече няколко пъти се появяват съмнения, че "стенограмите" всъщност са изчистени от по-разгорещени спорове, или пък че истинското обсъждане на важните теми не е официално, а е на неформална сбирка преди заседанията на Министерски съвет.
Видът на последната публична стенограма затвърждава подозренията. Може би в бъдеще всички министри трябва да се поучат от формулировките, използвани от колегата им Тотю Младенов - благодарение на това точка 26 е пълна загатка:

"Проект на Проект на Постановление за изменение и  допълнение на нормативни актове на Министерски съвет
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.
Приемаме точка 26".


Една от разместените точки - 39 е за допълнително финансиране на магистрала "Люлин". Зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева за отпускане на допълнителни "86 100 хил.лева" за дострояването на обекта. Бойко Борисов се намесва - "Колеги, да разясня. Тъй като бяхме изправени пред избора или блокираме магистрала "Люлин", защото безобразно е строена до този момент и губим 350 млн.евро от Европейския съюз. Тъй като и министърът, и министерството, а и аз самият не искам да нося чужди пасиви, затова ние внесохме магистрала "Люлин" в Парламента, за да получим одобрението на Парламента и при актуализацията на бюджета заделихме 62.5 млн.лева за тази година и 28 млн.лева за 2011 г., за да можем да я приключим. Но я прекарахме през Парламента, за да могат тези, които са надробили този батак да си го признаят и в същото време да стартираме на чисто, за да можем да си завършим магистралата".
Точките 8, 9, 10, 23 са свързани с националната сигурност, изграждане на телекомуникационни системи на МВР. Няма коментар.
Въпреки, че се чака международната екооценка за проекта Бургас-Александруполис, за да стане ясно дали ще се осъществи, Министерският съвет продължава да структурира българската компания в него (т.21). Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява какво решение предлага. "Знаете, че с предишно Постановление на Министерски съвет проектът Бургас-Александруполис премина към Министерството на финансите. Вече юридически всичко е организирано и за да има самостоятелно юридическо лице предлагаме увеличение на първоначалния капитал с още 150 хил.лева, това са акции по сто лева номинал. Така че вече да може напълно самостоятелно да представя България и нашите интереси в проектната компания "Транс-Балкан Пайплайн" и за в бъдеще каквито теми излязат по този газопровод".

Правителството намали таксата за студентите докторанти по медицина в софийския университет (т.29). Разговорът между министъра на образованието Сергей Игнатов и Бойко Борисов звучи странно, най-вероятно записът не е пълен, или пък образователният шеф не е бил достатъчно концентриран.  
Министърът на отбраната Аню Ангелов влиза в ролята на защитник на шест общопрактикуващи лекари във Военно медицинска академия (т.33) и успява.  По следващата тема - промяна на закона за лекарствата, министърът на здравеопазването Ана Мария Борисова обяснява "Регламентират се неинтервенционните проучвания, отпада ограничението за откриване на повече от 4 аптеки на територията на страната от един търговец. Отпада изписването на личните данни на ръководителите на аптеки. В търговията на дребно примерно дрогериите се изисква да бъдат само медицински специалисти и някои други подробности".
Край Шумен ще има международен скаутски лагер се разбира от три проекта за решение, внесени от министъра на отбраната Аню Ангелов. Три имота на военните, с "отпаднала необходимост" се предоставят на Шумен - два на областния управител за разпореждане, и един - на общината. В петък премиерът трябваше да посети града.

Стенографски запис!ЗАСЕДАНИЕ

на Министерския съвет
на 14 юли 2010 г.

Заседанието започна в 10,35 часа и се ръководи от министър-председателя Бойко Борисов.

Точка 1
Проект на Постановление за изменение на нормативни актове на Министерски съвет

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на образованието, младежта и науката.
СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Господин министър-председател, колеги, става дума за изменение в Устройствения правилник на МОНМ, което е продиктувано от нашите ангажименти по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Финансовият механизъм първо е бил към Министерството на финансите, от там са го дали на икономиката, и по някакъв начин МОН го е получило и ние нямаме експерти, които да се занимават със строителство, археология и други такива неща, които трябва да наблюдаваме. Това, което трябва да ръководим е извън компетенциите на нашето министерство. Така че имаме нужда от тази промяна.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 1.

Точка 2
Проект на Постановление за приемане на Устройствен правилник на Изпълнителната агенция по околна среда

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на околната среда и водите.
НОНА КАРАДЖОВА: С настоящия проект на Постановление предлагаме да се отмени стария Устройствен правилник на Агенцията и да се приеме нов. Досега действащият правилник е бил променян многократно в годините, има много пропуски по отношение на редица нови функции, които агенцията изпълнява от години, а не са отразени като нейни функции. Включително по толкова важни въпроси в областта на климата, включително необходимостта от наличието на финансов контрольор, който е задължително по закон. Оптимизира се структурата във връзка и с утвърдената численост от месец ноември, като се преразпределят функциите така, че да бъдат поети и нови отговорности, които изпълнява агенцията във връзка с редица нови европейски директиви и регламенти в областта на оценка и мониторинг на околната среда.
Отразени са всички бележки. От две институции са получени бележки след изтичане на определения срок, ние ги приемаме и в окончателния вариант ще бъдат отразени.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 2.

Точка 6
Проект на Решение за предоставяне на имот – публична държавна собственост, безвъзмездно за управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.
Приемаме точка 6.

Точка 13
Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Меморандума за разбирателство между Република България и Френската република, представлявана от междуведомствена делегация за градовете в качеството й на управляващ орган и каса за влогове и депозити – сертифициращ орган, относно изпълнението на Оперативна програма "Урбакт ІІ"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.
Приемаме точка 13.

Точка 14
Проект на Решение за одобряване проект на Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Македония, участващи в програмата за трансгранично сътрудничество по инструмента за предприсъединителна помощ България - Македония

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.
Приемаме точка 14.

Точка 15
Доклад относно одобряване проект на Разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал.1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Факийска река", разположена в землищата на с. Драчево и с. Богданово, община Средец и с. Габър, община Созопол, област Бургас

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.
Приемаме точка 15.

Точка 19
Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Меморандум за разбирателство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България, действащо като национален партниращ орган, Министерство на регионалното развитие и туризма на Румъния, действащо като управляващ орган, Министерство на публичните финанси на Румъния, действащо като сертифициращ орган и Одитния орган /Асоцииран към румънската сметна палата/, действащ като одитен орган, относно изпълнението на програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния 2007 – 2013 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.
Приемаме точка 19.

Точка 20
Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Меморандума за разбирателство между държавите-членки на Европейския съюз и Националната агенция за развитие на Република Унгария в качеството на управляващ орган, Министерството на финансите на Република Унгария – кабинет на националния ръководител в качеството на сертифициращ орган и Сметната палата на Република Унгария в качеството на одитен орган за изпълнението на оперативна програма "Югоизточна Европа" 2007-2013 г.  

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.
Приемаме точка 20.

Точка 39
Проект на Постановление за предоставяне на допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за 2010 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа министри и заместник-министри, предлагаме на вашето внимание проект на Постановление, с което се предвижда отпускане на допълнителни средства по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за нуждите на завършване строителството на Автомагистрала "Люлин" по бюджета на Агенцията "Пътна инфраструктура" в размер на 86 100 хил.лева. Промяната се налага от необходимостта да осигурим допълнително финансиране за завършването в срок на така важния за България проект, който е финансиран от предприсъединителна програма ИСПА.
БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, да разясня. Тъй като бяхме изправени пред избора или блокираме магистрала "Люлин", защото безобразно е строена до този момент и губим 350 млн.евро от Европейския съюз. Тъй като и министърът, и министерството, а и аз самият не искам да нося чужди пасиви, затова ние внесохме магистрала "Люлин" в Парламента, за да получим одобрението на Парламента и при актуализацията на бюджета заделихме 62.5 млн.лева за тази година и 28 млн.лева за 2011 г., за да можем да я приключим. Но я прекарахме през Парламента, за да могат тези, които са надробили този батак да си го признаят и в същото време да стартираме на чисто, за да можем да си завършим магистралата.
Приемаме точка 39.

Точка 3
Проект на Решение за изменение на Решение № 775 на Министерски съвет от 2009 г. за определяне състава на Комисията по позитивния лекарствен списък

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването.
Приемаме точка 3.

Точка 4
Проект на Решение за включване на земеделски земи в държавния поземлен фонд

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи.
Приемаме точка 4.

Точка 5
Проект на Решение за обявяване на имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.
Приемаме точка 5.

Точка 7
Проект на Решение за безвъзмездно прехвърляне на имоти – държавна собственост, в собственост на община Симеоновград, област Хасково

БОЙКО БОРИСОВ: Внасят министърът на отбраната и министърът на регионално развитие и благоустройството.
Приемаме точка 7.

Точка 8
Проект на Разпореждане за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот от държавния горски фонд – частна държавна собственост, представляващ гори  и земи, разположени в землището на с. Шипковица, община Трън, област Перник, за разполагане на телекомуникационно площадково съоръжение със система за затежняване и наземно фундиране – обект, непосредствено свързан с националната сигурност, във връзка с изпълнението на проект "Телекомуникационна инфраструктура на Министерство на вътрешните работи"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.
Приемаме точка 8.

Точка 9
Проект на Разпореждане за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот от държавния горски фонд – частна държавна собственост, представляващ гори  и земи, разположени в землището на с. Богослов, община Кюстендил, област Кюстендил, за разполагане на телекомуникационно площадково съоръжение със система за затежняване и наземно фундиране – обект, непосредствено свързан с националната сигурност, във връзка с изпълнението на проект "Телекомуникационна инфраструктура на Министерство на вътрешните работи"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.
Приемаме точка  9.

Точка 10
Проект на Разпореждане за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот от държавния горски фонд – частна държавна собственост, представляващ гори  и земи, разположени в землището на с. Чуричени, община Петрич, област Благоевград, за разполагане на телекомуникационно площадково съоръжение със система за затежняване и наземно фундиране – обект, непосредствено свързан с националната сигурност, във връзка с изпълнението на проект "Телекомуникационна инфраструктура на Министерство на вътрешните работи"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.
Приемаме точка 10.

Точка 11
Проект на Решение за одобряване на едностранна декларация по делото "Червенякова срещу България" пред Европейския съд по правата на човека /Жалба № 42953/06/

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.
Приемаме  точка 11.

Точка 12
Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Кралство Бахрейн за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.
Приемаме точка 12.

Точка 16
Проект на Решение за одобряване на становище на Министерски съвет  по конституционно дело № 13 за 2010 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 16.

Точка 17
Проект на Решение за одобряване проект на Споразумение между Министерство на вътрешните работи на Република България и Министерството за защита на гражданина на Република Гърция за сътрудничество в областта на извънредните ситуации

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи
Приемаме точка 17.

Точка 18
Проект на Решение за разрешаване пребиваването на научноизследователския кораб "SОRCERER ІІ", плаващ  под флага на Съединените американски щати, в териториалното море и изключителната икономическа зона на Република България, влизане във вътрешните морски води и посещения в пристанищата Варна и Бургас в периода от 1 август до 20 септември 2010 г. включително, във връзка с реализацията на изследователски проект за установяване на биоразнообразието от микроорганизми и микроби, откриване на нови биологични гени с екологично значение и събиране на данни за актуализация на свързаните с геномиката база данни

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на външните работи.
Приемаме точка 18.

Точка 21
Проект на Постановление за предоставяне на средства от републиканския бюджет за придобиване на акции от държавата във връзка с увеличаването на капитала на търговско дружество  

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Знаете, че с предишно Постановление на Министерски съвет проекта Бургас-Александруполис премина към Министерството на финансите. Вече юридически всичко е организирано и за да има самостоятелно юридическо лице предлагаме увеличение на първоначалния капитал с още 150 хил.лева, това са акции по сто лева номинал. Така че вече да може напълно самостоятелно да представя България и нашите интереси в проектната компания "Транс-Балкан Пайплайн" и за в бъдеще каквито теми излязат по този газопровод.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 21.

Точка 22
Проект на Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", приет с Постановление № 232 на  Министерския съвет от 2009 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
КАМЕН КИЧЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, предлаганите изменения са насочени най-вече в продължаване на поетапния процес на оптимизация на агенцията, съкращаване на бройката от 622 на 598, а именно 24 човека. Другите изменения се налагат във връзка с влизането на Закона за достъпа до пространствена база данни, в който се определят функциите и задачите на агенцията.
Като цяло функциите на ГД "Електронна съобщителна мрежа за национална сигурност" са преформулирани и нямат функционални промени, които да водят до промяна на задачите и целите на тази дирекция. Благодаря.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 22.

Точка 23
Проект на Разпореждане за учредяване на безвъзмездно право за ползване върху недвижим имот от държавния горски фонд – частна държавна собственост, представляващ гори и земи, разположени в землището на с. Дрипчево, община Харманли, област Хасково, за разполагане на телекомуникационно площадково съоръжение със система за затежняване и наземно фундиране – обект, непосредствено свързан с националната сигурност, във връзка с изпълнението на проект "Телекомуникационна инфраструктура на Министерство на вътрешните работи".

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.
Приемаме точка 23.

Точка 24
Проект на  Решение за изключване от горския фонд при промяна на предназначението им на поземлени имоти – собственост на "Елаците – Мед" АД, представляващи гори и земи, разположени в землището на с. Чавдар, община Чавдар, област София, във връзка с реализацията на проект "Увеличаване на експлоатационния живот на хвостохранилище "Бенковски-2" чрез усвояване на допълнителни обеми към въздушните откоси на хвостова стена "Сулуджа дере"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.
Приемаме точка 24.

Точка 25
Проект на Решение за приемане на Национална програма за гарантиране на правата на децата с увреждания

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.
Приемаме точка 25.

Точка 26
Проект на Проект на Постановление за изменение и  допълнение на нормативни актове на Министерски съвет

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.
Приемаме точка 26.

Точка 27
Проект на Доклад относно одобряване позицията на Република България за участие в неформален съвет на Европейския съюз "Правосъдие и вътрешни работи", част "Правосъдие", който ще се проведе на 15 и 16 юли 2010 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.
МАРГАРИТА ПОПОВА: За два въпроса става дума – за ролята и значението на Евроюст и взаимодействието с други органи, които имат огромно значение при разследването на национална трансгранична криминална престъпност и за изграждането на електронно правосъдие. Взели сме позиция, която споделят и останалите държави  членки за засилване на сътрудничеството и за изграждане на електронен портал за Евроюст.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 27.

Точка 28
Проект на Решение за одобряване проект на Споразумение за прилагане на Договора между Република България и Руската федерация за социална сигурност

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.
Приемаме точка 28.

Точка 29
Проект на  Постановление за изменение на Постановление № 104 на Министерски съвет от 2010 г. за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2010-2011 т.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на образованието, младежта и науката.
СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Тези, които вчера идваха, са част от цялата тази група, защото освен таксите по медицина в  Софийския университет, предложението е да се намалят в  Музикално и танцово изкуство, Театрално и филмово изкуство, Теория на изкуствата, изобразителни изкуства. Освен Софийски университет, това са Техническият университет – Варна, Националната музикална академия в София.
Трябва да кажа, че всички тези такси идват по предложение на ръководствата на съответните университети. Ние само ги утвърждаваме. Те не са по искане на Министерски съвет.
Министърът на образованието и науката е длъжен до 30 април да внесе в Министерски съвет. В края на май, след като университетските ръководства на тези университети разбраха, че студентите няма да се запишат при тези високи такси, защото те вдигнаха таксите уплашени от съкращаването с 20 %, което е голяма тежест и мислеха, че по този начин ще закърпят бюджета. Оказа се обратното. Студентите имат проблем със записването и те сега внасят ново предложение, с което намаляват таксите.
БОЙКО БОРИСОВ: Обяснете го на студентите и на всички нас.
СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Обяснили сме го.
Сега министър Борисова ми каза, че таксата, която Софийският университет предлага за докторанти по медицина 5400 лева не е нормално, защото обучението по медицина е много скъпо, но медицинските ректори са се договорили за по-ниски такси. Затова предлагам да приемем намалението, без обучението за докторанти по медицина в Софийския университет, да поискаме отново да се прецизира тази такса. Защото, приемайки днес, след месец-два ще имаме студенти докторанти, които ще искат намаляване на таксите. Наистина такса от 5400 лева за България е висока.
БОЙКО БОРИСОВ: Воден ли е разговор с университета?
АНА МАРИЯ БОРИСОВА: На нас ни е изпратен този проект и по него ние възразяваме, че е много висока таксата за докторантура  - 5400 лева при условие, че в другите университети е 900 лева. Шест пъти по-висока.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 29 с предложението, което правят министрите Игнатов и Борисова.

Точка 30
Проект на Решение за обявяване на част от имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването.
Приемаме точка 30.

Точка 31
Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.
МАРГАРИТА ПОПОВА: Това е във връзка с влизане в сила на европейски регламент. Трябва да си приведем нашето законодателството в съответствие с европейския регламент.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 31.

Точка 32
Проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, приет с Постановление № 221 на Министерски съвет от 2007 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.
Това е изключително важно. В случая става въпрос за следното: намаляваме праговете за класа на инвеститора, с което целим да стимулираме инвестициите.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Няколко министерства имаха допълнителни коментари, с които допълнително може да се улесни работата и на нови инвеститори, и на вече съществуващи инвеститори.
Моля точката да се приеме на вносител, за да може някои от тези допълнителни идеи да намерят отражение.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 32 на вносител.

Точка 33
Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването.
АНЮ АНГЕЛОВ: Министерство на отбраната настоява да се приеме нашето предложение, става въпрос за чл. 8, ал. 4. Там е казано, че лечебни заведения могат да осъществяват дейност на територията на лечебно заведение за болнична помощ, само ако това лечебно заведение е едноличен собственик на капитала в тях. Военномедицинска академия не е едноличен собственик на капитала. Едноличен собственик на капитала е държавата – това първо. Второ, по силата на  Закона за лечебните заведения Военномедицинска академия няма право доболнична помощ да сключва договори с  касата. Затова е предложено от нас и моля да го приемете, продължение на това изречение с думите "или лечебно заведение по чл. 5, алинея 1 от Закона за лечебните заведения".
Два пъти е предлагано, отхвърлено е с мотивите "ако искате направете го търговско дружество". Военномедицинска академия няма да стане търговско дружество, това е невъзможно. Така че добавката на това изречение за нас решава въпроса. Иначе трябва да прекратя всички договори, там работят 14 джипита, общо шест диагностични центрове, те са под наем и много лесно работят, защото специализираната помощ е в самата академия. От тази гледна точка предлагам да приемете тази добавка, иначе не мога да съгласувам тази поправка.
АНА МАРИЯ БОРИСОВА: Аз в момента не мога да отговоря, трябва да го консултирам с юристи.
АНЮ АНГЕЛОВ: Предлагам да го приемем на вносител, за да добавим това изречение.
АНА МАРИЯ БОРИСОВА: Добре, на вносител.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 33 на вносител. Аргументите на министър Ангелов са коректни.

Точка 34
Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и  допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването.
АНА МАРИЯ БОРИСОВА: Тези промени се налагат и то в спешен порядък, тъй като имаме забележки от Европа по някои части от този закон и ние бързаме да въведем точно тези неща.
Ние въвеждаме нов регламент № 1234/2008 на Европейската комисия, който е влязъл в сила от 1 януари 2010 г. и е свързан с прякото извършване на промени в разрешенията за употреба на лекарства и процедурите между държавите членки. Регламентират се неинтервенционните проучвания, отпада ограничението за откриване на повече от 4 аптеки на територията на страната от един търговец. Отпада изписването на личните данни на ръководителите на аптеки. В търговията на дребно примерно дрогериите се изисква да бъдат само медицински специалисти и някои други подробности.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 34

Точка 35
Доклад относно одобряване позицията на Република България по въпроси от компетентността на МВР за участие в неформалното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 15 и 16 юли 2010 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 35.

Точка 36
Проект на Решение за безвъзмездно прехвърляне на имот – частна държавна собственост, в собственост на община Шумен, област Шумен

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на отбраната.
АНЮ АНГЕЛОВ: Всъщност внасям три проекта на решения. С първия проект се отнема от Министерство на отбраната и се предава на областния управител имот – частна държавна собственост, което е "Лагерът" до с. Ивански и се предлага за създаване на международен скаутски лагер. Предлагам да се приеме това решение.
БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 36.

Точка 37
Проект на Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична  държавна собственост на областния управител на област Шумен

БОЙКО БОРИСОВ: Министър Ангелов.
АНЮ АНГЕЛОВ: Това е следващият имот, бившия пети полк в Шумен, който е с отпаднала необходимост и го предоставяме на областния управител за жилищно строителство и за възможности за използване в  интерес на община Шумен.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 37.

Точка 38
Проект на Решение за обявяване на имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост, и за безвъзмездното му предоставяне за управление на областния управител на област Шумен

АНЮ АНГЕЛОВ: Това е отново имот с отпаднала необходимост. Предлагам да приемем това решение.
БОЙКО БОРИСОВ: Това са три имота на Министерство на отбраната, от които два предоставяме на областния управител на Шумен и един на общината, всъщност за гражданите на Шумен.
Приемаме точка 39.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Бойко Борисов: Инвеститорите разчитат в следващите 20 г. да управляваме ние 2 Бойко Борисов: Инвеститорите разчитат в следващите 20 г. да управляваме ние

"Минутки за реклама" по дълга, много поздрави от Ердоган и Нетаняху и други откъси от днешната стенограма на Министерски съвет

25 мар 2015, 4772 прочитания

Стенограма от обсъждането на правителствената управленската програма за периода 2014 - 2018 г. 4 Стенограма от обсъждането на правителствената управленската програма за периода 2014 - 2018 г.

Един от най-важните документи за правителството беше одобрен на редовното заседание на Министерски съвет в сряда, но не беше публикуван.

21 яну 2015, 4098 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "От Дондуков 1" Затваряне
Важни са афишът и спектакълът

Стенограма от заседанието на Министерски съвет от 27.07.2010 г.

Още от Капитал
Сбогом, кабели

Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10