Новият брой: Да си посееш бъдеще

Стенограма от обсъждането на правителствената управленската програма за периода 2014 - 2018 г.

Стенограма от обсъждането на правителствената управленската програма за периода 2014 - 2018 г.

Един от най-важните документи за правителството беше одобрен на редовното заседание на Министерски съвет в сряда, но не беше публикуван.

4705 прочитания

© Надежда Чипева


Един от най-важните документи за правителството – управленската програма за периода 2014 – 2020 г., беше одобрен на редовното заседание на Министерски съвет в сряда. Програмата обаче нито беше представена пред журналисти, нито публикувана след гласуването й от министрите. Обяснението е, че все още имало предложения за промени и щяла да бъде официално представена след заседание на Съвет за развитие в петък. Това става ясно от стенограма на правителственото заседание, публикувана след срещата.

От разговорите става ясно още, че премиерът Бойко Борисов е предложил на вицепремиерите да представят програмата пред журналисти, но вицепремиерът Румяна Бъчварова отказва с аргумента, че документът е много голям, нямало какво ново да се каже от последните дни и ще се върви към дискусии по секторните политики.

Публикуваме текста на стенограмата на правителственото заседание, на което управленската програма беше приета:

Точка 13

Проект на Решение за приемане на Програма на правителството за стабилно развитие на Република България (2014-2018 г.)

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Бъчварова!

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Уважаеми господин премиер, господа министри, благодаря на всички за усилията да ни представите секторните ангажименти във връзка с програмната декларация на правителството.

Имаме готов документ, който е достатъчно обемен. В него са отразени 191 приоритета, 423 цели и 1153 мерки за изпълнение.

Въпреки дългия период, в който беше съставена тази програма, по-дълъг отколкото бяхме заявили предварително, все още има предложения за някои допълнения и корекции. Затова предлагам да преминем към такъв работен режим в рамките на обсъжданията в Съвета за развитие – там, където има нужда да се направят допълнения, те да бъдат обосновани и да вземем решение дали да бъдат допълнени към програмата или не.

С това на практика ще имаме един качествено нов документ, който ще бъде актуализиран според конкретните задачи.

Много ви моля да имате ангажимента по разясняването на основните мерки, които са в програмата, защото в този обем не може един човек, дори и двама, да го направят по възможно най-убедителния и правилен начин.

Затова сега, след като го приемем, ще ви помоля да погледнете това, което е във вашите сектори и да имате готовност да го разясните, защото интересът от страна на медиите е доста голям и предполагам, че ще има въпроси към вас.

Използвам повода, за да ви кажа, че по настояване на парламентарните групи, които подкрепят правителството, първото заседание на Съвета за развитие ще бъде в петък в 14,30 часа. Едва ли е най-удобното време, но понеже ще има много парламентарни делегации през следващата седмица, не можем да си позволим да го оставим за февруари. И не би било добре.

Ще се опитаме по-делово да приключим. Ако има политически въпроси и управленски въпроси, по които искате да получим общо политическо съгласие, да имате възможност да ги поставите преди заседанието и на заседанието, за да можем да изработим обща политическа позиция.

БОЙКО БОРИСОВ: След това вицепремиерите ще слезете да я представите или не?

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Няма да слезем, защото много е голямо по обем. Основните неща аз през последните два дни ги обяснявам и нямам какво нещо по-ново да кажа. Затова мисля, че в секторните разговори ще бъде по-съществен дебатът.

БОЙКО БОРИСОВ: Имате ли въпроси? Госпожа Кунева!

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Искам да поздравя най-напред екипа на госпожа Бъчварова. Това е действително един солиден документ.

Мисля, че в програмата има наистина много важни мерки. Аз избирам неща, с които бих искала да се идентифицирам. Теми, които са свързани с по-доброто управление. Това е много важен въпрос и на Европейската комисия и всъщност първият вицепрезидент на Комисията се занимава точно с това и аз се радвам, че в нашата програма е напипано по този начин.

Смятам, че такива предложения като оценка въздействието на нормативните актове – много закъсняла мярка, но е добре, че сега я правим и трябва да я направим наистина сериозна; въвеждане на тест за въздействие върху малките и средните предприятия – също много важно; съсредоточаване върху начина, по който се управлява и изграждането на видеонаблюдения по места за превенция на битовата престъпност. Това са наши приоритети важни, с които можем да отличим качеството на управлението.

Имам едно предложение, което е свързано с Плана "Юнкер", което ще предоставя на госпожа Бъчварова за отразяване в програмата. Текстът е общ, но ми се иска да има някакъв ангажимент за проактивно участие от страна на България, защото ще се развива, буквално в следващите седмици, и ние трябва да имаме политическа линия, това е европейска политика.

Що се отнася до работата по управленската програма, аз бих искала да имаме и един отчетен механизъм, предлагам да помислим. Аз нямам нищо против да отчитам какво е свършено, което се очаква от мен на определен срок. Мисля, че така ще се създаде дисциплина, а може би даже и известно напрежение, но няма лошо в това. Трябва да се работи с чувство за спешност.

При нужда, мисля, че трябва да можем да актуализираме мерките в резултат на предишното, което казах и както Вие казахте – чудесна възможност да се обсъждат в коалиционен формат.

Това са неща, които ви предлагам да обсъдим и отразим и бих искала просто да ги кажа гласно на всички.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Всъщност формата, по който е разработена програмата, отчита необходимостта да се следи изпълнението. Това обикновено се прави на шест месеца или на една година, но всъщност възможността това да бъде един жив документ зависи от ангажираността на всички министри да следят какво е записано и какво може да бъде допълнено в програмата, както и тогава, когато се представят предложения за гласуване, да се обосновава по кой приоритет и цел на програмата е за да не предизвиква допълнителни дебати.

Има някои неща, които ще разгледаме на Съвета за развитие. Това е нещо, което съм поела като ангажимент.

Искам да кажа, че програмата два или три пъти е съгласувана.

БОЙКО БОРИСОВ: Има няколко документа, които не подлежат на редакция – това е Библията, това е Коранът… Всяка една подобна програма, както вчера Иван Кръстев каза: "Събитията водят". И най-вече, никой не може да прогнозира какво ще стане в следващите дни, камо ли години, но това е една рамка и, според мен, е добра.

Включително вчера имаше въпроси по "Южен поток". Ние към днешна дата нямаме никакъв документ, че той е спрян. За газови хъб това са предложения, които специалистите сега смятат, изчисляват, рисуват, чертаят – неща които изискват време.

С една дума това са теми, по които ние активно работим и не можем да го напишем с едно изречение, защото зависи от куп, включително и геостратегически, събития.

С една дума, беше важно да я има тази програма и да каже какъв е мандатът на това правителство, за да няма спекулации за една година, за две години, за планове на който и да било. Много ясно и точно, и аз неколкократно съм го заявявал и в парламента, и на вас: работим ли добре, хората доволни ли са, това е мандатът на правителството. Ние сме тук, поели сме си всички негативи и плюсове, че сме заедно заради по-голямата стабилност в държавата и за това така сме я кръстили. Оттук насетне – Божа работа, но ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви – нито местни, нито президентски избори могат да му повлияят.

Даже аз вече няма и да се шегувам на тези теми. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова. Какво ни пречи! Да дадем тема още три дни на социолози, политолози и т.н. да анализират този въпрос. Откъде знаят, че не искам да се разменим с Фандъкова, примерно?

С една дума, това е малка шегичка за разведряване на обстановката. Образователният министър как ме гледа – и аз като теб така да се пошегувам, та после три дни да ме анализират.

Приемаме програмата. Всеки министър, вицепремиерите по секторите, за които отговарят, като ги питат – да си я защитават.

Един от най-важните документи за правителството – управленската програма за периода 2014 – 2020 г., беше одобрен на редовното заседание на Министерски съвет в сряда. Програмата обаче нито беше представена пред журналисти, нито публикувана след гласуването й от министрите. Обяснението е, че все още имало предложения за промени и щяла да бъде официално представена след заседание на Съвет за развитие в петък. Това става ясно от стенограма на правителственото заседание, публикувана след срещата.

От разговорите става ясно още, че премиерът Бойко Борисов е предложил на вицепремиерите да представят програмата пред журналисти, но вицепремиерът Румяна Бъчварова отказва с аргумента, че документът е много голям, нямало какво ново да се каже от последните дни и ще се върви към дискусии по секторните политики.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  teacherphd avatar :-|
  teacherphd

  Обнадежден съм ... леко.

 • 2
  ppq avatar :-|
  ppq

  '...Включително вчера имаше въпроси по "Южен поток". Ние към днешна дата нямаме никакъв документ, че той е спрян...'
  Надежда няма, продължават да се изразходват средства по този проект, въпреки че се знае за спирането му. Отново се харчат парите ни, както за Белене, за нещо което всички знаят, че няма да се завърши, но не може наглите политици и фирмички, които точиха ръчички за милиардите по Южен поток, сега да си тръгнат без нищо, затова сега не били уведомени официално и България продължава да плаща на тези фирмички за извършване на дейности на никому нужни.

 • 3
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  "Стенограма от обсъждането на правителствената управленската програма за периода 2014 - 2018 г."

  Ама те и програма ли имали, а пък аз си мислех, че я карат през куп за грош, направо съм изненадан. Но пък изобщо не бих се изненадал, ако и без програма, и с програма все да си я карат през куп за грош, даже с програма може и през два купа. Едно е напълно ясно, че ще продължат да ни забиват с тежки заеми и да "усвояват" европейските фондове.

 • evpetra

  Браво! Бързо и стегнато приемане на нещо, което не е завършено.За Южен поток няма решение, защото не се знае ... "Събитията водят". Само че има една древноримска мъдрост: Съдбата води желаещите и влачи нежелаещите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал